Bakanlık denetimlerini sıklaştırırken en çok kıyı işgalinin yaşandığı Bodrum’da merak edilen ise bakanlığın holdingler ve hükümete yakın şirketler tarafından aykırılık teşkil eden tesislere dokunup dokunmayacağı oldu.
Muğla kıyılarında kıyı işgali ve kaçak yapılarla mücadele başladı. Bakanlık denetimlerini sıklaştırırken en çok kıyı işgalinin yaşandığı Bodrum’da merak edilen ise bakanlığın holdingler ve hükümete yakın şirketler tarafından aykırılık teşkil eden tesislere dokunup dokunmayacağı oldu. Kent Konseyi ise somut adımların atılmasını istedi
(BODRUM) Selçuk Arslan - Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum’da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Milli Emlak Müdürlüğü tarafından kıyıdaki kaçak yapılara ilişkin denetimler sıklaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kıyıların özel işletmeler eliyle kullanımının ücretli hale getirilmesine tepki göstermiş “Kıyılar halkındır” ifadelerini kullanarak kaçak yapılaşmaya ilişkin “düzenlemeye” gidileceğini ifade etmişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamasından sonra benzer bir açıklama da Bodrum Kaymakamlığı tarafından da yapıldı. Hiçbir şekilde kıyıların işgal edilmesine izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, “Herhangi bir kaçak yapı, kıyı işgali, dolgu, iskele, ticari alan, kapalı alan yapılması halinde işletmenin tamamına ilişkin gerek ruhsat iptali, kapatma gerekse tahliyesine yönelik işlemler ivedilikle gerçekleştirilecektir” ifadeleri kullanıldı.
RAPOR’DA USULSÜZLÜKLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Bu açıklamalardan sonra Bodrum’da denetimler yapılmaya başlandı. Kamuoyunda merak edilen is bakanlığın holdingler ve hükümete yakın şirketler tarafından aykırılık teşkil eden tesislere dokunup dokunmayacağı oldu. Sahillerin yüzde 70’inin halka kapatıldığı ve işletmelerce işgal edildiği Bodrum’da, Bodrum Kent Konseyi’nin hazırladığı raporda işgallere dikkat çekti. Bodrum’un 15 kıyı şeridinde yapılan incelemede hukuksuz durumu teşkil eden yerler tespit edilerek rapor hazırlandı. Raporda, kıyıya ulaşımın, hatta yer yer denizin görülebilmesinin bile imkansız olduğunu ve ancak işletmeler tarafından istenen ücretin ödenmesi halinde kıyı kullanımının mümkün olduğunu tespit edildi. Raporda yerel ve merkezi yönetim tarafından uzun yıllardır işgalin, talanın kaldırılmasına dair gereğinin yapılmadığı işgallere de dikkat çekildi. Yine raporda mahkemelerin işletmeler tarafından verdiği yıkım kararlarının uygulanmadığına de yer verildi. Rapora göre, Bodrum Gündoğan Mahallesi’nde yer alan Casa Costa adlı otel işletmesine ait iskele hakkında kaçak olduğu gerekçesiyle kesinleşişmiş yıkım kararı bulunuyor. Yine aynı işletme karar rağmen yıkım işlemi gerçekleştirmedi aksine alanı büyüttü.
Aykırı yapılaşma ve işgal nedeniyle davalık olan bir başka işletme ise Gündoğan Mahallesi’nde bulunan Vita Bella Hotel Resort & Spa. Hazine arazisi işgali ve aykırı yapılaşma nedeniyle açılan davada yerel mahkeme yıkım kararı verdi. Karar halen uygulanmadı ve dosya avukat masrafları ödenmemesi nedeniyle yargıtayda. Bu işletme tarafından deniz üzerine iskele yapıldığı gibi sahil kısmında bir duvar örülerek vatandaşın girişi engellenmiş durumda. Üstelik iskele üzerinde ocakbaşı resturant yapılmış ve yemek servis alanı olarak kullanılıyor.
Yine bu işletmenin bitişiğinde bulunan Zen Otel’de de durum aynı. Yine sahil kısmı halk kapatılmış durumda. Ahşap iskele işletme tarafından gündüz plaj akşam ise yemek servis alanı olarak kullanılıyor.
Turgutreis Mahallesi’nde birinci etabı biten ve ikinci etap inşaat çalışmaları devam eden AK Parti’li Mücait Aslan’a ait olan Mavi Arya projesi de tartışmalı durumda. Projenin kıyı kesiminde kıyıya kazıklar çakılmış ve iskele hazırlığı yapılıyor. Yine projenin tanıtım sitesinde ‘sahile sıfır’ ibareleri kullanılmıştı. Projenin alt kısmında geçen Akyarlar-Turgitresi yolunun kapatılması gündeme gelmiş. Böylece özel mülk olduğu iddia edilen alanın halka kapatılma girişimi yaşanmıştı. Bu girişim sonrası halktın tepkisi nedeniyle firma işlemden vazgeçmişti.
Mücait Aslan’a ait olan Mavi Arya projesinin birinci etabı tartışmalara yol açmıştı. Proje, Poseidon Çayırları’na zarar verdiği iddia edilen proje yapıya aykırılık ve usulsüzlükler nedeniyle bakanlığın Bodrum Belediyesi’ne yönelik başlatmış olduğu başlatmış soruşturma dosyasında yer alıyor.
Bu örnekler dışında Bodrum’un bir çok sahilinde benzer işgaller var. Büyük holdinglere ait işletmeler ağırlıklı Yalıkavak, Gümüşlük, Gündoğan Torba, Gölköy gibi mahallelerde yoğunlaşmış durumda. Raporda da bu alanlara dikkat çekilmişti.
DEMİR: SOMUT ADIMLAR ATILSIN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin çağrısını değerlendiren Bodrum Kent Konseyi Kıyı Komisyonu Üyesi Mirbahattin Demir, samimi adımların atılması gerektiğini söyledi. Raporu hazırlayan heyette yer alan Demir, "Eskiden gelen işgaller tabi ki var. Umudumuz bu işgallerden en azından bir kısmının kaldırılmaya başlanmış olmasıydı. Fakat gelinen noktada bun adımlar atılmadı. İşgaller kaldırılmadığı gibi artmıştır. Eğer bakanlık samimi adımlar atacaksa bizim rapora baksın. O raporda hangi işletme nasıl bir süreç izlemiş hepsi var. Yapılan açıklamalarda ‘yıkım yapıldı’ deniliyor ama. Somut adımları göremiyoruz. Somut adımlar için mahkeme kararlarını uygulanması lazım. Yerel mahkemelerin kararları uygulanmıyor. O kararlar uygulansa zaten hiçbir ekstra çalışmaya gerek yok. Dolgularla kıyı kenar çizgileri değişti. İşte BESA doğu yaptı kıyı kenar çizgisini değiştirdi. Şimdi ise reklamlarında ‘sahile sıfır’ diye tanıtım yapıyor. Buna benzer çok yapı var. Gerçekten bu işin üstüne gitsinler canla başla yanlarında oluruz” dedi.