• Nevavprestij
GÜNCELHaber Girişi : 09 Ekim 2022 10:52

Bodrum'da barınma sorunu nedeniyle öğretmenlerin üçte biri ayrıldı

Bodrum'da barınma sorunu nedeniyle öğretmenlerin üçte biri ayrıldı
Bodrum'da yüksek kiraları karşılamakta zorlanan öğretmenlerin yüzde 30'u ilçeden ayrıldı. Öğretmen açığının yaşandığı ilçede, bu durum ücretli öğretmenlerle aşılmak isteniyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde görev yapan öğretmenlerin barınma sorunu devam ediyor. Aldıkları maaşlarla geçinemeyen öğretmenlerin çoğu, ek işlerde çalışarak geçimlerini sağlarken bazı öğretmenler de birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralıyor.

 

Yüzde 300 artan kiraları karşılamakta zorlanan öğretmenlerin yüzde 80’i, geçtiğimiz haziran ayında il dışı tayin sürecinde ilçeden ayrılma talebinde bulunmuştu. Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, tayin talebinde bulunan öğretmenlerin yüzde 30'unun ilçeden ayrıldığını söyledi.

 

 

BODRUM’DA YÜZDE 20’Yİ AŞAN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR’

 

Bodrum’da görev yapan öğretmenlerin yaşadığı bu zorlu süreci değerlendiren Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, öğretmenlerin yüzde 80'inin yoksulluk sınırında yaşadığına dikkat çekti. Barınma sorunlarının katlanarak büyüdüğünü belirten Okyay, "Öğretmenlerimizin çoğu ev sahiplerinin tacizi ile karşı karşıya. Üstüne evden çıkarma sorunları yaşanıyor. Çıkmayanlar ise yüzde 300'ü aşan kira artışlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. İlçede görev yapan öğretmenlerin yüzde 30'a yakını geçinemediği için yaz tatilinde yer değişikliği tayini gerçekleştirdi" dedi.

 

 

Okullarda öğretmen açığı yaşandığını belirten Okyay, "Ortaokul ve liselerde ailelerin geçim sıkıntısı nedeniyle öğrenciler açık liseye kayıt yaptırıyor. Azalan sınıflar birleştiriliyor, kalabalık sınıfa dönüşüyor, sınıfı kapanan öğretmen istemediği tayin ve görevlendirmelerle karşı karşıya kalıyor ya da maaş karşılığına denk düşen ders saatine çalışıyor. Bodrum’da yüzde 20’yi aşan öğretmen açığı var. Ücretli öğretmenlerle bu açık kapatılmak isteniyor. Bakanlık taşeron işçi gibi geçici, mevsimlik öğretmen görevlendiriyor. Aldıkları ücret, asgari ücretin altında. Meslek onuru zedeleniyor" ifadelerini kullandı.

 

‘LOJMAN TALEP EDİYORUZ’

 

Öğretmenlerin sağlıklı beslenmeye bile yeterli bütçe ayıramadıklarını ifade eden Okyay, taleplerini şöyle sıraladı: “Biz öğretmenler olarak barınma hakkı istiyor, lojman talep ediyoruz. Bir öğün ücretsiz yemek talep ediyoruz. Eğitim Sen olarak kadro ve insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Toplu taşıma ücretlerinin çok yüksek olması da bizlerin bütçesine büyük yük getiriyor. Öğretmenler olarak yüzde 50 indirim istiyoruz. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz."

 

ÜCRETİ YETMEDİ ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI

 

 

Bodrum'da yaşanan bu sorunlar nedeniyle birçok öğretmen de mesleklerini bırakarak farklı sektörlerde şanslarını deniyor. Geçtiğimiz sene Bodrum'da matematik öğretmeni olarak çalışan Fırat Kaya, maaşların yetersiz olması nedeniyle öğretmenliği bırakan isimlerden birisi. Öğretmen mesleğinin değersizleştirildiğine dikkat çeken Kaya, "Büyük bir emekle okudum. Matematik bölümü mezunuyum ve alana dair özel çalışmam oldu. Geçtiğimiz sene Milli Eğitim bünyesinde öğretmen olarak çalıştım. Aldığım ücret, yol ve yemek masrafımı bile karşılamıyordu. Yaşamımı idame ettiremedim o maaşla. Bize verilen ücretler ancak kiralarımıza yetiyordu. Aynı işi yapmamıza rağmen kadrolu öğretmenlerle, ücretli öğretmenler arasında ciddi ücret farkı var. Mesleğimizi seviyoruz ama ekonomik koşullarımız iyi değil. Bu yüzden ben de farklı bir sektöre yöneldim" diye konuştu.