Ant Yapı’nın Anthaven projesinde bir son dakika gelişmesi yaşandı. Aspat Koyu’nda yükselen projeyle 160 yeni konut inşa edilecek.
Ant Yapı’nın Anthaven projesinde bir son dakika gelişmesi yaşandı. Şirket, ‘Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje Revizyonu ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz’ projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı ve ÇED süreci başladı.
402 milyon 600 bin TL’ye mal olması beklenen proje ile ilgil olarak 2018’den bu yana birçok dava açılmıştı. İlk dava şirketin, 2018’de Muğla Valiliği’ne yaptığı "Turizm Konaklama Tesisi ve Kapasite Artışı Projesi"ne ilişkin ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmesinden sonra gelmişti.
Radisson Collection Hotel Bodrum projesi Muğla İli, Bodrum İlçesi, Akyarlar Mahallesi, Tuzla Aspat Mevkii, 404 ada 1 numaralı parsel, 407 ada 2, 4 ve 6 numaralı parsellerde yükselecek.
Mevcut durumda projenin tamamlanan kısımları (404 ada 1 parsel ve 407 ada 6 parsel) şu şekilde belirtildi: Mevcut durumda; 407 ada 6 numaralı parselde otel ve villa/apart birimleri olacak şekilde toplam 247 birim (80 oda otel+167 adet villa/apart) inşası tamamlanmış olup yapı kullanma izinleri alınmış, hak sahiplerine kat mülkiyet tapuları teslim edildi ve işletmeye geçildi.
407 ada 6 parselde yer alan ve turizm işleme belgesi bulunan otel; 80 oda ve 160 yatak kapasitesinde, kat Mülkiyeti tesis edilen villa/apart birimleri ise 167 adet ve 530 yatak kapasitesinde.
Projenin tamamlanmayan kısımları (407 ada 2 ve 4 parseller) şu şekilde: 407 ada 2 ve 4 numaralı parsellerde planlanan Toplu Konut Projesi için de henüz inşaat çalışmalarına başlanmamış olup, Koruma Amaçlı İmar Planının onaylanması bekleniyor. Koruma Amaçlı İmar Planı onayı sonrasında 407 ada 2 ve 4 parsellerde bedelsiz kamuya terk işlemleri yapılmış, 407 Ada 4 Parsel için ruhsat işlemleri kapsamında yeni imar planına göre hazırlanan mimari ön onay projesi Bodrum Belediyesine sunularak, Bodrum Belediyesi ve Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylandı.
407 Ada 2 parseldeki ruhsat işlemleri için arkeolojik sondaj çalışmalarının yapılması bekleniyor, daha sonrasında zemin etüt çalışması yapılabilecek. Bu doğrultuda daha önce 175 adet toplu konut olarak planlanan alanda, yeni imar planına uygun olarak 160 toplu konut ve 15 ticari alan şeklinde projelendirildi.
Söz konusu projede konaklama birimlerinin dışında; 100 kişilik lokanta, 50 kişilik açık yemek alanı, havuz bar, lobi bar, 50 kişilik toplantı salonu, 120 kişilik toplantı salonu, 35 kişilik toplantı salonu, 35 kişilik çalışma- toplantı salonu, Türk hamamı, açık yüzme havuzu, kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası, masaj ünitesi (7 adet), aletli jimnastik salonu, jimnastik salonu, erkek ve kadın kuaförü, satış ünitesi (2 adet), 30 araçlık kapalı otopark ve 70 araçlık açık otopark mevcut.
NELER OLMUŞTU?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından açılan ve Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin lehine çıkan rapor sonrasında inşaat durdurulmuştu. Fakat 2 yıl sonra proje büyütüldü ve yeniden ÇED başvurusu yapıldı. 2020 yılının Ocak ayında adı değişen projeye ilişkin ikinci kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından 2. defa söz konusu kararın iptali istemiyle dava açıldı. Davanın açılmasından bir sene sonra keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına, ‘yürütmenin durdurulması’ isteminin ise bundan sonra değerlendirilmesine karar verildi.
Şirket geçtiğimiz sene 3. Defa Bakanlığa başvurdu. Bakanlık da 2023 yılının Şubat 2023 ayında projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Odalar ve yaşam savunucuları karara itiraz etti ve Danıştay tarafından Ağustos 2024 tarihinde iptal edildi.