Bodrum’da  doğal sit alanlarından biri olan Gölköy sahiline yakın bir bölgede kurulan beton santralleri, çevreye ve turizme zararlar  verdiği gerekçesiyle protesto edildi. Eylemde konuşan MUÇEP Bodrum Gönüllüsü Nihat Gençosman, Beton Santralin mahkeme tarafından iptal edilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına rağmen tesisin faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

 

 

Bodrum’un doğal yapısına zarar verdiği gerekçesiyle tepki çeken Bodrum’un Gölköy Mahallesinde bulunan beton santraliyle ilgili Bodrum Kent Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ortak bir eylem  ve basın açıklaması yaptı. Gölköy Mahallesi’nde kurulan beton santralinin bulunduğu alanda gerçekleşen eyleme vatandaşlar destek verdi. Burada gerçekleşen açıklamayı Nihat Gençosman yaptı. 

 

Zeytinlikler ve Sit Alanları Tehlike Altında

 

Gençosman, santralin çevreye ciddi zararlar verdiği ifade ederek,“Ormanlık alanların ortasında, Gölköy Koyu’na sadece 2 kilometre mesafede faaliyet gösteren bu tesisler, çevreye duyarsız bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bölgenin 270 metre uzağında bulunan zeytinlikler, beton üretimi ve nakliye faaliyetleri nedeniyle yoğun toz kirliliğine maruz kalıyor. Oysa Zeytincilik Kanunu’na göre zeytinliklerin 3 kilometre çevresinde sadece zeytin işleme tesisleri bulunabilir. Buna rağmen beton santralleri faaliyetine devam ediyor.” İfadelerini kullandı. 

 


Beton santralinin sadece 750 metre uzağında doğal sit alanı, sınırında ise arkeolojik sit alanı bulunduğunu  belirten Gençosman, 100 metre mesafede yerleşim yerleri yer almasına rağmen, proje tanıtım dosyasında bu gerçeklerin  gizlenmiş olduğunu söyledi. Gençosman, Sarıay Beton santralinin faaliyetleri nedeniyle su kaynaklarının kirlenme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgedeki ekosistemin zarar gördüğünü belirterek“Bölgede faaliyet gösteren pasa geri kazanım tesisleri araziyi tahrip ederken, beton santralleri betonlu yıkama sularını doğrudan doğaya bırakıyor. Ayrıca yeraltı sularını koruması gereken bu işletmeler, açtıkları kaçak kuyularla su kaynaklarını da tehdit ediyor.” Dedi. 

 

“İZİNLER YASALARA AYKIRI ŞEKİLDE VERİLDİ İDDİASI”

 

Beton Santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde yapılan usulsüzlüklere dikkat çeken, mahkeme tarafından iptal edilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına rağmen tesisin faaliyetlerine devam ettiğini belirten Gençosman “99 hektarlık bir alanda "Dekoratif Duvar Taşı Ocağı ve Pasa Geri Kazanım Tesisi" kurmak için proje hazırlandı ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alındı. Ancak, bölgede zaten iki adet pasa geri kazanım tesisi faaliyet gösteriyordu. Sonrasında proje revize edilerek pasa geri kazanım tesisi yerine beton santrali eklenmiş ve kapasite 90 m³/sa olarak gösterilmişti. Fakat fiili durumda üretim kapasitesi 360 m³/sa seviyesine ulaştı. Yani proje, yasal boşluklar kullanılarak dört katına çıkarıldı ve çevresel etkileri göz ardı edildi. 2023 yılında Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, 24 hektarlık bir alana dekoratif taş işleme ruhsatı verirken, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü beton santraline yönetmeliklerden muafiyet tanıdı. Ancak mahkeme, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti ve bilirkişi raporları, projenin mühendislik ve çevre açısından tamamen uygunsuz olduğunu ortaya koydu.” Diye konuştu. Nihat Gençosman, açıklamasında, Bodrum Belediyesi ve Kaymakamlık başta olmak üzere ilgili kurumlar göreve çağrılarak, beton santralinin bir an önce faaliyetlerinin durdurulması talep etti.
 

oxalis