EGE ALTERNATIF/ÖZEL - Türkiye’nin önemli tatil merkezlerinden olan Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde yeni sezonun ilk dönemi durgun geçiyor. İki turlu seçim bu durgunluğun ana nedeni olarak gösteriliyor turizmciler tarafından. Özellikle 14 Mayıs seçimleri sonrası cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması nedeniyle rezervasyonlar durma noktasına gelmişti.
Geçen yıl 1,1 milyon turisti ağırlayan Bodrum, bu sene ise hedefini 1,5 milyon turist olarak açıklamıştı. Yatak kapasitesinin yüzde 25’lere kadar düştüğü Bodrum’da 28 Mayıs’tan talepte bir haraketlilik yaşansa da istenilen seviyelerde değil. Yurt dışında Bodrum’a yönelik talepler artarken, yurt içinde talepler durma noktasında. Seçim sonrası kur fiyatlarındaki artış yerli piyasada talebi bitiren gelişme olarak değerlendiriliyor.
Sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman, sezona iyi giriş yaptıklarını fakat seçim nedeniyle oluşan belirsizlik ortamından kaynaklı rezervasyon taleplerinde düşüşlerin olduğunu söyledi.
DUMAN: ERKEN REZERVASYON DÖNEMİNDE İÇ PAZAR ÇOK BÜYÜK DARBE YEDİ
Belirsizlik ortamının erken rezervasyon dönemine büyük darbe vurduğunu belirten Başkan Durman, “Şimdi başlangıçta çok iyi bir giriş yaptık. Bu seçimin belirsizliği ve 2. tura kalması olumsuz etkiledi. Erken rezervasyon döneminde iç pazar çok büyük darbe yedi. Dış pazarda güvensiz ortamı sevmez. Zaten bu nedenle talepler durmuştu. Son bir haftadan yana taleplerde yükselişler var. Geçen seneki rakamları yakalarız. Ama bu sene sezon daraldı. 2 aylık bir dönem var önümüzde. Ekim ayına yayamazsak turizmi bizler açısından felaket olur. Ayrıca Mısır gibi ülkeler ciddi kampanyalar düzenliyor. Yurt dışı pazarı o taraflara yöneliyor. Yani bu sezon kolay geçmeyecek” dedi.
Otellerdeki doluluk oranları hakkında da bilgi veren Duman, “Şuan otellerde yüzde 7o gibi bir doluluk oranı mevcut. Temmuz’da bu rakam artış gösterecektir. Özellikle bu artışa etki eden dış pazarda gelişmeler yaşanıyor. Rusların alım gücü düştü ve taleplerde azalmalar var. Diğer klasik Avrupa ülkeleri olan Almanya, Hollanda, Fransa’da beklenilen seviyede değiliz. İngiltere’den gelen turistler bizleri mutlu ediyor. Eksi günlerini yakalayacak seviyede artışlar var.” Diye konuştu. Duman, kur fiyatlarında artış nedeniyle iç pazarın ciddi şekilde daraldığını ve orta kesimin tatil yapma olanağının olmadığın söyledi.
Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD Yöneticisi Hüseyin Softa, da iç pazara dikkat çekti. İç pazara yönelik taleplerin gelmediğine dikkat çeken Softa, “Gelişen ekonomik şartlar ve kur fiyatlarında artış iç turizmi ciddi anlamda olumsuz etkilemekte. Orta gelir seviyesindeki vatandaşlarımızın tatil planlarını etkileyecektir. Otel olarak iç pazara yönelik talep gelmiyor bize. Bayramdan sonra iç pazarın daha düşüş yaşanacaktır. Ayrıca 9 günlük bayram tatili çok etkili olmaz diye düşünüyorum. Sadece 6 günlük talepler var. Yani 9 gün olması bir talep artışını etkilemez.” İfadelerini kullandı.
SOFTA: BEKLENTİLERE YAKLAŞACAĞIZ
Haziran ayı için yüzde 70 doluluk oranı bilgisi paylaşan Softa, deprem ve seçim sürecinin yarattığı kaos ortamının turizmi ciddi oranda etkilediğine vurgu yaparak “Bu iki olay bizi aksattı hedefler noktasında. Bu seçim sonrası rezervasyonlar arttı. Bunun bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki ayların da artışlarla geçilebileceğini, hedeflere doğru ilerleyebileceğini inanıyorum. Bir ay süreçli seçim yaşadık seçim nedeniyle oluşan belirsizlik ortamı güvensizliğine neden olmuştu. Seçim sonrası bu güvensiz ortam ortadan kalktı. Otel doluluk oranları şuan 60 oranında şuan. Temmuz ayında bu oran artacaktık. Temmuz ayı ile birlikte oteller genelinde bu rakam yüzde 80’ler de 90’larda inanıyorum. Gidişat bunu gösteriyor. Ağustos ayı da Temmuz ayı gibi geçecektir. Genel anlamda beklentilere çok fazla sapmadan yaklaşabileceğimizi düşünüyorum.” Dedi.
Son dönemlerde Bodrum’da yapılan turistlik yatırımları olumlu bulduklarını belirten Softa, marka yatırımlar sayesinde turizmde hizmet kalitesinin artacağını söyledi.