Bodrum’da 15 Ekim tarihinde sona erecek olan inşaat yasağının son bulmasıyla yapı sektörü için sezon açılıyor. Bu sene için olumlu mesaj veren sektör temsilcilerine göre Bodrum’da dengeli bir piyasa oluşmuş. Sektörde artan maliyetler de satış fiyatlarına yansıyacak ve Bodrum’da konut fiyatlarında yüzde 30’lara varan artışlar olacak

 

 

Haber Merkezi-  Alt yapı ve üst yapı sorunlarının yoğun olarak yaşandığı gözde turizm merkezi Bodrum’da inşaat yasakları kalkıyor. 15 Mayıs’ta başlayan yasaklar 15 Ekim tarihinde sona erecek olan inşaat yasağının son bulmasıyla yapı sektöründe sezon açılmış olacak.

 

Sezon öncesi Bodrum’da yarım kalmış inşaat sahalarının yoğunluğu dikkat çekmekte. Özellikle faiz oranlarının artışı sonrası ev satışlarında düşüşe neden olmuştu. Ev satışlarındaki azalma ile birlikte ve maliyetlerin artışı sonrası bir çok projede çalışmalara ara verilmişti. Geçen sene bitirilen birçok projelerde ise satışlar yon denecek kadar az.  Yeni sezonda yapı sektöründe hedef.  Yarım kalan projelerin tamamlanması ve mevcut yapıların satılması yönünde.

 

Satılmayı bekleyen gayrimenkul stokunun olduğu Bodrum’da sezon öncesi en büyük sorun ise artan girdi maliyetleri olmuş durumda. Özellikle yapı malzemelerine gelen zamlar sonrası girdi maliyetleri yüzde 30’u geçmiş durumda. İnşaat firmaları da bu maliyetler sonrası yıl başında konutlarda yüzde 20 ile 30 oranlardan zam yapmayı planlıyor.

 

BODRUM’DA OLUMLU HAVA ESİYOR

 

Bodrum’da yeni inşaat sezonun açılışını değerlendiren Global İpek Yapı & Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, sorunlarla birlikte olumlu bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Turizm ve inşaat sezonlarının birbirini destekler nitelikte olduğunu belirten İpek, nitelikli ve Bodrum’u kuruyan bir yatırım politikasının turizme büyük katkı sağlayacağını söyledi. İpek, Bodrumda gayrimenkul piyasalarında bir dengenin oluşmaya başladığına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl çok iyi geçmedi. Hem maliyetlerin artması hem de satışların istenilen seviyede olmaması nedeniyle sektör olarak zorlu bir süreç yaşadık. Sezon öncesi alanda aldığımız bilgi bizi umutlandırdı. Bodrum’a bu sene için büyük yatırımlar geliyor. Özellikle de konutlardaki  yüzde 25’lik kira sınırının kalması ve faizlerdeki düşüş beklentisi  gayrimenkul yatırımına vesile oluyor. Kira sınırın kalmasıyla birlikte konut bir yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başlandı ve talep arttı.  Yine geride bıraktığımız yıllarda ruhsatlarımızı alıp bekliyorduk.  Çünkü piyasalara  güvenmiyorduk. Bu sene Bodrum’a piyasalar daha dengeli ve güven veriyor. Buda yatırıma dönüşecek diye düşünüyorum” dedi.

 

 

MALLİYETLER ARTIŞLARAI SATIŞA YANSIYACAK

 

Bodrum’da konut fiyatlarının yüzde 30’a varan oranda artış göstereceğini belirten İpek, “olumlu gelişmelerin yaşandığı sektörde maliyetlerde artışta. Yapı malzemelerinde  yüzde yüze varan artışlar oldu. Bu maliyetler satışlara yansıyacaktır. Biz yıl sonuna kadar fiyatlarda yüze 20 ile yüzde 30 oranlarında bir artış öngörüyoruz.  Bodrum’da arz talep dengesi oturmuş durumda bu sene. Bu sene piyasalarda oluşan denge ile birlikte elde aklan satılmayan konutlarında satılacağını  öngörmekteyim. Böylelikle haraketli bir sezon bizi bekliyor” diye konuştu.  

 

 

 

KAYA: YAPI SEKTÖRÜ BU SENE TOPARLANACAK

 

Kaya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kaya, Bodrum’a sezon öncesi ilginin olduğunu söyledi. Özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerde faaliyet gösteren firmaların Bodrum’u tercih ettiklerini belirten Kaya, “Bodrum’a bir ilginin olduğunu görmekteyiz. Fakat geride bıraktığımız sezona dair Rakamlar bize sekiz yılın en kötü dönemini yaşadığımızı gösterdi. Yine 2024 yılının ilk çeyreğinde sektördeki verilere göre ciddi bir yükseliş olmadı. Sektör olarak hem Bodrum’da hem de ülke ölçeğine kayıp yaşadı. Bu sezon daha temkinli geçecek. Yeni yatırımların olduğunu görmekteyiz. Son verilere göre sektörde haraketlilik var ve satışlarda artış yaşanmakta. Bu gelişmeleri ve yeni yatırımları değerlendirdiğimizde Bodrum’da yapı sektörü bu sene toparlanacaktır diye düşünüyorum. Sermayesi güçlü firmalar daha temkinli yatırımlar yapmakta.  Mevcut konut stokunu da eritirse Bodrum, iyi bir iş yapmış olacak” dedi.