• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 05 Eylül 2024 11:31

Bodrum Temizlik ve Çöp Sorununu Hurda Kamyonlarla Aşabilecek mi?

Bodrum Temizlik ve Çöp Sorununu Hurda Kamyonlarla Aşabilecek mi?
Bodrum Belediyesi temizlik ve çöp konusunda ciddi şikayetler almaya devam ediyor. Eski araçların oluşu soruna neden olurken, modern çöp araçları neden Bodrum'da hizmete alınmıyor? sorusu kamuoyunda sıkça sorulmaya başlandı

HABER/ANALİZ-  Tatil sezonun bitmesi ile birlikte Bodrum bir nebze de olsa nefes almaya başladı. Tatilcilerin Bodrum ekonomisine katkısı tartışılmaz. Turizmcilerden ciddi kazanç elde eden Bodrum, ne yazık ki çok da pespembe bir tablo ile de karşı karşıya değil.

voyage otel

 

Özellikle Bodrum’un en büyük problemlerinden birisi olan çöp ve temizlik konusunda da Bodrum tatilcilerden dolayı ciddi bir bedel ödüyor. Merkezi gelirden nüfusa göre ödenek alan Bodrum Belediyesi, tatilcilerin çöpünü de merkezi bütçeden bir pay almadan kendi imkanlarıyla toplamaya ve temizlemeye çalışıyor. 

 

Bodrum Belediyesi temizlik ve çöp konusunda ciddi şikayetler almaya devam ediyor. Bodrumluların aklını ise son günlerde şu soru meşgul ediyor desek yanılmış olmaz; “Bodrum Belediyesi neden çok eski ve bakımsız çöp arabaları ile temizlik hizmeti veriyor? Bu araçları neden yeni ve modern teknolojilerle donatılmış, yakıt sarfiyatı düşük araçlarla değiştirmiyor? Eskimiş araçların bakım ve yakıt masrafları bir tarafa, eski ve pis görüntüsü bu turizm şehrine yakışıyor mu? Eskiyen ve bakımları zorlaşan bu araçlar aynı zamanda trafik için de bir tehlike arz etmiyor mu?”

Hemen şunu söyleyebilirsiniz, Belediye bu sıfır ve modern araçları hangi para ile alacak? Cevabı çok basit. Belediyeler artık bu tarz hizmet araçlarını kiralıyorlar. Böyelikle araç konusunda daha tasarruflu ve daha az sorumluluğu olan bir model sayesinde, iki üç yılda bir de araçları yenileme ve çağa, teknolojiye uygun olanlarını hizmete sokma fırsatını da değerlendirmiş oluyorlar. 

 

Peki Bodrum Belediyesi neden ihale yönetimi ile kiraladığı çöp araçlarını yenilemiyor? Bu hurda ve kötü görünümlü araçlarda neden ısrar ediyor? Eski teknolojide olan bu araçların yakıt maliyeti yeni araçların hemen hemen iki katı olmasına rağmen neden yaklaşık 8-10 yaşındaki kamyonları kiralamaya devam ediyor?

 

Tek sorun tabiki bu araçların çok eski olması, bakım ve yakıt tüketimlerinin de yüksek olması değil. Aynı zamanda çöp toplama sisteminde de modern yöntemler olmasına rağmen, neden klasik yöntemlerle çöp toplama işlemi devam ediyor? Akıllı çöp toplama sistemleri sayesinde daha az araçla ve daha az personel ile çöp toplamak mümkünken bu turizm şehri neden eski yöntemleri tercih ediyor?

 

Evet bu soruların yanıtlarını bütün Bodrum merak ediyor? Bodrum’un genç ve çalışkan Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, iyi eğitimli de bir Başkan. Peki Mandalinci, Bodrumun en muzdarip olduğu çöp ve temizlik konusunda akıllı çöp toplama sistemine geçebilecek mi? Şehri eski ve hurda, maliyeti yüksek, kötü görünümlü çöp kamyonlarından kurtarıp modern teknolojilerle donatılmış, tasarruflu ve yeni araçlara kavuşturabilecek mi?

Bodrum’da neden bu modern araçlar yok?

 

Bu soruların cevabını çok yakında göreceğiz. Yakında diyoruz çünkü Bodrum Belediyesi geç kaldığı “çöp toplanması için iş makinası ve kamyon, araç kiralama” ihalesine artık çıkmak üzere. Bakalım Başkan hurda araçlarla yola devam mı diyecek yoksa modern, teknolojik yöntemlerle şehrin temizlik ve çöp sorununa neşter vurup akıllı sistemler ve yeni araçlarla turizm şehrini hak ettiği hizmete kavuşturabilecek mi? 

 

Bodrum sadece Türkiye’nin değil, turizm şehirleri arasında da Dünya’nın göz bebeği olan tatil beldelerinin başında geliyor. Temizlik ve çöp hizmetinde de modern sistem ve araçlar kullanmak, şehre gelen turizmciler tarafından da memnuniyeti arttıracaktır. Daha az arıza veren, daha az yakıt yakan, daha modern görünümlü ve daha az personel ile geçilecek olan akıllı sistemler sayesinde de eminiz ki Belediye bütçesi de ciddi tasarruf sağlayacaktır.