Alt yapı, yol ve su gibi temel sorunlarla gündeme gelen Bodrum, artan nüfusla 'vahşi' büyüme ile karşı karşıya. Yerel seçim öncesi beklenen imar affı, ilçedeki kaçak yapı sorununu da körüklüyor.
Selçuk Arslan/ BODRUM - Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinden olan Bodrum, kontrolsüz yapılaşma nedeniyle şehirleşme noktasına geldi. Yaklaşık 200 bin yerleşik nüfusu olan Bodrum'un nüfusu pandemi sonrası katlandı. Yaz ayları geldiğinde ise Bodrum'un nüfusu 1 milyona yaklaşıyor. Ancak ilçenin alt yapısı artan nüfusu karşılamaya yetecek kapasitede değil. Bu da çoğu zaman susuzluk, kanalizasyon borularının taşması, zaman zaman elektrik verilememesi gibi sorunlara neden oluyor.
Bugünlerde Bodrum’a su veren iki baraj kurumuş durumda ve birçok mahalleye düzenli su verilemiyor. Belediye tankerlerle su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.
Bodrum’da yeterli alt yapı ve arıtma tesisinin bulunmaması nedeniyle atık sular birçok noktada denize akıtılıyor.
Özellikle pandemi sonrası yaşanan vahşi büyüme kaçak yapılaşma sorununu da yarattı. Birçok mahallede tarım arazileri, kooperatif adı altında parsellenerek satışa sunuluyor. Daha sonra bu alanlara izinsiz yapılar yapılıyor. İlçe genelinde izinsiz ve mühürlenmiş toplam 6 bin 765 bina bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra binden fazla binaya ilişkin yasal süreç devam ediyor.
Mühürlenmiş binaların yanı sıra kaçak olduğu tespiti yapılan binalarında da yıkımları gerçekleşiyor. Şu ana kadar hakkında yıkım kararı bulunan bina sayısı 2 bin 768. Yine ilçede 962 adet binanın da yıkımı gerçekleşti. Bodrum’da belediye tarafından 2023 yılında 593 yapı izni düzenlendi.
Pandemi sonrası Bodrum’da konut ve arsa fiyatlarının değerlenmesi ile birlikte yatırımlar da arttı. İlçeye farklı şehirlerde faaliyet gösteren firmalar, Bodrum’a gelerek inşaat yapmaya başladı. Yüksek gelir getirisi nedeniyle projelerde fazla yapı veya mevzuata aykırı yapılaşma da yaşanıyor.
İlçedeki kontrolsüz büyümeyi tetikleyen bir etken de 2018 yılında çıkarılan imar affı oldu. Kaçak yapılaşma oranın yüksek olduğu ilçede, 50 bin yapı imar affından yararlandı. Yerel seçim öncesi imar affı beklentisi de yeni kaçak yapıların ortaya çıkmasını tetikliyor.
Konuyla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele etmenin asli görevleri olduğunu söyledi. Gerekli yasal süreçlerin tüm kaçak binalar için uygulandığını belirten Aras, “Bodrum’da kaçak yapılaşmayı önlemek için yetki ve imkanlarımız çerçevesinde tüm çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Bir taraftan tespitler sonrası mühürleme işlemlerimiz devam ederken bir taraftan da yıkım kararı alınan ve yasal süreçleri tamamlanan yapıların yıkımını gerçekleştiriyoruz. Belediye olarak tüm gayretimiz, kentimizin geleceğini korumak. Ancak bu konuda, ilgili kurum ve kuruluşların da çalışmalarımıza, çabalarımıza katkı sunmalarını bekliyoruz.
Tüm tebligat ve açıklamalarımıza rağmen kaçak ve ruhsatsız inşaatlara beton döken firmaları tespit ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Zabıta ekiplerimizce gerekli tutanaklar tanzim edilerek Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddelerince para cezaları kesiliyor. Bizler, Bodrum’un geleceği için, yarınlarımız için kaçak yapılaşma ile mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.