• Nevavprestij
EKONOMİHaber Girişi : 25 Haziran 2023 12:09

Bodrum'da 'bayram' hareketliliği: Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı

Bodrum'da 'bayram' hareketliliği: Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bodrum'da otellerde doluluk oranı, yüzde 90'a ulaştı. Maliyet artışları nedeniyle otel fiyatlarının iki kat arttığı Bodrum’a bayram nedeniyle olan ilgi şimdilik turizmcileri mutlu etti
Bodrum'da 'bayram' hareketliliği: Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bodrum'da otellerde doluluk oranı, yüzde 90'a ulaştı. Maliyet artışları nedeniyle otel fiyatlarının iki kat arttığı Bodrum’a bayram nedeniyle olan ilgi şimdilik turizmcileri mutlu ederken, haraketliliğin bütün sezon olmaması ise ilçede endişeye neden oluyor.

 

 

BODRUM) Selçuk Arslan - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kurban Bayramı öncesi yoğunluğu yaşanıyor. 9 günlük bayram tatilini fırsata çevirmek isteyenlerin tercih ettiği Bodrum’da oteller dolmaya başladı. Erken rezervasyonlarla birlikte Bodrum genelinde doluluk oranları yüzde 90’a ulaşmış durumda.

 

 

Kur fiyatlarında artıştan olumsuz etkilenmek istemeyen otellerde erken rezervasyon kampanyaları ise halen devam ediyor. Bu kampanyaların etkisi ve 9 günlük bayram tatili nedeniyle Bodrum’da yoğunluk başlarken ilçe genelinde uzun trafik kuyrukları da oluşmaya başladı. İlçe genelinde gün içinde rutin olarak Emin Anter Bulvarı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi olmak üzere ana arterlerde uzun araç kuyrukları oluşuyor.  

 

 

 

Bodrum’daki son güncel durumu değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, bayram nedeniyle oluşan ilgiden memnun olduklarını söyledi. Fiyat kalite dengesine vurgu yapan Başkan Duman, doluluk oranlarının yüzde 90’nı aştığını ifade ederek “Biraz moraller bozuktu bundan önce 9 günlük bayram tatili geç açıklandı 3 günlük doluluk meselesine çalıştık son anda 9 gün oldu ama yine de bizler için sevindirici bir durum. İyi ki de böyle oldu şuan fiyat kalite dengesini kurmayan oteller hariç diğer otellerde doluluk oranları yüzde 90’ı aşmış durumda. Bizim gelen misafirlerden beklentimiz rezervasyonlarını yayıp gelmeleri. Riskli bir doluluk oranı mevcut dışarda kalmamaları adına rezervasyonlarını yapmalılar. Fiyat dengesi doluluk oranını etkiliyor o dengeyi kuran otellerde şuan yüzde 90 oranında doluluk var. En küçük ölçekli bir otel de ortalama gecelik 2 bin TL’den başlayarak 5 bin TL ‘ye kadar çıkıyor. Bu rakam küçük ölçekli butik otel ve aparatlar için geçerli.” Dedi.

 

 

DUMAN: KAR ORANLARIMIZ DÜŞTÜ 

 

Otel fiyatlarındaki artışlar nedeniyle konuklarla karşı karşıya geldiklerini söyleyen Duman, “Fiyatlar geçen sene ile kıyasladığında yüzde yüz artmış durumda. Artışta maliyetlerin de etkisi var. Maliyetlerimizin çoğu kur bazlı ve sürekli artış göstermekte. Bu yüzden artış yaptığımızda bu sefer konuklarımızla, misafirlerimizle karşı karşıya gelmek zorunda kalıyoruz. Bizlerde buna göre artışlarımızı yaptık fakat piyasa dengesi açısından umutlu değiliz. Kar oranlarımız yüze 30 ‘un altına kadar düşmeye başladı.” Dite konuştu. Turizmcileri en çok zorlayan ise ücretlerdeki değişkenliğin olduğunu belirten Duman, Çalışan açısından sürekli değişen bu talebe cevap veremez halin geldiklerini söyledi. Başta barınma sorunu olmak üzere yaşanan gelişmelerin sektörde eleman sorunu yarattığını dile getiren Duma, insanların turizm sektöründe çalışmak istemediğini ve elaman bulamadıklarını ifade etti.

 

 

DÖNMEZ: SEZON UZAMAZSA OTELLERİN YÜZDE 50’Sİ İFLAS EDER 

 

 

 

Bodrum’a olan ilgiyi değerlendiren diğer biri isim ise Turizmci ve Blu Bay Hotel ve Ergün Dönmez, oldu. Bayram nedeniyle ilginin olduğunu belirten Dönmez, maliyetlerin artışında şikayetçi. Kur fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle otel fiyatlandırmada sorunlar yaşadıklarını belirterek, “ Her şeyden önce otel maliyetleri, işçi maliyetleri ve verilen hizmetin maliyeti artmakta. Kur fiyatlarındaki artışlar ortada. Sürekli bir haraketlilik yaşanıyor. Yaşananlar nedeniyle bizler istediğimiz fiyatlandırmayı yapamıyoruz. Ayrıca yerli turistin olmayışı da bizleri etkiliyor. Yerli turistin alım gücü düştü. Askeri ücret arttı ama enflasyon daha baskın his ediliyor. Yiyecek ve içecek enflasyonu yüzde 300’lerde . Yani bayramda yoğunluk var fakat sonrası beli değil. Şuan görünen durum bayramla birlikte bir hareketlilik yaşanacak eylül sonuna kadar devam edecek görünüyor.” Diye konuştu.

Sezonun uzanmaması halinde, Bodrum’da otellerin yarısının iflas edeceğini söyleyen Dönmez, sektöre dair önlemlerin alınmasını istedi. 

 

 

PİSİ: ERKEN REZERVASYONLAR HALEN SÜRÜYOR

 

 

 

 

Halikarnassos Travel Seyahat acenteliği Yönetim Kurulu Başkanı Vefa Pisi, de önemli bilgiler aktardı. 24 seneden bu yana sektörde hizmet verdiklerini belirten Pisi, bayramda ilginin olduğunu fakat körfez savaşından bu yana bu kadar kötü bir sezon da yaşamadıklarını belirti. Deprem nedeniyle Nisan ve mayıs aylarının kayıp olarak geçildiğini ifade eden Pisi, “Bayramda ilgi var tabi fakat yeterli değil. Genel olarak bir beklenti var ama ayaklarımızın sağlam yere basması lazım. Şuana kadar elde ettiğimiz verilere göre daha önceki yılların yüzde 40 gerisindeyiz. Bayram da ise yüzde 80 oranında bir haraketlilik yaşanıyor. Temmuz ve Ağustos ayları iyi görünüyor. Fakat beklentimiz iyi değil. Erken rezervasyonlar halen sürüyor. Çünkü odalar halen satılmamış. Oteller satılmazsa bizlerde iş yapamaz duruma geliriz. Bu oran sezon beklentisi açısından yeterli değil.” Diye konuştu.

 

 

Pisi, turizm sezonunun kısaldığını belirterek, “Aslında temel sorun burada sezonun kısa süreliye düşmesi. Toplamda 45 günlük bir sezon yaşıyor hale geldik. Bu da beklentiler açısından iyi değil. Dieğr yandan tl bazlı cirolarımızda artış olabilir fakat bu gerçekçi bir yaklaşım değildir. Artan maliyetleri açısından baktığımızda kar onaranlarımız düşüyor. Çünkü geçen seneki 500 milyon tl bugünki güncel durumda değildir değer kaybı yaşıyor. Diğer bir sorun ise gelen misafirlerin sayısı değil, harcadığı para miktarıdır. Gelen misafirin işi başı 100 Euro veya 100 dolar gider yapması gerekiyor. Ama şuana kadar gelen konukları 45 dolar kadar gider yapıyor. Bize gelen konuklardan çok harcama yapması önemli sektör açısından.” İfadelerini kullandı. Yurt dışında gelen misafirlerin ucuza kaçan misafirler olduğuna dikkat çeken Pisi, yerli tüketicinin de alım gücü nedeniyle tatili tercih etmediğini sözlerine ekledi. 

 

 

GİRGİN, REZERVASYON UYARISI YAPTI 

 

İ

 

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, de rezervasyon uyarısında bulunarak, “ Şuan için Bayram nedeniyle yoğunluk var. Fakat boş otellerimiz de mevcut. Gelecek olan misafirlerimizin rezervasyon yapması daha sağlıklı olur. Çağrımız kendilerinin rezervasyon yapmadan gelmemeleri yönünde” dedi. Değişen kur fiyatları nedeniyle Avrupalıların da tatil düşüncesinin değiştiğini söyleyen Girgin, “Yüzde 80 ile yüzde 90’lara varan bir rakam var. İlçemizin nüfusu kalabalıklaşacak tabi. Oteller bazında bakıldığında haraketli bir durum var. Yüzde 90’a yakın bir oran verebiliriz. Yerlinin alım gücü de düştü tabi. Gerek yurt ii gerekse yurt dışı enflasyon artmış durumda. Bu durum tüketicinin tatil satın almasını zorlaştırıyor. Bu durum realizme olmuş satışları da etkilemiş durumda. Bodrum’da talep yüksek. Türk turizmi doğası, güneşi denizi nedeniyle talep alıyordu. Yurt dışında da enflasyon yaşanıyor. Gelişen enflasyona bağlı olarak Avrupa bölgesindeki insanların da tatil düşüncesi etkileniyor. Temmuz ve Ağustos ayında artışlar yaşanmaya devam ediyor. Bayram için de ilgi iyi durumda” diye konuştu.