Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Acı Ot Festivali'nde yerel üreticiler bir araya geldi. Yöreye özgü otların sergilendiği festival soğuk havaya rağmen renkli görüntülere sahne oldu.
Korona virüsü salgını nedeniyle geçtiğimiz sene düzenlenemeyen Bodrum Acı Ot Festivali'nin dördüncüsü bu sene yapıldı. Ortakent’te cumartesi günü başlayan festival, pazar günü de coşkulu ve renkli bir katılımla sürdü.
Muğla'daki festivalde yöresel ürünler ve yiyecekler sergilenirken farkındalık stantları da dikkat çekti. Hayvan Hakları Derneği’nden Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne (Bodrum Tarko) yerel gazetecilerden sanatçılara kadar geniş kesimler stantlardaydı.
Adını Bodrum’un endemik bitkisi acı ottan alan festivalde; ebegümeci, karahindiba, dalgan, taze soğan gibi bitkiler de stantlarda yerini aldı. Bodrum’a özgü olan acı ot, mart ve nisan aylarında doğal ortamda yetişen bir bitki olarak görülüyor. Yöre insanı tarafından şifalı olduğuna inanılan acı ot, günlük yaşamın birçok noktasında kullanılıyor.
Yerel üreticilerle olan sohbetimizde ön plana çıkan otlardan birisi de karahindiba oldu. Festivale Milas'tan katılan kadın üretici Şadiye Yılmaz, karahindiba otu hakkında şu bilgileri verdi: "Karahindi otumuz çok faydalı. Bu otun suyu vücuttaki toksinlerin atıyor. Mantara iyi geliyor aynı zamanda. Suyu birçok hastalığa devadır. Günlük yaşamda kullanıyoruz. Daha önce de festivale katıldık her şey kendi ürünümüz. Her şey güzel olsun. Üretim yaparak güzelleşebiliriz."
Stantlarda dikkat çeken diğer bir ot ise dağ körmeniydi. Bodrum’un yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen bu otun antibiyotik özellikleri olduğu düşünülüyor.
Stantları gezerken gözümüze çarpanlardan biri de 'adaçayı kolonyası' oldu. Bodrum'da yetişen adaçaylarından yapılan kolonya, katılımcılardan da oldukça ilgi gördü. Bu ottan kolonya üreten Mete Aytepe, festivalden memnun olduğunu dile getirdi.
Yerel üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirten Eltepe, "Adaçayı kolonyası kendi üretimimiz. Bodrum'un çeşitli bölgelerinde yetişen adaçaylarını topluyoruz. Daha sonra işlemlerden geçirerek kolonya üretiyoruz. Adaçayı sadece hayatımızda çay olarak kalmasın güzel bir kolonya olarak hayatımıza girsin istedik. Bu üretime kaç yıldır devam ediyoruz. Yeşil elma kolonyası da var. Türkiye’nin değişik şehirlerinde yetişen özel bitkileri biraraya getirerek kolonya üretiyoruz. Bu etkinlik yerel üretici için çok anlamlı. Yerel üretici desteklenmeli" dedi.
Tezgahını ziyaret ettiğim Bodrumlu kadın üretici Ayşe Turgut ise yerel ot çeşitliliğine dikkat çekti. Turgut, "Bodrum’daki doğal ot sayımız oldukça fazla. Her birinin faydası saymakla bitmez. Mesela, acı ot, kan akışını dengeler, mide hastalıklarına iyi gelir. Senede bir kez bahar aylarında çıkar bu ot. Biz börek yapımında kullanıyoruz. Yemek olarak da yapılıyor. Ebegümeci otumuz var. Bu ot yine bu bölgede yetişiyor. Bal, zeytinyağı, salça gibi birçok ürünü kendimiz üretiyoruz. Herkese yerel üretimi desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında Müskebi Mahallesi içerisindeki tarihi evler, sarnıçlar ve değirmenler katılımcılar tarafından ziyaret edildi.
Türkiye'deki ünlü şeflerin ot yemekleri yaptığı festivalde Bodrum ve Muğla yöresi halkoyunları sergilendi. Festival alanında düzenlenen konserlere büyük ilgi vardı. Katılımcılar festivalde doyasıya eğlendi.
Yerel üreticiler 'ot festivali'nde buluştu - Sayfa 11
Soğuk havaya rağmen festivale binlerce kişinin katıldı. Stantları ziyaret eden vatandaşlar, alışveriş yaptı.
Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ile Belediye Başkanı Ahmet Aras da festival alanını gezdi.
14.03.2022 13:31:54