• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 26 Haziran 2024 10:28

Bodrum'un öteki yüzü: Kadın ve çocuğa şiddette rekor artış

Bodrum'un öteki yüzü: Kadın ve çocuğa şiddette rekor artış
Türkiye’nin ünlü tatil destinasyonu ve milyon dolarlık  yaşamlara sahne olan  Bodrum’da kadın ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her yıl artarak devam ediyor. Alınan verilere göre yıllık 40 bin vaka yaşanırken konuya dair suç duyurularında ise azalma var

(BODRUM) SELÇUK ARSLAN –  Muğla son dönemlerde kadı ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve şiddet vakalarına ilişkin en çok dava dosyası olan şehirler arasında birinci sırada. Muğla ilin yanı sıra ilçelerinde de kadın ve çocuklara taciz, tecavüz ve şiddet vakalarında da artışlar söz konusu. Turizmle ünlenen ilçelerden birisi olan Bodrum’da kadın ve çocuğa yönelik şiddet olayları artışta. Alınan bilgiye göre, Bodrum’da kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz e şiddet olaylarından her yıl artış yaşanıyor. Geçen sene alınan verilere göre kadına yönelik 40 bine yakın şiddet olayı yaşandı. Kolluk kuvvetlerine intikal eden bu şiddet olaylarına ilişkin resmi şikâyet başvuruları da azalmakta. 40 nine yakın şiddet olayına rağmen savcılıklara yapılmış ve hukuki aşamada olan dosya sayısı ise 17 bin civarında.   

voyage otel

 

 

 

Özellikle yaz aylarında nüfusu kalabalıklaşan  Bodrum’da kadına yönelik şiddet vakalarında artış göstermesine rağmen şikayet sayılarında azalma var. Hukukçular, şiddet olayların davaya dönüşmemesi ve şikâyetlerin azalış göstermesinde kadına yönelik davalarda çıkan cezasızlık kararlarının etkili olduğuna dikkat çekiyorlar.

 

YAZ AYLARINDA ŞİDDET ARTIYOR

 

Gözde turizm merkezi konumunda olan Bodrum’a yaz aylarında ilgi artıyor. Hem tatil amaçla hem de çalışmak için ilçeyi tercih edenler nedeniyle nüfus ikiye katlanıyor. Kadına yönelik şiddet olayları da bu dönemlerde artış gösteriyor.  Özellikle güvencesiz bir şekilde turizm işletmelerinde çalışanlar açısından taciz, şiddet ve tecavüz  olayları yaşanıyor.  

 

40 OLAY 17 BİN BAŞVURU 

 

Konuya ilişkin konuşan Muğla Barosu Borum Temsilcisi Avukat Onursal Özbek,  kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddet vakalarının sistematik olarak her yıl artış gösterdiğini fakat şikayet sayılarında da azalmalar olduğunu söyledi. 2020 yılından bu yana düzenli olarak veri akışı oluşturduklarını belirten Özbek, “Verilerimi 2020 yılından bugüne doğru ele alınmalı. Kadına yönelik şiddete ilişkin başvuru sayıları gittikçe azalmakta. Her yıl neredeyse yüzde 25’in üzerinde bir azalma ile ilerliyoruz.  Savcılık başvuru sayılarında da azalma var.  Sadece şiddet gören kadınlar değil, bu anlamıyla belediyenin aile ve kadın hizmetleri müdürlüğü, yine kadın derneklerinden hizmet alanlar, onlara başvuranların sayılarında da azalma var.  Burada olaylarda ciddi artışların olduğunu görmekteyiz.  Buradaki veriler iyi incelenmeli, şiddet artarken, fiziki olarak kadına ve çocuğa şiddet artarak devam ederken, neden şikayet ve hizmette dair başvurular azaldı. 40 bine yakın olay kolluk kuvvetlerine intikal ediyor. Ama 17’bin başvuru var.” Dedi.

 

CEZASIZLIK HUKUKA GÜVENİ AZALTTI

 

Özbek, suç duyurusu ve adli kovuşturma süreçlerindeki azalmanın nedenlerini ise şöyle sıraladı: “ Bu konu toplumsal barış için çok önemli. Başvurularındaki azalmanın beli başlı nedenleri var. Birincisi cezasızlık,  ikicisi ise faillerin aldıkları cezalarda indirimlerin yapılması. Tüm bu süreçler hukuka olan güveni azalttı. Üstelik failler  ellerini kollarını sallayarak sokaklarda geziyorlar. Bu duruma şahitlik eden şiddet mağduru kadın ve çocuklar şikayetlerinden vaz geçiyorlar. Çünkü şikayetleri artık sonuçsuz kalıyor. Hatta işin sonunda yine kendileri mağdur olabiliyor.”

 

 

Muğla’nın kadın ve çocuğa yönelik şiddet dosyalarında Türkiye’de  birinci sırada olduğunu hatırlatan Özbek, “ Özellikle sezonda kadına yönelik taciz, şiddet olayları çok fazlaca yaşanıyor.  Hatta sözü edilmeyecek dereceklerde olaylar yaşanıyor. Eğlence sektöründe çokça şiddet vakası oluyor. Yine tesislerde çalışanlar açısından taciz, şiddet durumları aynı düzeyde. Bodrum’da Muğla ilçeleri içerisinden en fazla şiddet, taciz ve tecavüz olaylarının yaşandığı yer. Zaten Muğla bu konuda birinci sırada. En çok dosya Muğla’da bulunuyor. Umarım bir an önce bu tip vakalarda hızla düşüş olur. Şehrimiz için toplumsa barışı etkileyen bu olumsuzluk kalkar ortadan” ifadelerini kullandı.