Yılmaz “Bodrum bir marka haline geldikçe rant yükseldikçe doğal ve koruma alanı içerisindeki bölgelerde yağmada arttı. Bu şekilde giderse Bodrum yağmalanmaya ve ranta yönelik koruma ve sit alanlarına saldırılar artacak, yapanın yanına kar kalacak” dedi.
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Kent Konseyi “Kente Karşı İşlenen Suçlar” ın 2. Dosyasını bugün açtı. Koruma altında bulunan poseidon çayırları ile Akdeniz foklarının barınma alanları bulunan Çetili Burnu koyunda 2014 yılında başlayan yapılaşmada 8 yılda gelinen vahşi yapılaş, deniz dolgusu ve kıyı yağması resmi rakamlar ve fotoğraflarla ortaya konuldu.
KORUMA ALTINDAKİ ALANLARIN TALANINI ANLATTI
Umurca Parkı Kütüphanesi’nde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Gündoğan Çetili Burnu’nda rant amaçlı doğa yağması dosyalarını açıkladı. Arif Yılmaz yaptığı açıklamada “Bodrum bir marka haline geldikçe rant yükseldikçe doğal ve koruma alanı içerisindeki bölgelerde yağmada arttı. Gündoğan Çetili Burnu yapılan vahşi yapılaşma korunması gereken alanların nasıl yağmalandığını ve talan edildiğini gösteren Bodrum’daki en kötü örnekler, kent konseyi olarak buralardaki tahribatları denizden dalgıçlarla karadan dronelarla tespit ettik, ilgili kurumlara ilettik” diye konuştu.
DOĞAYA SALDIRI İLE 5 MİLYONLUK VİLLALARI 25 MİLYON TL.’YE SATIYORLAR
Yılmaz Poseidon çadırları ve Akdeniz foklarının barınma alanlarının bulunduğu koylarda denizin içine kadar iş makinalarını sokarak doğaya talan ederek binlerce kamyon molozu denize döktüklerini belirterek “Kıyı Kanunu göre yapılmaması gereken her türlü yağmayı yaptılar onlarca ceza yazılmasına, mühürlemeler yapılmasına rağmen durmadılar, geri atmadılar. Denizi hem dolduruyorlar, hemde denizi doldurarak deniz içerisinde liman, iskele yaptılar. Yaptıkları villaları 5 milyon yerine 25 milyon TL. ye satıyorlar. Kamunun kullanma alanı olan yerleride işgal ediyorlar, devletin ve kamunun kullanımı ve tasarrufu altında koruma altındaki olan yerler yok oluyor” ifadelerini kullandı.
DENİZE BİNLERCE KAMYON MOLOZ DÖKMÜŞ 31.500 TL. CEZA YAZILMIŞ, ÖDÜL GİBİ CEZA
Bodrum’da sivil toplum örgütleri ve Kent Konseyi’ni bulundukları suç duyurularında Çetili Burnu’ndaki turistik tesis işletmecisine 1 yıl 2 ay hapis cezası verildiği onunda 31.500 TL. para cezasına çevrildiğini belirten “Bu tür kente karşı bir suç işlemenin vicdanları köreltmedi gibi denizin içerisine 31 bin 454 metre kare deniz dolduruldu buraya 23 bin 900 kamyon hafriyatı denize döktüler. Denize sıfır özel plaj, iskele, sosyal donatı alanı yaptılar. Tüm bunlar resmi evraklar ve tutanaklarla tespit edildi. Verilen 31.500 TL. lik para cezasına karşılık şahıs buradan 9-10 milyarlık TL. lik rant elde ediyor. Bu ceza caydırıcı olabilir mi.” dedi.
BU ŞEKİLDEKİ CEZALAR CAYDIRICI OLMAZ SADECE SUÇA ÇANAK TUTAR
Doğal ve koruma altındaki alanlara şirketlerin yağmalamalarında bu tür suçlara yönelik verilen cezalar caydırıcı olmadığı gibi çanak tutmaktır “Bu talana göz yumanlar en az talanlar kadar sorumludur. Bu cezalarla işgalciler ve talancılara yönelik kesinlikle caydırıcılık değil ödül niteliğindedir. Yapanın yanına kar kalmıştır, bu cezalarla yapanların yanına kar kalacaktır.Ve tüm bunları bilerek ranta yönelik Bodrum’u yağmalayanlar hala bundan utanmıyorlarsa, kent konseyi olarak bizlerde onları utandırmaya devam edeceğiz” dedi.