Bodrum Belediyesi, (ILO) 190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ne imza attı. İmzalanan belgeye göre, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadınlar izinli sayılacak.
Bodrum Belediyesi tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü ILO 190 Belgesi’ni imzalandı. İmza töreni Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi^nde yapıldı. İmza töreni ve tanıtım toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, başkan yardımcıları, CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan, meclis üyeleri, CHP Kadın Kolları ilçe örgütü üyeleri, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği temsilcisi katıldı.
Törende Sunucu Banu Tarancı, ILO 190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’nin amaç ve kapsamını okurken CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan, ILO 190 belgesinin Cumhuriyet Halk Partisi tarafından bütün birimlere gönderildiğini belirti.
Belediye tarafından cinsiyet eşitliğine dair yasal süreçlere ilişkin adımların atatılacağını ifade eden Özdoğan “Bu politika belgesi, Uluslararası Çalışma Örgütünün 190 sayılı sözleşmesini kapsıyor. ILO 190 çalışma barışını sağlamak amacıyla çalışma yerindeki şiddet ile mücadeleyi, her türlü taciz, şiddet gibi vakalarda iş yerinde barışın sağlanmasını, insanca koşullarda çalışmayı hedefliyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine yönelik tüm düzenlemeleri belediyelerimiz esas alacak ve her türlü ayrımcılığın dün olduğu gibi bugün de yarın da karşısında duracağız. Belediyelerimiz tarafından Cinsiyet Eşitliğine yönelik olarak bilincin ve farkındalığın artırılması için eğitimler verilecek ve bu eğitim süreleri çalışanların iş sürelerinden sayılacak” dedi.
Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan, CHP olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda kararlılıkla ve samimiyetle çalışmaya, sosyal ve toplumsal yaşamda eşitlik mücadelesi veren tüm kadınlarla yol yürümeye devam edeceklerini belirterek sözlerine son verdi.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise “2019 yılında kabul edilen bu sözleşmeyi Türkiye henüz imzalamadı” diyerek sözlerine başlarken sözleşmenin önemine değindi. 2019 yılından bu yana belediyenin uygulamış olduğu politikalar ile kadınlarla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Başkan Aras, imzaladıkları toplu sözleşmelerin kapsamının da çok geniş olduğunun altını çizerek, “Daha bunu imzalamadan zaten bütün imzaladığımız toplu sözleşmelerde her zaman kadına şiddet, tacizi önleme, mobbing, istikrar gibi konularda hep kararlı durduk ve sendikaların bizlerden taleplerini olumlu karşıladık. Altına imzamızı attık ama sadece imza atmakla kalmadık. Bizzat uyguladık. Bunu da 4 yıldır basınla veya belediyeden aldığınız haberlerle takip edebilirsiniz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından imza töreni gerçekleşirken Başkan Aras, protokol üyeleri ve kadınların toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Belgenin kapsamı şu maddelerden oluşuyor;
1- Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinin öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemeleri esas alır. Her türlü ayrımcılığın karşısında durur. Bu anlayışla, Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlamayı, hayata geçirmeyi ve veri toplamayı kabul eder.
2- Belediye çalışanlarına farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilir. Bu eğitimler çalışma süresinden sayılır.
3- İş yerinde şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanın gözetilmesi esastır.
4- Kadınlara yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı vakalarında adli makamlara yansıyan durumlar esas kabul edilir ve gerekli her türlü tedbir alınarak konu ivedilikle sonuçlandırılır. Bu süreçte gizlilik esasına göre hareket edilir.
5- Şiddet mağduru çalışanın talep etmesi halinde; hukuki ve/veya psikolojik destek sağlanır.
6- Belediye çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotasını hedefler.
7- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadın üyelere -işi aksatmamak kaydıyla- idari izin verilir.”