Yolsuzluktan Ceza Almıştı! Cengiz İnşaat Projesine Tartışmalı İmza

Karara Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcisi karşı oy kullanırken toplantıya Bodrum Belediyesini temsilen katılan ve imza Koruma Uygulama ve Denetim Büro (KUDEB) Şefi ve Mimar B. T ise onay verdi. Toplantıda alınan bu karar projenin önünü açtı.

Cengiz inşaatın Cennet Koyu projesine ilişkin skandal bir detay ortaya çıktı.  İnşaat alanındaki arkeolojik sit tespiti için toplanan Muğla Kültür varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda eksik bilgilendirme yapılmış. Sit alanı için yapılan toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi  ve Bodrum Belediyesi’nden de birer temsilci katılırken Çevre Şehircilik  ve İklim Bakanlığını temsilen kimse katılmadı.

 

Toplantıda Cengiz İnşaat’ın projesinin bulunduğu alanda herhangi bir kültür varlığının görülmediği belirtilirken kararda şu ifadelere yer verildi: “Muğla İli Bodrum İlçesi Gölköy Mahallesi Gökburun Mevkii’nde müze müdürlüğü denetiminde yapılan sondaj kazılarında 2863 sayılı yasa kapsamında herhangi  bir kültür varlıklarına rastlanmayan özel mülkiyete ait 305 ada 1 parsel numaralı taşınmazda yeni yapılanmaya yönelik( apart otel ve otel olarak isimlendirilen) hazırlanan ve belediyesince uygun olduğu belirtilen mimari projenin vaziyet planının uygulanmasında  2863  sayılı yasa kapsamında herhangi bir sakınca olmadığına, kararımız eki eki vaziyet planı doğrultusunda imar durumuna uygunluğunun ve uygulama projesinin belediyesince değerlendirilmesine, her türlü kazı işlemi ve  temel hafriyat işlemlerinin müze müdürlüğü uzmanlarının denetiminde yapılmasına ve uygulama sonucuna ilişkin bilgi ve belgelerin Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine kara verildi.”

 

Oysa bölgenin doğal sit alanı olduğu ve geçmişin mirası özelliği taşıdığı kamuoyunda biliniyordu. Çevreciler bu konuda detaylı raporlar yayınlamış ve konuya dikkati çekmişti.

 

 

Tartışmalı isim yine sahnede

 

 

Karara Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcisi karşı oy kullanırken toplantıya Bodrum Belediyesini temsilen katılan ve imza Koruma Uygulama ve Denetim Büro (KUDEB) Şefi ve Mimar Banu. T ise onay verdi. Toplantıda alınan bu karar projenin önünü açtı. Gelişen süreçte Bodrum Belediyesi projeye onay vermişti. Tepkiler sonrası Bodrum Belediyesi projeyi ‘eksik belge’ olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Karşı hamle yapan Cengiz İnşaat yargıya giderek yürütme durdurma kararı alarak projeye başladı. Proje halen devam ediyor.

 

 

Bölgeyi korumakla görevli olan  Koruma Uygulama ve Denetim Büro (KUDEB) Şefi ve Mimar Banu. T’un bölgede kültür varlıklarına rastlanmadı kararının altına imza atması eleştiri konusu oldu.

 

 

 

 

Öte yandan Proje devam ederken Mülkiye  Müfettişleri de incelmelerini sürdürüyor. Bodrum Belediyesi’nde imar ve şehircilik müdürlüğünde ruhsat şefi O.K'nın şikayetiyle başlayan soruşturmalar  kapsamında İçişleri Bakanlığı müfettişleri inceleme sonucunda başka projelerde de ‘eksik bilgilendirme’ tespit ettikleri Banu.T hakkında soruşturma izni istedi.

 

Mülkiye  Müfettişleri Raporunda,  yapı ruhsatı ile yapımına başlamış ve tamamlanmış  olan konut yapılarına ilişkin 27/04/2022 tarihli ve 2022/1691,2,3 8 sayılı  yapı kullanma izin belgesinin  Bodrum Belediye Başkanlığınca düzenlenmesinde onaylı mimari projesinde konut  yapıları   dışında  herhangi  bir parsel  çevre  veya parsel içi bahçe duvarı, istinat duvarı önerilmesine rağmen şubat 2020 tarihli  Google Earth hava fotoğraflarında  da anlaşılacağı üzere  plan hükümlerinin 4.4’üncü maddesine aykırı olarak konut yapıları dışında  çevrede  ve parsel içinde duvar inşa edilmediği  “Ağaç Plantasyon Vaziyet Planı” üzerinde belirtilmiş olan ağaçların korunması gerekirken  korunmadığının tespitinin devamında  2863 sayılı kanun kapsamında Doğal Sit Alanı olması  yönünde  Muğla  Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunca  değerlendirmesi açısından  Muğla Çevre Şehircilik  ve İklim Değişikliği  İl Müdürlüğüne  Arkeolojik  Sit Alanı olması   yönünde ise Muğla Kültür Varlıkları Koruma  Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirilmesi  gerektiğinin   eksik işlem yapıldığı ve Mimar Banu.T hakkında soruşturma izni verilmesine.”

 

B.T. ile beraber İmar ve şehircilik müdürlüğü çalışanlarına usulsüz uygulamalar nedeniyle soruşturma izni çıktı. KUDEB şefi Banu. T.  ikinci kez görevi kötüye kullanma ve usulsüzlükten dolayı tekrar mahkeme süreciyle karşı karşıya kalacak.

 

Bodrum Belediyesin’de tartışmalı isim haline gelen ve bir çok projede kültür varlıklarının yok olmasına imza atan Banu.T Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras döneminde daha önce imarda yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma nedeniyle  mahkeme kararıyla memuriyetten 75 gün uzaklaştırılmıştı.  Daha sonra göreve dönen Banu.T KUDEB şefliğine atanmıştı.

 

 

Cengiz inşaatta B.T imzası

 

 

CHP 7.Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ve kamu oyunda 5’li çete olarak yer alan cengiz inşaatın Cennet koyu projesine Muğla Kültür varlıkları Koruma Bölge Kurulu toplantısına da Bodrum Belediyesini temsilen katılan Banu.T. kurulda cengiz inşaatın lehine imza attığı ortaya çıktı.


27.08.2024 16:01:44