Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumunun kapanışında yaptığı açıklamada, "An itibarıyla muhatap olduğumuz bütün arkadaşlar şu konuda hemfi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumunun kapanışında yaptığı açıklamada, "An itibarıyla muhatap olduğumuz bütün arkadaşlar şu konuda hemfikirler; İsrail üzerinde savaş dışında etki kullanacak tek ülke Amerika Birleşik Devletleridir. Özellikle Biden döneminde başlayan politikalarla mevcut soykırımın devam etmesi Amerikanın desteğiyle mümkün olmuştur. Sayın Trump iktidara gelirken yaptığı girişimle bir ateşkes sağlanmasına vesile olmuştur. Beklentimiz şu anda başkanlık ofisindeyken, kalıcı barışın sağlanmasına yönelik de adımlarının atılması" ifadelerine yer verdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumunun son gününde düzenlediği basın toplantısında forumun çıktıları, bölgesel diplomatik gündemler ve Türkiyenin çok taraflı dış politika yaklaşımı hakkında kapsamlı açıklamalarda bulundu. Forumun bu yıl da yoğun diplomasi trafiğine ev sahipliği yaptığını belirten Fidan, "Dördüncüsünü düzenlediğimiz Antalya Diplomasi Forumu bu yıl da diplomasinin nabzını tutmuştur. Zengin ve çok katmanlı bir istişare platformu olarak hepinizin de katkılarıyla öne çıkmıştır" dedi.
Üç gün süren forumda 50 oturum düzenlendiğini, 155 ülkeden 6 binin üzerinde konuğun ağırlandığını ifade eden Bakan Fidan, bu kapsamda 21 devlet ve hükümet başkanı, 5 başkan yardımcısı, 64 bakan ve 61 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcisinin katılım sağladığını söyledi. Fidan, "Karadenizden Orta Doğuya, Afrikadan Balkanlara krizlerin odağında yer alan pek çok aktörü aynı çatı altında buluşturmuş olduk" dedi.
Forum kapsamında Filistin konusuna özel önem verdiklerini belirten Dışişleri Bakanı Fidan, "Cuma gününü neredeyse bir tam günümüzün Filistin meselesine ayırdık. Bölgemizdeki acıları dindirmek için diplomasinin gücüne olan inancımızı yineledik" dedi.
Fidan, Türkiyenin Orta Doğudaki barış arayışlarında aktif rol üstlendiğinin altını çizerek, "Orta Doğuda iki devletli çözüm vizyonunu ve Filistin halkına yönelik süregelen zulme karşı vicdani ve siyasi sorumluluklarımızı bir kez daha vurguladık" şeklinde konuştu.
Antalya Diplomasi Forumu marjında Türkiye, Hırvatistan ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanlarının üçlü toplantı gerçekleştirdiğini, İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Temas Grubu toplantısının genişletilmiş formatta yapıldığını da aktaran Fidan, Irakla yüksek düzeyli güvenlik mekanizması toplantısının da bugün gerçekleştirileceğini bildirdi.
Trumpın Türkiyeye ziyareti gündemde, tarih net değil
Basın toplantısında eski ABD Başkanı Donald Trump ile muhtemel görüşmeye ilişkin bir soru üzerine de açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuya dair planlamaların sürdüğünü ifade etti. Fidan, "Trumpın Türkiyeye ziyareti kapsamında şu anda kesinleşen bir husus yok. Bu konularda çalışmalarımız devam ediyor. Görüşme Türkiyede mi Amerikada mı olacak? Ne zaman olacak? Bunlar hâlâ bakanlıklarımız arasında çalışması devam eden konular" dedi.
"Dünyanın neredeyse tamamına yakınının hemfikir olduğu bir konu ama durdurulamıyor"
Fidan, Gazzedeki krize ilişkin olarak uluslararası meşruiyet sorunu vurgusu yaparak, şu ifadelere yer verdi:
"Bütün görüşmelerde herkesin açıkçası İsrailin bu yaptığı soykırıma değişen derecelerde bir itirazı var. Kimisi açıktan söyleyebiliyor, kimisi kapalı kapılar ardında söyleyebiliyor, kimisi Birleşmiş Milletlerde yapılan geçen seneki oylamada olduğu gibi 156 devlet el kaldırarak söylüyor ama sonuçta büyük bir itiraz var. Şimdi temel sorun şu, dünyanın neredeyse tamamına yakınının hemfikir olduğu bir konu ama durdurulamıyor."
ABDnin İsrail üzerindeki etkisine dikkat çeken Fidan şöyle devam etti: "An itibarıyla muhatap olduğumuz bütün arkadaşlar şu konuda hemfikirler; İsrail üzerinde, savaş dışında etki kullanacak tek ülke Amerika Birleşik Devletleridir. Özellikle Biden döneminde başlayan politikalarla mevcut soykırımın devam etmesi Amerikanın desteğiyle mümkün olmuştur. Sayın Trump iktidara gelirken yaptığı girişimle bir ateşkes sağlanmasına vesile olmuştur. Beklentimiz şu anda başkanlık ofisindeyken kalıcı barışın sağlanmasına yönelik de adımlarının atılması. Amerikadaki yeni yönetimin bu konuda daha fazla bilgilendirilmesi, devam eden bu savaşın risklerinin daha fazla anlatılması gerekiyor."
Suriye mesajı: "Çatışmasızlık için teknik görüşmeler yürütülüyor"
Bakan Fidan, Suriyedeki güvenlik denklemine ilişkin de kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Türkiyenin istikrar ve güvenlik arayışında olduğunu kaydeden Fidan, "Bizim Suriyedeki bir numaralı önceliğimiz istikrar ve güvenliğin teminidir. Bu noktada gerek Suriyenin içindeki aktörlerin gerek Suriyenin dışındaki aktörlerin ihtimamı, özelliğini göstermesi gerekiyor. Her türlü provokasyondan kaçınmalıyız. Türkiyenin Suriyedeki güvenlik ihtiyacına yaptığı katkının boyutları bellidir. İsrailin uzun zamandır Suriye içinde yaptığı operasyonların aslında çok fazla istikrara değil, istikrarsızlığa hizmet ettiği de ortada. Bununla birlikte Suriyede tarafların İsrailli olsun, Amerikalı olsun, Türkiye, Rusya hiçbir şekilde karşı karşıya gelmemesi için teknik düzeyde, askeri düzeyde özellikle hava, çatışmasızlık kurallarının belirlenmesi gerekmekte. Bu çerçevede Bir kazaya meydan vermemesi için yürüyen görüşmeler var" açıklamalarına yer verdi.
Fidan ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğanın Suriyeye bir ziyaret gerçekleştirme niyeti olduğunu ve bu konuda uygun şartlar ve tarihler üzerinde çalışıldığını da ifade etti.
Afrikadaki ulus-devletlerin bağımsızlık ve egemenlik mücadelelerine Türkiyenin her zaman destek verdiğini belirten Fidan, Türkiyenin Afrika politikalarının uzun yıllara dayanan birikimle sürdürüldüğünü vurguladı. Avrupa Güvenlik Mimarisi bağlamında da Türkiyenin aktif bir aktör olduğunu belirten Fidan, Avrupa Birliği ile yürütülen teknik konuların ötesinde stratejik boyutta yeni bir vizyon ihtiyacına dikkat çekti.