Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Avrupanın güvenlik mimarisi konusu uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. Bu çerçevede, sürdürülebilir
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Avrupanın güvenlik mimarisi konusu uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. Bu çerçevede, sürdürülebilir ve caydırıcı bir güvenlik mimarisi ancak Türkiyenin katılımıyla mümkündür" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grli Radman ile bakanlıkta gerçekleşen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Hırvatistan ile karşılıklı yatırımları artırmak için bazı çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Bakan Fidan, Hırvatistanla savunma sanayi alanındaki iş birliğinin de giderek geliştiğini dile getirerek, "İki hafta önce iki ülke savunma bakanları Ankarada bir araya geldiler ve gündeme alabileceğimiz yeni projeleri değerlendirdiler. Bu stratejik alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Kirk Adasındaki enerji terminaliyle Avrupanın enerji az güvenliği bakımından stratejik önem taşıyor"
Enerji konularında da iki ülke arasında alanları bulunduğunu belirten Fidan, "Hırvatistan özellikle Kirk Adasındaki enerji terminaliyle Avrupanın enerji az güvenliği bakımından stratejik önem taşıyor. Türkiye olarak bilhassa yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmalarımızın yatırımları aracılığıyla Hırvatistanın Avrupanın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı yapmasını görmek istiyoruz" diye konuştu.
"Avrupada bir güvenlik mimarisi ancak Türkiyenin katılımıyla mümkündür"
Mevkidaşı Radman ile Rusya-Ukrayna Savaşının da masaya yatırıldığını aktaran Fidan, "En başından bu yana savaşın müzakereler yoluyla çözüme kavuşulması gerektiğini hep vurgulaya geldik. Türkiye olarak diyalog ve diplomasiyi temel alan girişimlere katkı sunmaya hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik, dile getirmekle kalmadık, pratik adımlar attık. Geçtiğimiz hafta sonu Londrada katıldığım toplantıda da bu tutumumuzu Avrupalı müttefiklerimizle paylaştım. Öte yandan Avrupanın güvenliği meselesi sadece Ukraynadaki savaşa indirgenemez. Avrupanın güvenlik mimarisi konusu uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. Bu çerçevede, sürdürülebilir ve caydırıcı bir güvenlik mimarisi ancak Türkiyenin katılımıyla mümkündür" dedi.
"Filistin meselesiyle ilgili olarak bölge ülkeleriyle yakın diyaloğumuzu sürdüreceğiz"
Gazzede ateşkesin tüm aşamalarının hayata geçilmesine dikkati çeken Fidan, "İsrail hükümeti Gazzede ve Batı Şeriada uluslararası hukuku işe saymaya devam etmekte. İsrail hükümeti aldığı son kararla insani yardımlarının Gazzeye girişini yasakladı. Bu karardan bir an önce geri dönülmesi gerekiyor. Bu vesileyle Arap Ligi Olağanüstü Zirvesinde Gazzenin yeniden mimariyle ilgili kabul edilen planı memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Filistin meselesiyle ilgili olarak bölge ülkeleriyle yakın diyaloğumuzu sürdüreceğiz. Bu çerçevede yarın Ciddeye giderek İslam İşbirliği Teşkilatı yirminci Olağanüstü Dışişleri Bakanları konsey toplantısına inşallah katılacağım. Bu toplantıda Filistinlilerin Gazzeden zorla göç ettirmesine yönelik girişimlere tepkimizi bir kez daha toplu bir şekilde İslam dünyası olarak ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.
"Türkiye olarak Suriye halkını desteklemeye devam edeceğiz"
Bakan Fidan, "Suriyede düzenlenen Ulusal Diyalog Konferansı sonrasında ulusal uzlaşının tesisi yönünde atılan adımlar önemlidir. Uluslararası toplumda bu sürece destek vermelidir. Bu desteği göstermenin en somut yolu ise yaptırımları koşulsuz ve azami oranda kaldırmaktır. Öte yandan son dönemde bazı çevrelerin tahrik ve kışkırtmalara hız verdiğini görmekteyiz. Suriye halkının ülkenin toprak bütünlüğü ve birliği paydasında kenetlenmesi önem taşımakta. Türkiye olarak Suriye halkını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.