Deniz Biyoloğu Dr. Gökalp, Bodrum merkezde denizin renginin kahverengine döndüğünü görüntüledi. Yetkililerce sorun bir arızadan kaynaklandı. Ancak Bodrumlulara göre altyapı sorunu yıllardır sürüyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde turizm sezonu açıldı. Mevcut altyapı, artan nüfus karşısında yetersiz kalıyor. Bugün Bodrum Marina'nın kıyı şeridi foseptik akışından dolayı kahverengiye boyandı. Bölge sakinleri, turizm merkezinde yaşanan bu soruna çözüm üretilememesine tepkili.
Pandemiyle birlikte yerleşik nüfusu 500 binlere yaklaşan Bodrum'da deniz ekosisteminin yok olacağı savunuluyor. Marinadaki kirliliği fotoğraflayan Deniz Biyoloğu Dr. Mert Gökalp, Muğla Çevre Platformu Bodrum Eş sözcüsü Mirbahattin Demir ve Mimarlar Odası Bodrum Başkanı Gamze Türk alt yapı sorununun etkilerini anlattı.
‘BODRUM’UN BÜTÜN KIYILARINDA ALTYAPI YETERSİZ'
Denize deşarj edilen lağım atığı, Bodrum'un yıllardır süregelen sorunu. Bugün ortaya çıkan görüntüler, aslında her sene tekrarlanıyor. Uzmanlar, çevreciler, Bodrum'un 'lağım koktuğunu' dile getiriyor. Yaşanan kötü kokunun yanında, deniz ekosisteminin de tehlikede olduğuna değiniyorlar. Bodrum'da yaşayan Deniz Biyoloğu ve belgeselci Mert Gökalp, bugün denizden yayılan kötü kokunun, marinaya bırakılan lağım suyundan kaynaklandığını fotoğrafladı. Ancak sorunun özel olarak marinada olmadığına değinen Gökalp, "Bodrum'un bütün kıyıları altyapı yetersizliği nedeniyle bunu yaşıyor" dedi. Bölgede yaşayanlar, Bodrum Belediye Meydanı’nda denize foseptik aktığı ihbarında bulundu.
‘HER ŞEYDEN ÖNCE EKOSİSTEM’
Yetkililerce yapılan kontrollerde kirliliğin, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ'ye ait terfi binasında sabah saatlerinde oluşan arızadan kaynaklandığı tespit edildi. Verilen cevaptan tatmin olmayan Gökalp "Sürekli borular arızalanıyor. Kimseye ceza kesilmiyor" şeklinde konuştu. Gökalp, 1990'lardan beri fiziksel arıtma yapılması nedeniyle sorunun her yıl tekrar ettiğine vurgu yaptı. Bodrum'un temel ekonomisi turizm üzerinden karşılanıyor. Fakat her şeyden evvel ekosistemin geldiğine değinen Dr. Gökalp, ekosistemin önemini "Bizim 'her şeyden önce insan sağlığı' bakışını değiştirmemiz gerekiyor. Her şeyden önce ekosistem geliyor. İnsan ekosistemden ayrı bir varlık değil. Diğer canlıların sağlığı bozulunca bizim sağlığımızın olması mümkün değil" diye açıkladı.
‘SU ARITILMADAN DENİZE BIRAKILIYOR’
Arıtma tesislerinin sularını denize deşarj etmesine MUÇEP Bodrum Eş Sözcüsü de tepki gösterdi. Yoğun yağmurların yaşandığı kış mevsiminde sistemin baskılanmayı taşımadığını belirten Mirbahattin Demir, yaz aylarının dışında da yoğun baskılanma olduğunda benzer taşmaların yaşandığını söyledi. Bodrum'daki mevcut arıtma tesislerinin kapasitesi, yaklaşık 10 yıl öncesindeki nüfus projeksiyonuna göre yapıldı. Pandemi öncesi kayıtlı nüfusun 70 bin olduğunu hatırlatan Demir, pandemiyle birlikte kış nüfusunun dahi 500 binlere yaklaştığını dile getirdi: "Geçen sene kendi imkanlarımızla Yalıkavak'ta analiz yaptık. Analiz sonucu gösteriyor ki, su hiç arıtılmadan denize bırakılıyor."
'SAHİL ŞERİDİNE BORİK ASİT DÖKTÜLER'
Demir, kendisinin Bodrum'da yaşamasına rağmen iki nokta dışında denize girmediğini söyledi: "Denize girmeyi eş ve dostlarıma da tavsiye etmem. Bunun yanında 183 kilometrelik sahil şeridine kimyasal kum döküldü. Maldivler'deki gibi görüntü yaratmak için borik asit döktüler. İnsanların ayakları yanmasın diye." Ekosistemin tamamen yok edildiğini ise Demir şöyle anlattı: "Kirlilik sorunu son 5 yıl içinde yoğunlaştı. Deniz çok hızlı kirleniyor. Bodrum Türkiye'nin dünyaya açılan 'mavi penceresi' diyorlar. Buna katılmıyorum. İnsanlar lağım içerisinde yüzüyor. Geçtiğimiz yıllarda insanlar burada mikrop kapıp hastanelik oldu."
'YENİ ARITMA TESİSİ PROJELERİ PLANLANIYOR'
Gün içinde ortaya çıkan kirlilik görüntüsü Bodrum'da çok hızlı yayıldı. Mimarlar Odası Bodrum Başkanı Gamze Türk de arıtmaların mevcut nüfusun ihtiyacını karşılamadığını anlattı: "Yeni alt yapı projeleri gündemde. Ancak çok geç kalındı." Yeni arıtma tesisi için proje mevcut olsa da ne zaman kullanılır hale geleceği bilinmiyor. Türk, "Yıllar içinde 'arıtmaya' önem verilmedi" diyerek yaşanan kirliliği ‘vahim’ olarak niteledi. Bodrum İçmeler mevkiinde biyolojik ileri arıtma projesi planlanıyor. Bodrumluların talebi de ileri arıtma olmasından yana. Mimar Türk de ileri arıtma projesinin doğru adım olduğunu söyledi. Türk, son olarak yapılacak projelerin iyi etüt edilerek hayata geçirilmesini savunuyor: "Birkaç yıl sonra aynı sorunla karşılaşacaksak, kamu zararı yaratmanın da anlamı yok."