Bodrum’un Türkbükü Mahallesi’nde 76 dönümlük orman alanının “turizm tesis alanı” olarak değiştirilmesine TMMOB Bodrum’dan tepki geldi. Açıklamada yapılan işlemin kanunlara aykırı olduğunu belirtildi
Bodrum’un Türkbükü Mahallesi’nde 76 dönümlük orman alanının “turizm tesis alanı” olarak imara açılmasına ilişkin karar, kamuoyunda tartışma konusu olmaya devam ediyor. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Bodrum Şubesi, karara tepki gösterdi.Söz konusu alanda yapılan basın açıklamasında bölgenin ekosistemi ve doğal yapısının bozulacağına dikkat çekildi.
Basın açıklamasını TMMOB Bodrum İKK adına Mimar Gamze Bağcı yaptı. Türkbükü’nun yalnızca turistik açıdan değil, doğal mirasıyla da korunması gereken bir bölge olduğuna vurgu yapan Bağcı, “Bahse konu plan değişikliğine konu alanın ‘Orman Alanı’ statüsünde olması nedeniyle plan kararı getirilerek orman statüsünü ortadan kaldırıcı bir durumun oluşmuştur. Anayasanın 169. Maddesinde “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devir olunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.” Denilmektedir. Yapılan bu plan değişikliği anayasaya aykırıdır”dedi.
Yönetmenliğini ayrılık vurgusu
Plan değişikliğinin kıyı kanuna aykırı olarak ele alındığını da ifade eden Bağcı, “Bu planda Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe aykırı şekilde ilk 50 ve ikinci 50 metrenin yer aldığı alanın Konaklamalı Turizm Tesis Alanı olarak gösterilmiştir. İlk 50 metrede yapılaşma hakkı bulunmamakta ama bu alanın emsal hakkı sahil şeridinin gerisinde kullanılacağı için geri sahada yapılaşmanın yoğunluğunu arttıracaktır. Bunun gerekçesi olarak “… kamu alanı kesintileri, park, yol, kıyı, kumsal vb. Gibi alanlara terk yapılmaksızın orman bütünlüğü korunur.” Olarak açıklanmaktadır. Orman bütünlüğünün bozulması veya kamu terki olmaması isteniyorsa ilk 50 metrelik sahil şeridinin orman alanı olarak bırakılması hatta tahsis dışı bırakılması daha uygun olacaktır. Plan değişikliği Kıyı Kanununa da aykırıdır.”diye konuştu.
Planda eksik görüş alınmış
Planlamaya esas kurum görüşlerin geçersiz sayılmasını talep eden Bağcı, “Plan yapılırken Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 04.08.2023 tarih ve 4057847 sayılı yazısı ile ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış olan görüşler çerçevesinde plan değişikliği dosyası hazırlanmıştır. Söz konusu kurum görüşlerinde planlama alanı “Orman Alanı “olarak görülmektedir. Kurum görüşleri buna göre verilmiştir. Plan değişikliğinde ise orman alanı Turizm Tesisi alanı olarak planlanmıştır. Bu sebeple planlamaya esas kurum görüşleri geçersiz sayılmalıdır.Ayrıca planın eksik görüşler ile yapılmış olması, kanun ve yönetmeliklere aykırılıklar teşkil etmesi hem planı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığına hem de onaylayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yakışmamıştır.” Diye konuştu.
Ne olmuştu?
Muğla ili, Bodrum ilçesi, Göl Mahallesi, Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi IV. Etap 1/25000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Plan değişikliği 21/08/2024 tarihinde askıya çıkmıştı. Daha sonrasında bu alanın yatırımcıya tahsis işlemleri de yapılmıştı.