Urla- Çeşme’de yer alan yarımadanın Turizm Geliştirme Alanı ilan edilmesine karşı yarımadalılar toplantı düzenledi. Toplantıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.
Urla-Çeşme’de yarımadanın yüzde 36’lık bir bölümünün Turizm Geliştirme Alanı ilan edilmesi ile ilgili Turizm Bakanı, İzmir Ticaret Odasında iş insanları ve bazı STK temsilcileri ile buluşurken, toplantıya davet edilmeyen yarımadalılar Çeşme’de bir araya geldi. Çeşme Kent Konseyinin çağrısı ile yapılan toplantıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.
Toplantının açılışında konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Ünal, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Alaçatı’nın doğusunda kalan bölgenin Çeşme Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildiğini dile getirdi. Bu bölge için ayrılan alanın toplam 95.7 milyon m2 olduğunu aktaran Ünal, “Bu arazinin 95,5’i kamunun, 4,50’si şirketlere aittir. Halka ait alan ise 1.9 oranında. Halkın arazisi acele kamulaştırma ile elinden alındı. Bölge halkının katılımı alınmadan karar verilmemesini istiyoruz. Bakan Beyin bugün İzmir’de yapacağı toplantıya bu işten en çok etkilenen bizler ve bölge halkını temsilen Çeşme, Urla Belediye başkanları çağrılmadı. Daha ilk adımda yok sayılıyoruz” dedi.
“DANIŞILMADAN YAPILAN PLANLARA KARŞIYIZ”
Toplantıda yapılan konuşmalar şöyle: Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran: Acele kamulaştırma ile el konulan araziler 23’ü Çeşmeli ailelere, 2 si ise şirketlere ait. Buralar ailelere atadan kalan topraklar. Bu acele kamulaştırma ile ilgili endişelerimiz var. Çeşme ve Alaçatılıların mallarını sanki savaş zamanlarındaymış gibi hükümet yetkisini kullanarak alınıp başkalarına tahsis etmesine kaşıyız. Çeşmenin doğasını, malını kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız. Ben yaptım oldu diyerek, Çeşmelilere danışılmadan yapılan her türlü planın karşısındayız.”
"UTANÇ VERİCİ"
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Defalarca yarımada ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdik. Gördüğümüz manzara çok kötü. Yarımadada 20'nin üzerinde taş ocakları var. Germiyan'daki taş ocakları utanç verici. Oralar, köylülerin hayvanlarını otlattığı meralardı. RES’lerin sesinden titreşimden Karaburunda keçilerin sütleri kesildi. Karaburunda köylüler geceleri uyuyamıyor. Karaburun boşalıyor yavaş yavaş. Yarımadalıların tamamı ayağa kalkmadıkça bu projeyi durduramayız. Yarımada katlediliyor. Gelecek istiyorsak birlikte mücadeleden başka çaremiz yok.
"ÇEŞMEYE KAYYUM ATAMA PROJESİDİR"
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay: Bu proje ile Çeşme’ye kayyum atanmış oluyor. Elde edilen kaynaklar sermayeye aktarılıyor. Halkın sesi, görüşü hiç dikkate alınmıyor. Projeden etkilenecek milyonlarca canlı hiç hesaba katılmıyor. Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır’da Sur’u Toledo yapacağız diyenler orasını bir hilkat garibesi bir beton yığını yaptılar. Buraya da aynısını yapmalarına izin vermeyeceğiz. Burası Türkiye’nin açık hava müzesidir.