Bodrum Karslılar Derneği’nin düzenlediği ‘aşure Günü etkinliği canları buluşturdu. Etkinlikte aşurenin dayanışma kültürünü olan katkısı vurgulanırken birliktelik mesajı verildi.
Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde Bodrum Karslılar Derneği, tarafından Muharrem ayı dolayısıyla Aşure Günü Etkinliği düzenlendi.
Derneğin Konacık Mahallesi’ndeki binasında gerçekleşen Aşure Günü Etkinliğinde Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Aydın, Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Yöneticiler Neşe Aydın, Bayram Değirmen, Delal Kılıç , Seyfi Beğtaş, Ramazan İpek, Bodrum Vanlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ishak Kalkanlı, Yöneticiler Haşim Atasoy, Mehmet Ali Demiröz, CHP İlçe Başkanı Tuna Işın, Sanatçı ve Yazar İlhan Özçelik, CHP Bodrum Meclis Üyesi Hüseyin Sağkal, Bdorum Belediye Meclis Üyesi Cahit Eles, Bodrum Cemevi yöneticileri, Alevi Bektaşı Derneği yöneticileri, Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yoğun ilginin olduğu aşure etkinliğinde konuklara aşure ikram edildi. Yine etkinlikle İlhan Özçelik, tarafından deyiş ve türküler okundu. Etkinlik akşam saatlerine kadar sürdü.
Etkinliğe ilişkin dernek yönetim kurulu adına bir de açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Aşure’nin önemien vurgu yapılarak, “Aşurenin kökeni, farklı kültürlerde çeşitli hikayelere dayanır. En yaygın inanışlardan biri, Nuh Peygamber'in tufandan sonra gemide kalan son malzemelerle aşureyi hazırladığıdır. Rivayete göre, tufan sona erip gemi karaya oturduğunda, Nuh ve beraberindekiler elde kalan çeşitli malzemeleri bir araya getirerek bu yemeği pişirmişlerdir. Bu hikaye, aşurenin farklı malzemelerin birleşimiyle oluşmasının kökenine işaret eder.” Denildi.
BU YIL KİNCİSİ DÜZENLENDİ
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Aşure, İslamiyet öncesi dönemlerden itibaren birçok kültürde yer almış, özellikle Orta Doğu ve Anadolu coğrafyasında önemli bir yere sahip olmuştur. İslam kültüründe ise hem Alevi-Bektaşi hem de Sünni inançları için özel bir anlam taşır. Alevi-Bektaşi inancında, Kerbela Olayı'nın yasını tutmak ve dayanışmayı göstermek amacıyla Aşure Günü önemlidir. Sünni inancında ise Muharrem ayının onuncu günü oruç tutulur ve aşure dağıtılır. Günümüzde aşure, kültürel ve dini bir gelenek olarak her yıl birçok insan tarafından pişirilip komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Bu gelenek, birlik ve paylaşımın bir simgesi olarak yaşatılmaktadır. Bu vesileyle, bu yıl ikincisini düzenlediğimiz aşure etkinliğinde emeği geçen başta kadın üyelerimiz olmak üzere, katkı sağlayan tüm arkadaşlarımıza; bizleri yalnız bırakmayan ve bu hayra iştirak eden üyelerimize, hemşehrilerimize, dostlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine teşekkür ederiz.”