• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 18 Ağustos 2024 14:56

Bakan Ersoy: ‘Kissebükü ülkemizin önemli ören yerlerinden biri olacak’

Bakan Ersoy: ‘Kissebükü ülkemizin önemli ören yerlerinden biri olacak’
“Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri Projesi" tanıtımı toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Kissebükü Antik Kenti, Karya Medeniyeti'nin Saklı Hazinesi" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Kissebükü Antik Kenti'nde, "Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri Projesi" tanıtımında projeye dair önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, projenin tamamlanmasıyla Kissebükü'nün yeniden canlandırılacağını ifade etti.

voyage otel

 

*Kissebükü: Tarihin Stratejik Kavşağı*

 

Ersoy, Kissebükü Antik Kenti'nin, Karya medeniyetinin önemli merkezlerinden Keramus ve Halikarnassus'un sahil kesiminde stratejik bir noktada bulunduğunu belirtti. Arkaik Dönem'den Geç Antik Dönem'e kadar uzanan zengin bir tarihsel geçmişe sahip olan kentin, Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi olarak da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

*Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Hız Kazandı*

 

Bakan Ersoy, 2019 yılında başlayan kazı çalışmalarının, 2021 yılından itibaren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan liderliğinde hız kazandığını ifade etti. Şu ana kadar antik kentin %16,2’sinde kazı çalışmaları tamamlanmış olup, dört yıl içerisinde kazı ve restorasyon çalışmalarının %80 oranında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bu hedef doğrultusunda 800 milyon lira ödenek ayrıldığını da sözlerine ekledi.

 

*Kissebükü’nün İhyası İçin Büyük Adımlar*

 

Ersoy, Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilinde yer alan dini merkezde önemli yapılar üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, dört yapraklı yonca planlı vaftizhane ve Ala Kilise gibi yapıların restorasyonunun öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirtti. 2025 yılında tamamlanması planlanan bu çalışmalarla Kissebükü’nün yeniden hayat bulacağını ifade etti.

 

*Geleceğe Miras: Kissebükü*

 

Geleceğe Miras Projesi’nin bir parçası olarak Kissebükü’nün ören yeri statüsüne kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Ersoy, ziyaretçi karşılama merkezleri, yürüyüş yolları, bilgilendirme panoları ve toplanma alanlarıyla Kissebükü’nün turizm açısından cazip bir merkez haline getirileceğini söyledi. 2024 yılı boyunca kazısı tamamlanan alanlarda konservasyon çalışmalarının devam edeceğini de ifade etti