İktidarın ekonomi politikaları sonucu yaşanan ekonomik kriz Bodrum’da daha fazla boyutta his ediliyor. İlçede yaşam iyice zorlaştı. İlçede yaşayan vatandaşlar hayat pahalılığı nedeniyle plajlara gidemez ve dışarda ailesiyle bir yemek yiyemez hale geldi
Selçuk Arslan / Son yılların ‘pahalılık şampiyonu’ Bodrum’da ipler kaçtı. Lahmacun 400 tl’den satıldığı ilçede yaz sezonunun başlaması ile birlikte fiyatlar iyice zamlandı. En düşük kiranın 6 bin olduğu Bodrum’da yaşam zorlaştı. Özellikle Bodrum’da yaşayan dar gelirli ve çalışan vatandaşlar sıktıkları kemerin son deliğine geldi. Çünkü artık temel gıda ürünlerini dahi almakta zorlanıyorlar. Öyle ki ilçede yaşayan vatandaşlar hayat pahalılığı nedeniyle plajlara gidemez ve dışarda ailesiyle bir yemek yemek hale geldi.
Sürekli olarak Bodrum’da ikamet eden vatandaşlar ile yaşam koşullarını ve hayat pahalığını konuştuk. İlk olarak sorularımıza yanıt veren inşaat ustası Kasım Arslan, oldu. 15 yıllık inşaat ustası olan ve uzun süreden beri Bodrum’da ikamet eden Arslan, “İki çalışmamıza rağmen geçinemiyoruz” diyerek sözlerine başladı.
12 ay boyunca neredeyse kesintisiz olarak çalıştığını belirten Arslan, “ Yıllardır Bodrumdayım. Ama bu kadarını ilk defa his ediyoruz ailece. Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında resmen ezildik. Başka şehirlerde insanlar zamlardan 2 kat etkilenirken biz 4 kat etkileniyoruz. Kiralar ciddi yüksek, gıdalar yine aynı. Dışarı çıktığınızda fiyatları 5 kat artıyor. Bir mekanda oturduğunuzda fahiş rakamlarla karşılaşıyorsunuz. İki yıl önce dışarda yediğiniz aynı yemeğe şuan 4 kat veriyorsunuz. Bu durum karşısında kendi önlemimizi aldık. Son aylarda artık çıkamıyoruz bir yere. İşte yaz geldi plajların çoğu ücretli. İnanın denize girecek alan bulamıyoruz. O tür yerlere girmemiz zaten imkansız. Bir soğuk içecek 30 tl den başlıyor. Özetle kira ve hayat pahalılığı karşısında çaresisiz” dedi.
“TATİL CENNETİ BİZE CEHENNEM OLDU”
Özel bir diş kliniğinde asisten olarak görev yapan Keriman Tatlı isimli vatandaş da aynı sorunlardan dertli. Enflasyon karşısında ezildiklerini belirten Tatlı, “Enflasyonu çok fazla hissediyoruz. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Fiyatlar çok pahalı. Artık marketlere girmeye korkuyoruz. Etiketleri görünce aniden çıkıyoruz marketlerden. 5 tane bir şey alacaksak 1 taneyi zor alıp çıkabiliyoruz. Gerçekten insanların canına yetti artık. Bayağı bir şikayetçiyiz” diye konuştu. Bodrum’da yaşamalarına rağmen birçok şeyden mahrum kaldıklarını ifade eden Tatlı, “Bodrum her ne kadar tatil cenneti diye lanse ediliyorsa biz dar geçimliler ve çalışanlar için cehennemi andırıyor. Bulunduğumuz yerin tarihi ve doğal güzelliklerinden yararlanamıyoruz. Plajlarına gidemiyoruz. Plajların çoğu özel işletmelerde ve fiyatlar fahiş. Ailemizle dışarda yemek yemek hayal oldu. Daha önce hafta bir veya iki defa çıkabiliyorduk şimdi artık hayal oldu ve çıkamıyoruz. Her şey 5 kat artmış durumda. İki kişi çalışmamıza rağmen işin içinden çıkamıyoruz” dedi.
“ENFLASYONU BODRUM’DA 5 KATI HİS EDİYORUZ”
Özel bir yat limanın yöneticilik yapan Uğur Arslan adlı vatandaşın da içinde durum diğerlerinden farksız değil. Uğur Arslan, zam ve hayat pahalılığının Bodrum’da 4 kat his edildiğine dikkat çekti. Fiyat istikrarsızlığının altını çizen Arslan, “Biz yaşadığımızın yerin öneminin farkındayız aslında. Bir ölçüde fiyatların başka şehirlere göre fazla olması normal karşılanabilir. Fakat Bodrum’da normal anlayışı tamamıyla unutulmuş anormal bir bakış açısı var. Yamanın her alanında anormallikler var. En önemlisi ise fiyat istikrarsızlığı. Bir mekanda bir hafta önce yediğiniz aynı yemeğin fiyatı bir hafta fahiş biçimde artış gösteriyor. Plajları hiç sormayın. Halkın gireceği tüm alanlar özel firmalarca kullanılıyor. Bu tür alanlara istenilen giriş paraları neredeyse bir ailenin 10 günlük gıda harcamasına denk geliyor. Dolaysıyla bizim gibi çalışan kesimler zorlanıyor. Enflasyonu ve krizi Bodrum’da 5 katı his ediyoruz. Ne dışarda bir mekanda yemek yiyebiliyoruz ne de özel bir plajda denize giremiyoruz. Bu durum çok uzun süremez. En kısa zamanda bu dengesizliklerin ortadan kalkmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Bodrum’da görev yapan Öğretmen Gültekin Yıldız ise, “Zaten geçim sıkıntısı çeken kamu çalışanları, son yıllardaki hayat pahalılığı ile yoksulluğa ve açlığa mahkum edilmiş durumdadır. Ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarında yapılan artış daha birinci ayın sonunda erimiş gitmiştir ve bu artış temmuz ayına kadar sabit kalacaktır. Oysa akaryakıt, temel ihtiyaç maddeleri, ev kiraları kısacası iğneden ipliğe her şeye, her gün yeni zamlar gelmektedir. Artık ailelerimizle dışarı çıkıp yemek yeme şansımız yok, öyle bir durum söz konusu değil. Geçim seviyemizin üstünde fiyatlar var. Bodrum’un cefasın çeken kesimdeniz. Biz öğretmenler artık son 2 yıl da eğitime odaklanmamız gerekirken gelir giderimizi odaklanmış durumdayız. Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor bu acı bir şey bizim için” dedi.