Selçuk Arslan (Bodrum)- Didim’in ilk kadın belediye başkanı olan Belediye Başkanı Hatice Gençay, 6 aylık çalışmaları hakkında konuştuk. 78 ülkeden ve 81 ilden insanların yaşadığı Didim’de kentin gündemi ‘Üç T’ diye tanımlanan Turizm, Tarım ve Tarih alanlarında atılacak olan adımlar. Bu yönlü bir çalışma grubu kuran Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, kent halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla kararlar alıyor ve uygulamaya geçiyor.
Turizme yönelik artan talebi değerlendiren Didim Belediyesi, hayata geçirdiği turizm uygulamalarıyla sezonu uzattı. Avrupa merkezli yapılan görüşmeler neticesinde kışı boyu da uçuşların olacağı Didim’de 2025 sezonu da Mart’ta açılacak.
Tarım konusun da atağa geçen Hatice Gençay, yönetimindeki Didim Belediyesi, bölgenin ilk zeytinyağı tadım merkezi kurdu. Yine özel seralarda zeytin fideleri yetiştirilerek belediye tarafından halka ücretsiz dağıtılıyor.
İşte Didim’in ilk kadın belediye başkanı olan Belediye Başkanı Hatice Gençay ile yaptığımız söyleyişinin tamamı:
Didim’e dair nasıl bir tablo vardı göreve gelirken?
31 yıldır Didim’de yaşıyorum. Didim’de ilk kadın belediye başkanı olmanın gururunu da yaşıyorum. Didim turizm kenti olmasına rağmen kat ettiği değeri bulamamış ve bir şekilde bir elin değmesi gereken bir şehir. Didim hak ettiği diğeri alamamış bir kentti göreve geldiğimde birçok sorunu olan ve bu sorunlarının da çözümü basit olan bir kent. Sorunlu bir kent aldım açıkçası.
“MAAŞLARI ÖDEMEK İÇİN KONSERLERİ İPTAL ETTİM”
Didim’in ilk kadın Belediye Başkanı olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Bu süreç aslında benim için şans oldu. Didim halkı beni gerçekten kucakladı. Kadın eli değecek diye yola çıkmıştık, halk da kadın eli değişin diye beni göreve seçti. Didim halkı çok sahiplendi beni. Sorunlarını anlatırken çözümleriyle beraber geliyorlar bana. Bu yöntemde sorunların çözüme katkı sunuyor. Göreve geldiğimde personel maaşını ödemekte zorlanmış benden önceki yönetim onların ödenmesi için çıktım dedim ki ‘çalışan arkadaşlarımın emeği ödenmeden ben Didim’de konser yapmayacağım,’ ve yapmadım. Didim halkı bunu çok sevdi ve Didim’de yaşayan sanatçılarla etkinliklerimiz yaptık. 6 aylık yönetimim sürecinde birlikte yönettik ve bazı sorunları aştık. Tabi sorunların çözümü için ekonomik alt yapı lazım. Bu ekonominin sağlanması içinde belediyenin gelirlerinin olması lazım. Belediye gelirlerinin az olması hatta olmaması bizi sorunların çözümünde zorladı. Bunlarının aşılması için çalışmalar yürütüyoruz.
Göreve gelirken sizin tespitini yaptığınız önemli sorunlar nelerdi? Nasıl aştınız bunları?
Didim turizm kenti, Didim tarım kenti, Didim tarih kenti. Ben buna ‘3T’ diyorum. Üç T’nin birleştiği bu kentte sahip çıktığımızda hak ettiği yer gelecektir. Kentimizin öncelikli sorunu istihdam. Bu konuda Didim’e gelen yatırımcıların bize kolaylıklar sunduğunu düşüyorum. Bu yaz bu konuda sorun yaşamadık. Var olan belediye işletmelerimizde Didimli arkadaşlarımızla çalıştırdık. Yani aracı olduk ve sorunu çözdük.
Didim’in tanıtım ile ilgili sorunu var. Barış konusunda sorun vardı. İnsanlarda bir gerginlik vardı. Kadının o ana yüreği bunu çok sarmaladı. Didim’in bir bütün olduğunu anlattık ve bir araya geldik. Didim’de işlerin başına liyakatli kişiler geldi. Böylelikle bu alandaki sorunları da çözmüş olduk. Didim’in önümüzdeki aylarda tanıtım süreci başlayacak. Diğer bir sorun ise belediyemizin kurumsal yapıda olmamasıydı. Bunu da liyakatli kadrolarla dayanışarak aştık.
HALKIN KATILIMIYLA KARARLAR ALINIYOR
Karmaşık ve sorunlu bir kentte tarifinde bulundunuz. Peki kente dair nasıl bir yönetim politika izliyorsunuz?
Evet sorunları olan bir kent aynı zamanda da basit çözümlerle başa çıkabiliyorsunuz. Ben belediyenin karar alma mekanizmasının ana eksenine halkı koydum. Halk ile birlikte karar alıyoruz. Yapılacak yatırım, yapılacak hizmet, nerede ne yapılacak, hangi bölgede ne eksik? Gibi durumlarda halkın beklentisini ve talebini alıyoruz. Bu yönlü halkın içinde olduğu komisyonlar kurduk. Komisyonlar yapılacak faaliyetleri değerlendiriyor, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyor. Görüş ve öneri alıyor ve daha sonra karar veriliyor. Yani başka bir ifade ile Didim için ortak yönetim aklı ve anlayışını hayata geçirmiş durumdayız. Bu yönetim politikası sayesinde daha güçlü bir yapıya kavuştuk.
“TURİZM SEZONUNU UZATTIK”
Bildiğiniz üzere son yıllarda Didim turizm destinasyonu olarak ilgi görmeye başladı. Didim Belediyesi nasıl bir turizm politikası izleyecek önümüzdeki dönem için?
Son dönemlerde destinasyon olarak Didim’ ilgi var. İngiliz acente firmaları belediyemizle bir görüşme gerçekleştirdiler. Birlikte iş birliği yaparak turizmi geliştirme noktasında bazı adımlar atıyoruz. Turizm sezonunu uzattık bu yıl 15 kasımda bitecek. Yani o tarihe kadar turistler Didim’ gelemeye devam edecek turlar aracılığıyla. 2025 yılında da bir ay erken açılacak yani mart 15’te sezonu açmış olacağız. Bizden istenilen alt yapı ve üst yapıların bitirilmesi oldu. İnşaat çalışmalarının turizm aylarında turistleri rahatsız edecek bir boyuta geçmemesi içinde adımlar atacağız. Didim bu destinasyonun yeni trendi olacak. Bu konuda festivallerimizde var. Dünya Didim’i’ seviyor var. 78 ülkeden Didim’de yaşayan vatandaşlarımız var 81 ilinde vatandaşı var. Didim bu anlamıyla bir dünya kenti. Bu yönüyle başla bir turizm ilçesi yok. Biz bunlarla ön plana çıkmak zorundayız.
Fiyatlar Didim’de nasıl?
Fiyat politikası diğer ilçelerimize oranla daha düşük. Buda Didim’i tercih etmelerinde etkili oluyor. Daha önce emekli kenti görünümde olan ilçemiz şimdi turizm olarak daha farklı noktada. Fiyatlarımız bir çok yere oranla daha avantajlı. Fiyatlandırma yapılırken kaliteli hizmeti de esas alıyoruz. Önümüzdeki sezonda fiyat kalite dengesiyle daha güçlü bir turizm hizmeti verecek noktaya geleceğiz.
3T olarak adlandırdığınız Tarım ile ilgili yerel yönetim politikanız ne? Görev süreniz boyunca hangi yatırımlar yapıldı?
Şimdi Didim tarihsel olarak pamuk ve türün ekim merkezi durumundaydı. Bu süreç içerisinde gelen kotalarla bu ürünler yok olma durumuna geldi. Bizim yatırım alanımız zeytin. Zeytincilik alanında Didim Ege Bölgesi’nin parlayan yıldızı durumunda. Zeytin ve zeytin yağı konusunda üretim anlamında iyi durumunda olan bir ilçeyiz. Bunların korunup geliştirilmesi için kurumsal yapılanma içindeyiz. Bu kurumsal yapı içinde zeytin yağı tadım merkezi kurduk belediye bünyesinde. Yakın bir tarihte açmış olacağız faaliyete. Ege Bölgesi’nin tek tadım merkezi olacak. Yine tarım politikası konusunda seralar kurduk ve ata tohumları burada geliştirip, zeytin fideleri haline getirdikten sonra halka dağıtıyoruz. Yine farklı sebze üretimi yaparak halka dağıtıyoruz.
Didim Belediyesi’nin SKG ve Vergi borçları var mı? Bu konuda hacizler yaşandı mı belediyenizde?
Tüm CHP’li belediyeler gibi bizde SGK ve Vergi borçları olan bir kurumuz. Vergi borcu olmayan bir Belediye yok. Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Ticari amaç ile hizmet vermiyoruz. Kamuya hizmet ederken tabi ki de olacak. Bu borçlar alınırken hacizlerle veya iller bankasından gelen paraya el koyarak yapıyorlar. Zaten zorlu bir süreç yaşıyoruz. ‘Hizmet etmeyin, çalışmayın’ diyerek bu tip uygulamalarla üzerimize geliyorlar. Biz bunların hiçbirine boyun eğmiyoruz. Yapılandırma taleplerimiz var. Süreci yakından takip edeceğiz.
MİLLİ EMLAK’TAN ARSA TAHSİSİ YAPILDI
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sokak hayvanları için barınak projesiz vardı. Nasıl bir proje olacak ve hangi aşamada?
Biz dünyada tek başına yaşamıyoruz, yaşadığımı yer yeri can dostlarla paylaşıyoruz. Hiç kimsenin de hayatına kastetmeye niyetimiz yok. Can dostlarımızın daha iyi koşullarda yaşamaları için barınak projesini oluşturduk. Ankara’da yaptığım görüşmeler neticesinde arsa tahsisimizi de aldık. Projenin alanı için Milli Emlak, tarafından 24 dönümlük bir alan bu proje için belediyemize tahsil edildi. Barınak, projelendirme süreci aşamasındayız. Çok kısa sürede yapımına başlayacağız.
Didim’de sorunlu yapılaşmaya neden olan imar konusunda dair nasıl bir çalışma içindesiniz?
Didim’in imar planı sorunu yıllardan beri var. Didim’de 6 tane imar planı mevcut. Bunu tek başına ilçe belediyesi olarak çözmemiz zor görünüyor. İlk iş tek ve bütüncül bir plana yapmak. Biz bunu Aydın Büyükşehir Belediyemiz ile çözme gayreti içindeyiz. Didim’in geleceği vizyonu ve nitelikli yapışmasın buna bağlı. Planların uygulanır olması da lazım. Didim’de çok fazla turizme bakanlığına ait arsa var. Bu arşların satışı Ankara’dan yapılıyor. Yapıla tesislerin alt yapı hizmetleri bizden istiyor. Biz bu konuda çok zorlanıyoruz. Yani bu durumdan dolayı alt yapı, yol gibi hizmetleri planlayamıyoruz. Bunların aşılması için bütüncül plana ihtiyaç var. Didim belediyesi olarak buna özel çalışıyoruz.