Bodrum'da imar yasağı bulunan köylerde, tarlalarda ve ormanlarda birçok yapı, yasal statü kazanarak yapılıyor. Bu isimler arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cengiz Holding’in kurucusu Mehmet Cengiz de yer alıyor.
Bodrum'da imar yasağı bulunan köylerde, tarlalarda ve ormanlarda birçok yapı, yasal statü kazanarak yapılıyor. Yeminli bilirkişi ve gayrimenkul uzmanı Mustafa Gündoğ'la imara açık olmayan alanlarda yapılan yapıların hangi yöntemler kullanılarak yasal statü kazandığını konuştuk.
‘İMAR KURNAZLIKLARI YAPILIYOR’
Bodrum’daki yasal statü değişikliği ile yapılaşmada kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin mülkleri de var. Bu isimler arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cengiz Holding’in kurucusu Mehmet Cengiz de yer alıyor. 2019 yılında İmamoğlu’nun Bodrum Yahşi’de eşi Dilek İmamoğlu adına satın aldığı villa da benzer bir tartışmaya sebep olmuştu. Villanın turizm tesis alanına yapıldığı ve İmamoğlu'na yasaya aykırı şekilde kat mülkiyeti tapusu verildiği ileri sürülmüştü. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konunun incelenmesi için iki müfettiş görevlendirmişti.
Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in kardeşi Kazım Cengiz’in de Yalıkavak’ta yaptırdığı villa tartışma konusu olmuştu. 8 bin 568 metrekarelik arazi içine yapılan villa ile ilgili gazetecilerin ve bölge halkının Bodrum Belediyesi’ne yönelttiği “Her şey imar planına ve mevzuata uygun mu?” sorusu cevapsız kalmıştı.
Bu örnekler üzerinden Yeminli bilirkişi ve gayrimenkul uzmanı Mustafa Gündoğ, imarsız alanların yapılaşmaya açılması konusunda yeterli müdahalenin olmadığını vurguladı. Gündoğ konuyla ilgili “Geçmiş dönemlerde imar kurnazlıkları yapıldı, gelecekte de yapılacak. Bu durum bir kural haline getirilmiş durumda. Mesele, sadece Mehmet Cengiz değil. Önemli olan bu tür uygulamalara müdahale ederek bertaraf edilmelerini sağlamak. Mesela Bodrum Belediyesi veya Muğla Büyükşehir Belediyesi, Mehmet Cengiz’in projesi konusunda ne yaptı? Bodrum’da ara yollarda, ormanlık alanlarının yakınlarında benzer birçok proje ve malikane var. Mesela Bülent Eczacıbaşı’nın bizzat işgal etmiş olduğu yeşil alan var. Hatta orada belediyenin mülkünü bile sahiplenmiş durumda. Bu duruma itiraz edilmediği gibi belediye kendi mülkünü Bülent Eczacıbaşı’na satmak için ihaleye çıkacaktı. Yine Mazı Mahallesi’nde deniz kıyısında bir malikane yapıldı. Bu malikane hem kıyı kanuna, hem imar kanuna hem de mevcut diğer yasalara aykırı. Yasalara rağmen o malikane halen yıkılmadı” ifadelerini kullandı.
‘TURİZM İMARLI ALANA KONUT RUHSATI ALINIYOR’
İmarsız alanların yapılaşmaya açılmasına ‘cins’ değişikliği yapılarak başlandığını söyleyen Mustafa Gündoğ, buna örnek olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun villasını gösterdi. Gündoğ, bu süreci şöyle anlattı: “Bodrum’da imara aykırı yapılar cins değişikliği sürecinde ortaya çıkıyor. Nasıl mı? Turizm imarlı herhangi bir arsada yapılacak olan inşaatın yapı ruhsatı, turizm işletmesi (otel) olarak veriliyor. İnşaat tamamlandıktan sonra firmalar kullanım ruhsatını konut olarak alıyor. Bu süreç sonunda yapının yapım ruhsatı ile kullanım izni farklı oluyor. Mesela Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun evi de aynı statüde. Yani resmi olarak kaçak durumda. Çünkü oranın yapı ruhsat projesine otel yazıyor. Dolaysıyla Ekrem İmamoğlu aslında bir otelin odasında oturmuş durumda. Ama kullanım amacına baktığınızda orası bir ev. Yine bazı tarım alanları için verilen imar hakkı da firmalarca suiistimal ediliyor. 70 metrekarelik ev yapılmasına izin verilen tarım alanları üzerinde bin metre karelere kadar malikaneler inşat ediliyor. Öyle ki, kümesler için verilen imar izni bile konut yapımı için kullanılmış durumda. Bodrum’da bu şekilde 30 kümese konut izni verildi.”
‘TARIM ARAZİSİNE YAPILAN 200’DEN FAZLA MALİKANE VAR
Bodrum’da yüksek rantın olduğunu ifade eden Gündoğ, “Herkesin nemalandığı bir sistem var. Mesela bu tip projelerde hisse üzerinden konut satışları yapılıyor. Kat irtifakı kurulmayınca hisse üzerinden satışlar yapılıyor. Bu bağlamda imara aykırı yapıların önünde geçilemeyeceği gibi tarım alanların ve ormanların yapılaşmaya açılması, deniz kıyısının işgali engellenemez” diye konuştu.
Gündoğ, Bodrum’da tarım arazilerine yapılmış 200’den fazla malikanenin olduğunu söyledi. Özellikle ara yol güzergahında yapılaşmanın olduğuna dikkat çeken, Gündoğ, Mazı, Yalıkavak, Yakaköy, Dağbelen ve Yalıçitlik gibi mahalelerde birçok yapının olduğunu belirtti.