• Nevavprestij
POLİTİKAHaber Girişi : 06 Eylül 2024 10:27

CHP tüzük taslağına son hali verildi: Hangi maddelerin değiştirilmesi öngörülüyor?

CHP tüzük taslağına son hali verildi: Hangi maddelerin değiştirilmesi öngörülüyor?

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tüzük değişikliği hazırlıkları tamamlandı. Nisan ayından bu yana devam eden çalışmaların ardından Tüzük Hazırlık Komisyonu, hazırlanan taslağa son halini bugün gerçekleşen toplantıda verdi.

 

TASLAK OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 


CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, toplantının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Örgütlerimizin görüş ve önerileriyle şekillenen tüzük taslak metni komisyon üyelerimiz tarafından oy birliğiyle kabul edildi" ifadelerini kullandı.

 

TASLAK KILIÇDAROĞLU’NA İLETİLDİ

 


Taslağın son hali, görüşlerini taslağın son hali verildikten sonra ileteceğini söyleyen önceki dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve diğer önceki dönem genel başkanlarına iletildi.

 

ÖZEL: BANA VE PARTİ YÖNETİMİNE GÜVENİN

 


Tüzük Hazırlık Komisyonu toplantısının başlangıcında CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir konuşma yaptı. Taslaktaki bazı maddelerle ilgili çekincelerin farkında olduğunu söyleyen Özel, komisyon üyelerinden kendisine ve parti yönetimine güvenmelerini ve desteklerini istedi.

 

ADAY BELİRLEME YÖNTEMİNE ÖRGÜT KARAR VERECEK

 


Hazırlanan ilk taslak metinde büyük oranda değişiklik gerçekleşmezken bazı maddelerde il örgütlerinin talepleri doğrultusunda değişiklikler yapıldı.

Aday belirleme yöntemleri taslakta yazılan haliyle kabul edildi. Buna göre örgüt denetiminde ön seçim, hakim denetiminde ön seçim, eğilim yoklaması, merkez ataması gibi çeşitli yöntemlerden birinin seçim çevrelerinin dinamiklerine göre uygulanabileceği, bu konuda il örgütlerinin kararının belirleyici olacağı ifade edildi.

 

ÖZEL: MÜMKÜN OLAN TÜM SEÇİM ÇEVRELERİNDE ÖN SEÇİM


CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in mümkün olan tüm seçim çevrelerinde örgüt ya da hakim denetiminde ön seçimin yapılmasını istediğini söylediği aktarıldı.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDEN İTİRAZ: KONTENJAN TÜRKİYE GENELİNDE DEĞİL SEÇİM ÇEVRESİNDE UYGULANACAK

 


Aday belirlemede genel merkeze yüzde 15 kontenjan ayrılmasını düzenleyen madde, değişiklik yapılan maddelerden biri oldu.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi daha fazla milletvekili seçilme ihtimali olan büyükşehir il örgütleri, genel merkez kontenjanının büyük oranda kendi seçim çevrelerinde uygulanmasını eleştirdi. Bunun üzerine Türkiye genelinde uygulanan yüzde 15 kontenjanın her seçim çevresinde ayrı ayrı yüzde 15 olarak uygulanması kararlaştırıldı. İl örgütlerinin yüzde 15’lik bu oranın yüzde 10’a indirilmesini talep edebileceği de tüzüğe işlendi.

 

ÖN SEÇİM MODELİNE GÖRE GENEL MERKEZ KONTENJANI

 


Taslakta yapılan değişiklikle genel merkez kontenjanının ön seçimin hangi yöntemle uygulanacağına göre değişiklik göstermesi de karara bağlandı. Hakim denetiminde ön seçim yapılan yerlerde yüzde 5, örgüt gözetiminde ön seçim yapılan yerlerde yüzde 15 (Örgütün talebi halinde yüzde 10) genel merkez kontenjanı kullanılacağı belirtildi.

 

Genel merkeze ayrılan yüzde 15 kontenjanın ne şekilde kullanılacağı da tüzük taslağında yer aldı. Buna göre yüzde 15 kontenjanın üçte birinin il örgütleri, üçte birinin kadın ve gençlik kolları, üçte birinin parlamento grubuna ayrılması tüzüğe işlendi.

 

DÖNEM SINIRI 27’NCİ DÖNEMDEN İTİBAREN İŞLETİLECEK


Taslaktaki, ‘milletvekilleri dahil seçimle görev başına gelen kişilere getirilen üç dönem sınırı’nı düzenleyen madde de kabul edildi. Dönem sınırının iki dönem öncesinden itibaren başlatılmasına karar verildi. Bu maddeyle birlikte şu anda Meclis’te olan herkesin en az bir defa daha aday olabilmesinin önü açıldı.

 

ÜÇ DÖNEMDEN FAZLA GENEL MERKEZ ATAMASIYLA ADAYLAŞMA OLMAYACAK

 


Üç dönem görev yapan milletvekili, belediye başkanları ve diğer seçilmişlerin bir dönem ara vererek tekrar aday olabileceği de taslağa işlendi. Taslaktaki dönem sınırı düzenlemesiyle üç dönem atamayla aday olan ve seçilen kişinin yeniden atamayla adaylaştırılmayacağı da karara bağlandı.

 

ÜÇ DÖNEMİ TAMAMLAYAN KONTENJAN VEKİLLERİ ÖN SEÇİME GİREBİLECEK


Üç dönem genel merkez atamasıyla aday olup seçilen kişilerin de ön seçime girebileceği ve ön seçimde seçilmeleri halinde aday olabilecekleri de kaydedildi. Parti kaynakları Meclis grubunda bu durumda olan en fazla 8 milletvekili bulunduğunu söyledi.

 

ÜYELERE AİDAT VE GÖREV SORUMLULUĞU


CHP üyelerinin sorumluluklarıyla ilgili madde de ilk taslaktaki haliyle kabul edildi ve tüm üyelere 120 lira ile 6 bin lira arasında aidat ödeme yükümlülüğü getirildi. Üyelerin ön seçimlerde oy kullanabilmesi için aidat ödeme zorunluluğunun yanında üyelerin için belirlenen kriterlerden (sandık görevlisi olmak, etkinliklere, mitinglere katılmak, seçim kampanyalarında görev vb.) en az birini yerine getirmesinin bekleneceği kaydedildi.

 

ÖN SEÇİMDE OY KULLANMAK İÇİN BİR YILLIK ÜYELİK ŞARTI


Ayrıca bir üyenin ön seçimlerde oy kullanabilmesi için en az 1 yıllık parti üyesi olması gerekeceği de tüzük taslağına işlendi.

 

KADIN KOTASI YÜZDE 35, HEDEF YÜZDE 50


Tüzük taslağında kadın ve gençlik kotaları da düzenlendi. Buna göre 18-25 yaş arası kişilere yüzde 10, 25-40 yaş arası çalışan yaş grubuna yüzde 15, kadınlara yüzde 35 kontenjan ayrıldı. Kadın kotasının 2 ya da 3 kurultay sonra yüzde 50 olması hedef olarak konuldu.

 

CUMHURBAŞKANI ADAYI BELİRLEME YÖNTEMİNDE DÜZENLEME YOK


Cumhurbaşkanı adayı belirleme yöntemine ilişkin taslakta herhangi bir değişiklik yapılmadı. Cumhurbaşkanı adayı belirleme yönteminin Siyasi Partiler Kanunuyla düzenlenmesi ve CHP’nin parlamenter sisteme geçiş kararlılığını sürdürmesi nedeniyle bu maddede düzenleme yapılmadığı ifade edildi.

 

KURULTAYLAR ÜÇ YILDA BİR


Taslakta il, ilçe kongreleri ve olağan olağan kurultayların üç yılda bir yapılmasına ilişkin düzenleme de yer aldı. Bu düzenlemeyle birlikte bir sonraki olağan kurultayın 2026 sonunda olacağı ifade edildi.

 

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER


İlk taslaktaki ‘Belediye çalışanları ön seçimlerde oy kullanmasın’ düzenlemesi son taslaktan çıkarıldı. Büyükşehir belediyelerinde çalışanlarının il ve ilçe örgütlerinde yönetici olamamasına ilişkin düzenleme de taslağa işlendi.