odrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon pandeminin işletmeler üzerindeki ekonomik etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
HABER MERKEZİ- Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon pandeminin işletmeler üzerindeki ekonomik etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. BODTO Başkanı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“2020 yılı Mart ayından günümüze küresel boyutta etkilerini hissettiğimiz koronavirüsle ekonomik ve sağlık açısından mücadelemiz sürüyor. 2021 yılı turizm sezonunun başladığı bu günlerde, başta hizmet sektörümüz olmak üzere kapalı olması gereken işletmeler yanında, maddi zorluklar sebebiyle işlerine devam edemeyen üyelerimizin bu süreci atlatabilmesi için desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Bu zor dönemde işletmelere verilecek destekler çok önemlidir. Bu sebeple işletmelerimiz için taleplerimizi sıralayacak olursak:
1. Kapalı olan işletmelerin açık alanları kullanacağı şekilde, tüm tedbirlere uyarak açılması. Bu konuda eğlence sektörü, yeme-içme sektörü, spor merkezleri acil açılma bekliyor.
2. Banka kredilerinin yeniden yapılandırılması.
3. Kamuya olan borçlar ve yapılandırılmış olan ama ödenemeyen borçların faizsiz ertelenmesi.
4. Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılması, şartların daha kapsayıcı olacak şekilde işletmelere kullandırılması.
5. Otellerin, tur operatörleri ve seyahat acentelerinden aldıkları erken rezervasyon avanslarını geri ödemelerini teşvik konusunda ipotek işlemleri tamamen otelcilere yüklenmeden KGF desteği ile karşılanması.
6. "Ekonomik İstikrar Kalkanı" kapsamında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde ekonomik faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla esnaf ve sanatkarlara yönelik sadece şahıs firmaları dışında da tüzel firmaların da dahil edilmesi.
7. Bodrum mücavir sınırları içerisinde hazine arazilerini işgal edenlerden ecrimisil bedelini tesislerin likit akışı bozulacağından 2022 yılına ertelenmesi.
8. İşletmeci ve mülk sahipleri için arabuluculuk sistemi getirilmesi, İşletmeci ve mülk sahibinin arabuluculuk sistemi ile anlaşması teşvik edilerek kira tutarında en az 1 yıllık yüzde 50 indirim yapılması, kira stopaj vergisinin ve açık olan işletmelerin mülk sahiplerinin kira gelir vergisinin 2021 yılı boyunca alınmamasının sağlanması.
9. Otellerin, tur operatörleri ve seyahat acentelerinden aldıkları erken rezervasyon avanslarını geri ödemelerini teşvik etmek için verilen kredinin başvuru kriterlerinde gerçekleşen acente ödemelerinin 27 Mart 2021’ye kadar dahil olması ve buna göre acenta geri avans ödemelerini hala geri talep ettikleri için bu sürenin uzatılması.
10. İŞKUR kapsamında iş başı eğitim başvurusu yapacak olan tesisler için personel sayısında asgari oranın artırılması.
11. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süre yerine 2022 yılına ertelenmesi.
12. 2021 sezonunda küçük turizm işletmelerini koruma amaçlı olarak haksız rekabeti önlemek amacıyla minimum fiyat uygulanmasının en yakın zamanda hayata geçirilmesi gerekmektedir.
13. KGF bünyesindeki kredileri en çok ihtiyaç duyan otelcilerin büyük bir çoğunluğuna ulaşmadığı görülmüştür. Bunun için kaynakların tekrar kullanımına açılması.
14. KOSGEB faizsiz kredi paketinin imalat sektörü dışında hizmet sektörünün de kullanımına açılması.”