• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 20 Temmuz 2024 14:01

Bodrum'da 'pahalılık' tartışması: İş kaybı yüzde 45

Bodrum'da 'pahalılık' tartışması: İş kaybı yüzde 45
Bodrum’da ‘pahalılık’ tartışmaları eşliğinde süren turizm sezonu beklentilerden uzak bir şekilde sürüyor. İlçede geçtiğimiz senenin aynı döneminde göre otel ve işletmelerde müşteri oranı yarı yarıya düştü. İşletmelerin iş kaybı ise yüzde 45’lerde.

BODRUM) Selçuk Arslan- Turkiye’nin ünlü turizm destinasyonlarından olan Bodrum'a işler yolunda gitmiyor. Turizm sezonu esnaf ve işletmeler için kötü geçiyor. Sezonun ortası olarak tanımlanan bu süreçte işletmeler ve otellerde doluluk oranları istenilen seviyelerde değil. Akşam eğlence mekânları boş kalırken, yine Bach ve restoranlarda da durum aynı.

voyage otel

 

Otellerde ise durum biraz daha farklı. Erken rezervasyon ile satış gerçekleştiren ve her şey dahil sistemin uygulandığı büyük otellerde doluluk oranları yüzde 90 civarlarında. Butik ve daha küçük ölçekli otellerde ise doluluk oranları yüzde 40’larda kadar düşmüş durumda. Oysa sezon başında otellerde doluluk oranları artmış ve Kurban Bayramı ile de en yüksek seviyeye çıkmıştı. Geçen yılın aynı dönemine göre, Bodrum’da dış pazarda yüzde 11'lik artış olmasına rağmen, iç pazarda ise yüzde 20'lik daralma yaşanıyor. 

 

Geçtiğimiz senenin aynı döneminde de benzer sorunlar yaşanmıştı. Otellerdeki doluluk oranları genel olarak yüzde 50’nin altına düşmüştü. Yine o dönemde asgari ücretin artışı, döviz kurundaki haraketlilik ve artan maliyet nedeniyle otel ve işletmeler zorlu bir süreç yaşamıştı. Gelir gider dengesini sağlayamayan birçok otel ve işletme eleman çıkarmıştı. 

 

ÖZBİLİR: ESNAFIN YÜZDE 45’LİK BİR İŞ KAYBI VAR 

 

Bodrum’da yaşanan turizmdeki kriz işletmeleri de etkilemiş durumda. Aqua Resturant işletmecisi Medeni Özbilir, yaptığı değerlendirmede gözle görülür bir düşüşün yaşandığını ifade etti. Bodrum’da geçtiğimiz seneye oranlar yüzde 45’lik bir iş kaybının olduğunu belirten Özbilir, “Bodrum düzeyinde genel bir sorun yaşanmakta. Esnaf iş yapamıyor oteller boş, ciddi manada bu sene bir sorun görünüyor. Toparlar mı onu da bilmiyorum. Geçen seneye oranla yüzde 45’lik üşüş var. Esnaf arkadaşlarımızla görüştüğümüzde kesinlikle inanılmaz bir düşüşün olduğunu anlatıyorlar. Yemeğe gelen misafirler Bodrum’un pahalı olduğunu ifade ediyor. Türkiye artık pahalı bir ülke oldu. Yiyecek ve içeceğin pahalı olduğu bir ülke konumuna geldi. İnsanlar daha çok evinde kalmayı tercih ediyor” diye konuştu.

 

 

Pahalılık eleştirilerine ilişkinde konuşan Medeni Özbilir, “ Aslında Türkiye pahalı bir ülke oldu. Dolaysıyla gıda fiyatlarında artış ve işletmelerin maliyetlerini de göz önünde bulundurduğumuzda sadece Bodrum pahalı değil, Çeşme, Marmaris, kayseri ve daha birçok yerde durum aynı. Bodrum’a yükleniyorlar. Bu yaşanan süreçte esnafın gelir- gider tablosunda da sorun var. Biz gerçekten para kazanamıyoruz ayakta durmaya çalışıyoruz. Giderlerde yüzde 300 artış var. Vergiler artıyor, ürün fiyatları yerinde durmuyor. Süt, et, meyve sürekli artışta. Bu gün aldığınız ürünü yarın aynı fiyatla almanız mümkün değil. Bizde bunları menüye yansıtıyoruz. Buda artışa neden oluyor.” Dedi.

 

Bodrum’da yaşanan turist krizine dair veri paylaşan Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, dış pazardaki artışa rağmen işlerin yolunda gitmediğini söyledi. İç pazardaki daralma ile küçük ölçekli otellerde doluluk oranının yüzde 40’lara kadar düştüğünü ifade eden Dengiz, "Bodrum'a gelen yabancı misafir oranlarına bakıldığında geçen yıla göre, son 6 aylık verilere göre yüzde 11'lik bir artış var. Hava yoluyla 325 binin üzerinde yabancı yolcu geldi. Deniz yoluyla ise 46 binin üzerinde yabancı turist geldi. Geçen seneye göre, aynı döneme göre de yüzde 30 artış gözlendi. Kurban Bayramı'nda iç pazarda olan artış, şu an yok denilebilir. Bu kapsamda, iç pazarda yüzde 20'lik bir daralma var. İlgili acentelerle yaptığımız görüşmeler sonucunda ciro bazında hedef yakalandı ama son dakika rezervasyonlarda azalma oldu. 5 yıldızlı otellerde yüzde 90 oranında, 3 ve 4 yıldızlı tesislerde ise yüzde 40- 60 arasında bir doluluk var. " diye konuştu.

 

 

“DÖNEMSEL OLARAK BOŞLUKLAR OLUŞUYOR”

 

Bodrum’da yaşanan düşüşün ilk kez olmadığını ve geçen senenin aynı döneminde de yaşandığına dikkat çeken Dengiz, "Bazı plaj işletmelerinde boşluklar olabilir ama bazılarında doluluklar görülmektedir. Dönemsel olarak boşluklar oluşuyor. Bunu inkar edemeyiz ama şu var ki, otellerin bir kısmının dolu bir kısmının da boş olduğu doğrudur. Bu ilk kez yaşanmıyor. Geçen sene de yaşandı aynı durum. Oteller eleman çıkartı bile. Ama sonradan açıldı. Biz önümüzdeki haftalarda Bodrum’un dolacağını öngörüyoruz. Doluluklara etki eden dış etkenler var. Türkiye’de enflasyonun yüksek olması bir etkendir. Döviz kurunun düşük olması yine yabancı turist için bir etkendir. Yine doluluk için en önemli faktör tekrar müşterisidir. Bir otelin tekrar müşterisi sayısında bir artış varsa da bu otel dolu olacak anlamına gelir.” Dedi.

 

Sosyal medyada yapılan pahalı algısına da dikkat çeken Ömer Faruk Dengiz, "Edere eder, etmezse etmez ayrımı' yapılmalıdır. Son 10 yıldır dünyanın en ucuz destinasyonu Türkiye'ydi. Fiyatlarımız biraz daha yukarı çıkınca mı diğer ülkelerle kıyaslamaya başladık. Halbuki bizler en iyi hizmeti verip en uygun tatil avantajlarını sağlıyorduk. Bodrum ve Türkiye aslında edere eder. Dünyanın en iyi 100 oteli arasında Türkiye'deki oteller var. Biz dünyanın en ucuz oteli değiliz, dünyanın en ucuz ülkesi değiliz. Bizler diğer yarışabilir ülkelerle hizmet veriyoruz, otelcilik yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

ESNAF BEKLENTİ İÇİNDE 

 

Gümüşlük Mahallesi’nde İşletmeci Kenan Arslan ise, sezonun beklendiği gibi geçmediğini söyledi. İşletmeler açısından Bodrum’da Temmuz ayının en hareketli bir dönem olduğunu dile getiren Arslan, “Bodrum’da su sezon işler yolunda gitmiyor. Bunu kendi işletmelerimizin gelirlerindeki azalmada görüyoruz. Yine esnaf ile yaptığımız görüşmelerde durumun kritik olduğunu gördük. Bodrum’a gelen turistin aynı zamanda harcama limitleri düşmüş. Yüksek enflasyon pahalı konaklama nedeniyle insanlar evlerinde kalmayı tercih ediyor. Bayram sürecinde ilgi vardı bayram sonrası tam tersi bir durumu yaşıyoruz. Bu bölgede yüzde 40’lara kadar bir düşüş olduğunu görmekteyiz. Beklentimiz ay sonu itibariyle yeniden ilgin artması. Geçen senede benzer süreci yaşamıştık.” diye konuştu.

 

 

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, otellerin beklenen doluluk oranlarına ulaşamadığını belirtti. Karcılıoğlu, "Pandemiden sonra turizm sektörünün bu duruma geleceğini öngörmüştük ancak önlemler alınmadı. Artık orta gelir grubu, yüksek enflasyon ve fiyat artışları nedeniyle tatil yapamaz hale geldi. Tatil yapmak büyük bir lüks haline geldi ve bu durum otellerimizi doğrudan etkiledi," dedi.