T.C Ticaret Bakanlığı Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya konuşmasında “Begonvil Kooperatifi bize net olmanın, kararlı olmanın, kimden neyi şekilde isteneceğini bilmenin karşısındakini ikna etmenin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu gösterdi" dedi
Turgutreis Mahallesi’ndeki Begonvil Kadın Girişimi ve Üretimi ve İşletme Kooperatifi tarafından “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş Geleneksel Muğla Dokumaları Projesi” ile kurulan “BodrumEpik Geleneksel Dokuma Atölyesi”nde dokunan ilk dokumalar düzenlenen sergi ile tanıtıldı.
Kurulduğu günden buyana Bodrum’un ve Muğla’nın değerlerine sahip çıkmayı kadına, gençlere ve çevreye duyarlı projeler geliştirmeyi ilke edinen Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadına ve emeğe saygı duyanlar için doğal ve yöresel el emeği ürünleri üretiyor. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş Geleneksel Muğla Dokumaları: Yeşilyurt Bürümcük Dokuması, Yeşilüzümlü Dastarı, Tarihi Bodrum Bezi” projesi ile geleneksel dokuma atölyesi kurmak üzere Ticaret Bakanlığı Koop-Des hibe desteğine başvurdu ve 2021 yılı Nisan ayında desteği almaya hak kazandı.
“BodrumEpik” (Emek, Paylaşım, İşbirliği, Kadın Kooperatifi) markasının tescilini alan Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aldığı Koop-Des desteği ile kurduğu “BodrumEpik Geleneksel Dokuma Atölyesi”nde çalışmak üzere dokumacılık konusunda yetişmiş kadın işgücünü oluşturmak için Güney Ege Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı’na başvurarak “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması, Günümüz Kullanımına Uygun Dokumaların Yapılması İçin Eğitim ve Danışmanlık” projesine mali destek aldı. Bu kapsamda MuğlaOlgunlaşma Enstitüsü’nün Usta Eğitmenleri Zeynep Karacan ve Hüseyin Ergün ile dokumacılık eğitimleri tamamlandı. Kooperatif ortaklarının yanı sıra dokumacılığa gönül veren kadınlardan oluşan kursiyerlerin ilk günde itibaren heyecanla ve azimle dokudukları Muğla Dokumaları tanıtım kokteyli ve sergisi ile Bodrumluların beğenisine sunuldu.
Sergi açılışına Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü temsilen Şube Müdürü Oğuz Kaan Bardakçı, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nı (GEKA) temsilen uzman Hüseyin Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi El Sanatları öğretim görevlileri Nagehan Öğsüz ve Berna Sevinç, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, Öğretmenleri ve Yönetim kurulu üyeleri ile Turgutreis ve Bodrum halkı katıldı.
Kooperatif Başkan Yardımcısı Fulya Arıkan’ın proje hakkında bilgi verdiği açılış programında Kooperatif Başkanı Funda Akçalı yaptığı konuşmasında “Çok heyecanlıyız, bu proje bizim için çok önemliydi. Dokumacılık bizim Cumhuriyetimizin kalkınma modelidir. Sümerbank 1933 yılında kurulduğunda genç Cumhuriyette sadece iktisadi değil sosyal ve kültürel bir işletme olarak da hayata geçmişti, herkesin hayatına dokunmuştu. Dokumacılık sevdamız, Cumhuriyet sevdamızla birdir bizim. Düşünün Kayseri, Nazilli dokuma fabrikalarını bu genç Cumhuriyet nasıl kurdu? O fabrikaları kurduğunda Sovyetler Birliği’nden aldığı kredileri nasıl ödedi? Narenciye ihracı yapıldı biliyor musunuz? Yani Bodrum’da dokumanın narenciye ile ilgisini düşündüğünüzde aslında biz güzel bir şey yapıyoruz. Atamıza, o dokumacılara inananlara, genç Cumhuriyeti kuranlara selam olsun. Ne mutlu bize ki onların yolundan ilerliyoruz. Hakikaten bizim için çok önemliydi. Cumhuriyetin değerleridir bunlar arkadaşlar, hepimiz bunlara sahip çıkalım.” Diye konuştu.
T.C Ticaret Bakanlığı Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya konuşmasında “Begonvil Kooperatifi bize net olmanın, kararlı olmanın, kimden neyi şekilde isteneceğini bilmenin karşısındakini ikna etmenin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu gösterdi. Bugün Ticaret Bakanlığı, GEKA, Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi Begonvil Kooperatifinin arkasındaysak, bu azmin ve kararlılığın sonucudur.” dedi