• Nevavprestij
BODRUM ÖZELHaber Girişi : 11 Haziran 2021 14:38

Bodrum Dünya Turizmine Ev Sahipliği Yaptı!

Bodrum Dünya Turizmine Ev Sahipliği Yaptı!
Formun açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Bugün itibarıyla 10 binin üzerinde sertifikalı turizm paydaşı var. 5 binin üzerinde otelimiz sertifika almış durumda" dedi.

Bodrum’da düzenlenen Dünya Turizm Forumu Bodrum Zirvesi’ne  bir birinden önemli yerli ve yabancı önemli isimler katıldı. Formun açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Bugün itibarıyla 10 binin üzerinde sertifikalı turizm paydaşı var. 5 binin üzerinde otelimiz sertifika almış durumda" dedi.

 

Haber Merkezi- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Belediyesi’nin iş birliğinde ve Bodrum Belediyesi  ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Turizm Forumu Bodrum Zirvesi başladı.  Göltürkbükü'nde bir otelde düzenlen zirveye  CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (WTFI) Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Eski Genel Sekreteri Talep Rıfai, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Nijer, Gabon, Çad, Malavi ve Azerbaycan turizm bakanları, büyükelçiler, Bodrum ve Muğla protokolü ile Dünyaca ünlü sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı Bobby Roth katıldı. Zirvenin amacaı ise Kovid-19'un turizme etkilerini, sektördeki yerel ve küresel gelişmeleri ve Bodrum'un turizmdeki hedefleri oldu. 

 

Zirvenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, önemli konulara dikkat çekti. Kovid-19 etkilerini azaltmak için bakanlık tarafından hayata geçirdikleri destek paketleri, Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı gibi uygulamalarını anlatan Alpaslan, Sertifika programı sayesinde sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağladıklarını söyledi.

 

Uygulamayı zorunlu kıldıklarını belirten Alpaslan, "Bugün itibarıyla 10 binin üzerinde sertifikalı turizm paydaşı var. 5 binin üzerinde otelimiz sertifika almış durumda. 30 oda üzerindeki tüm otellere bunu zorunlu kıldık. Bunu kalıcı hale getireceğiz. Kovid-19'dan kurtulsak bile dünya eski dünya olmayacak. Turizm, tatil yapma alışkanlıkları değişecek. Salgının belirli düzeye inmesiyle turizmde hareketlilik yoğun olarak devam edecek. Bu yeni döneme ilişkin gerek ülke gerek turizm yatırımcıları olarak önlemlerimizi almalıyız” dedi.

 

TURİZMDE ÇIKIŞ YOLU "AŞILAMA ORANININ ARTMASINA" BAĞLI

 

Toplantıya video konferans yoluyla katılan Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Türkiye’nin de yoğun bir şekilde yürüttüğü aşı seferberliğinin önemine vurgu yaptı. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizmin geldiğini belirten Blair,  çıkışı olarak aşının yaygınlaşmasını belirti. Küresel ticarette ve turizmde büyük kayıplar yaşandığını belirten Blair, turizmdeki işsizliğe de vurgu yaparak, önemli kayıplardan birisinin de "turizmin durması nedeniyle ülkeler arasındaki uluslararası iletişimin kopması" olduğunu söyledi. Blair, “Turizm ticaretindeki düşüşün bir sonucu olarak dünya çapında 100 milyon dolayında kişi çalışan işini kaybetme riski altında. Sektörün yeniden açılması acil bir öncelik. Kovid-19 sürecinde tüm dünya gibi turizm sektörünün de en önemli çıkış yolu aşılanma oranlarının küresel ölçekte artmasından geçiyor” İfadelerini kullandı.

 

 

 

"BODRUM, YABANCI DİJİTAL GÖÇEBELER İÇİN İDEAL BİR YER"

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kovid-19 sonrası turizm endüstrisinde büyük bir değişim ve dönüşüm süreci başladığını, bu süreçlerden en çok göze çarpanının ise dijital göç olduğunu söyledi.  Bodrum nüfusunun da salgın döneminde 3'e katlandığını ifade eden Aras, "Bodrum olarak hedefimizde yabancı dijital göçebeler de var. Güvenli tatilin merkezi Bodrum, bu göçebeleri ağırlamak için hazır." dedi.

 

BODRUM'UN HEDEFİ: 12 AY TURİZM, 2,5 MİLYON TURİST

 

 Ahmet Aras, hava ve deniz ambulansı, tam teçhizatlı hastaneleri, yeterli yatak kapasitesi, gelişmiş altyapısı ve seyahat güvencesi sayesinde imkanlarını geliştiren Bodrum'un yılın her vaktinde turizme ev sahipliği yapma potansiyelini zirveye çıkardığını söyledi.

 Gastronomisi, tarım turizmi, biyoçeşitliliği, kültürel ve tarihi güzellikleri, uluslararası uçuşları, denizi, kumu, güneşi, sahili, spor turizmi, kültürel mirası ve evrensel değerlere bağlılığı sayesinde Bodrum'un turizmde dünyanın incisi olduğunu dile getiren Aras, "Bu özelliklerimizle Bodrum'da turizmi 12 aya yaymayı, bu sayede 2,5 milyon turiste ve 5 milyar dolar gelire ulaşmayı hedefliyoruz. bu amaç için çalışıyoruz." diye konuştu.

 

 

 

 

"BODRUM'U DÜNYANIN MAVİ DAVOS'U HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"

 

Bodrum'un Avrupa ve dünya turizm liginde tüm değerleriyle daha fazla saygı duyulmayı hak ettiğini vurgulayan Aras, "Bu nedenle biz Bodrum'u örnek bir marka şehir haline getirmek istiyoruz. Küresel yerelleşme dediğimiz glokalizasyonun merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Gastronomisi, mutfağı, biyolojik çeşitliliği, tarımsal turizmi, kendine özgü kültürel ve tarihsel mirası, evrensel değerlere saygı duyan insanıyla bunu yapmak istiyoruz. Bodrum'u bütünüyle çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bodrum dünyanın ilgisini çekiyor ve her geçen gün bu ilgi artıyor. Uluslararası ekonomi ve turizm forumlarına ev sahipliği yapıyor. Belli başlı kongre ve liman organizasyonları burada gerçekleşiyor. Bu potansiyeli sayesinde ciddi döviz geliri sağlanıyor. Uluslararası boyutuyla Bodrum'u genişletmek ve kentteki çekim unsurlarını çeşitlendirmek istiyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıları ve turistleri buraya çekmek istiyoruz." Dedi.  Zirvenin devamlılığına dikkat çeken Ahmet Aras, "Bodrum'u dünyanın Mavi Davos'u haline getirmek istiyoruz ve bugün bu amaçla Dünya Turizm Forumu'na ev sahipliği yapıyoruz." diye konuştu.

 

"TURİZM, SİLAH OLARAK KULLANILMAMALI"

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise , Bodrum'un hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafında yoğun bir şekilde ziyaret edildiğini belirterek, kentte böyle uluslararası bir organizasyon yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

 

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, ise  pandemi sonrası oluşacak yeni dünya düzeninin gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olmaması gerektiğini söyledi. Aşının turizmde dayatıcı bir unsur olmaması gerektiğini de vurgulayan Kuşoğlu, Marmara'daki müsilaj sorununa da değindi. Kuşoğlu, "Türkiye turizmde iyidir ve iyi bir mesafe de kaydetmektedir. Yalnız bütün bunları yaparken maalesef doğayı korumasını da öğrenmemiz lazım, öğrenemedik. Özellikle son zamanlarda gündeme gelen bu müsilaj sorunu büyük bir sıkıntı. Bu doğrudan turizmle ilgili. Pandemi turizme önemli bir sekte vurdu. Pandemi sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak birçok şey değişecek uluslararası toplumun bu alanda makul davranmasını ümit ediyorum. 'Acaba geleceği hiçbir düzenin dizginleyemediği güçlerin belirlediği bir dönemle mi karşı karşıyayız?'  Yeni bir düzen için ilkeler ve uygulayıcı bir güç gerekli. Bu yeni dönemde yeni ilkeler söz konusu olacak. Pandemiden gelen bir güç söz konusu olacak. Yeni bir düzen söz konusu olacak. Bu yeni dünya düzeninin gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olmaması lazım. Özellikle gelişmiş ülkelerin yeni dünya düzeninde bazı konuları dayatmamaları lazım turizmle ilgili olarak. Mesela aşı ile ilgili olarak. Evet aşı zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Aşının belgelendirilmesi gerekiyor, seyahat edenlerin bunları belgelendirmesi gerekiyor ama aşının bir dayatıcı unsur olarak bir zorunluluk olarak da kullanılmaması lazım.