CHP'li belediye başkanları, istişare toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “DSİ hatlarının Muğla’ya yaşattığı kayıp 41 milyon 24 Bin TL. Su kaybı ise 5.3
Haber Merkezi - Muğla'da Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanları istişare toplantısında bir araya geldi. Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda belediye hizmetleri hakkında görüş ve düşüncelerini aktardı. Rama’da Otel’de gerçekleşen ve iki gün sürecek istişare toplantısına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Milas Belediye başkanı Muhammet Tokat, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca katıldı.
Toplantının açılışında konuşmasını Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptı. Toplantının içeriğine ilişkin bilgi veren Başkan Aras, “Bu topraklarda görev yapan, bu topraklarda Belediye’yi yöneten başkanlar olarak ortak sorunlara çözüm önerileri koymak fikir alışverişinde bulunmak belediyeler arası iş birliğini geliştirmek ve geleceğe güçlü adımlarla yürümek için Muğla Büyükşehir belediyesi başkanımız Sayın Osman Gürün başkanlığında zaman zaman bir araya geliyoruz. Bu da o toplantılardan bir tanesidir. Salgın dolaysıyla toplantılarımıza bir müddet ara vermiştik. Ancak tekrar gerekli tedbirler alarak toplantıları yapma kararı adlık. Bu toplantıda özellikle konun uzmanları tarafında belediyelerimizdeki mevzuat değişiklikleri ile ilgili bilgiler yine bölgemizi ilgilendiren konular hakkında bilgi alış verişinde bulunulacak” ifadelerini kullandı.
Başkan Aras: Değişimin yönetme yollarını aramalıyız
Sosyal belediyecilik anlayışı ile kaliteli hizmet üretmek istediklerinin altını çizen Başkan Aras, “Özellikle yöremiz büyük bir değişim içinde Muğla değişiyor Bodrum değişiyor, Milas değişiyor. Değişim hızla oluyor algılar değişiyor. Bu yüzden sık sık bir araya gelerek bu değişimi ve değişimin yönetme yollarını aramalıyız. Bu toplantılar bize büyük fayda sağlıyor. Ortak bir dil oluşturuyoruz. Bizim tek amacımız bu topraklarda sosyal belediyecilik anlayışıyla daha iyi hizmeti nasıl üretebiliriz noktasındayız” diye konuştu.
Toplantıda söz alan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise hizmet mesajı verdi. Muğla nüfusunun yüzde 72’sien hizmet verdiklerinin altını çizen Başkan Gürün, “Bizim bir araya gelip tartışmak daha iyi hizmet için neler yapabiliriz, bunu beraberce ortak akılla otaya koymaya gibi bir ihtiyacımız var. Buradaki belediye başkanları Muğla nüfusunun yüzde 72’sine hizmet götürüyor. Bu çok önemli bir rakam. Biz burada altı belediye başkanımız dışında da diğer belediyelerimizle yakın ilişki içindeyiz. Her türlü ihtiyaç ve giderleri için hep birlikteyiz. Ve yatırımlarımızı da büyün Muğla geneline yapmış bulunuyoruz Muğla Büyükşehir olarak. Büyükşehir olduktan sonra olmalı mıydık? Olmama mıydık? nasıl oldu? Tartışmasından sonra geldiğimiz noktada hizmetin büyün ilçelerde yapılabilmesi için bu yasanın getirdiği avantajlar var” dedi.
Gürün: Muğla’ya 950 Milyon TL yatırım yapıyoruz
13 İlçede yatırımlarının sürdüğünü dile getiren Başkan Gürün, “İl genelinde 950 Milyon 652 bin liralık yatırım yapıyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Şimdiye kadar Muğla’nın görmediği bir rakam. Muğla’ya yapılan yatırımlara baktığımızda en fazla yatırımı yapan kuruluş Muğla Büyükşehir Belediyesi. 950 Milyonun 750 Milyonu, alt yapı 250 Milyonu üst yapı olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Gürün: Bodrum’a 748 Milyon TL yatırım yapılmış olacak
Bodrum’a yapılan yatırımları tek tek sıralayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün, “Bodrum’un 10 yıllardır bekleyen sorunlarını çözüme kavuşturuyoruz. Yaptığımız alt yapı yatırımları ile Bodrum’u çok iyi bir alt yapıya kavuşturmuş olacağız. Hepimizin gayesi Muğlalıyı hizmet ettiğimiz bölgede yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkarmak. Turgutreis kanalisazyon inşaat çalışması devam ediyor. Yüzde 35 seviyesine gelindi. Bunun maliyeti 160 Milyon TL. Özellikle Bodrum’un alt yapısını değerlendirdiğimizde geçen 5 yılda hazırlığını yaptığımız ve şuanda kullanabildiğimiz dünya bankası kredisi bulunuyor. Dünya Bankasından 83,5 Milyon Euro kredi aldık. Fethiye’den Bodrum’a kadar yaptığımız bu alt yapıları bu krediyle hayata geçiyoruz. Turgutreis atıksu arıtma tesisi ve derin deşarj inşaatı toplam bedel olarak 120 Milyon. Onunda temel atma törenini yakında atacağız. Buradaki tesisin kapasitesi 37 bin metreküp gün ve gelecek 20 yılı içine alan bir tesis yapıyoruz. Gümbet ve gümüşlük revizyonu yapılacak. Tahmini yapım bedeli 70 Milyon TL. İhale değerlendirme raporu iller bankasına gönderildi. Oradan onay geldiği anda burada da çalışmalarımıza başlamış olacağız. Hep birlikte olduğumuz Torba, Yalı, Çiftlik ve Kızılağaç kanalizasyon şebekesi ve arıtma ile ilgili konu turizm bakanlığımız ile yaptığımız protokol ile atıksu ile gerim ödemesi yapılan yap işlet devret modeli yapılmıştır. Turizm bakanlığımız inşaata başladı. Bakanımıza bu konuda gösterdiği katkı ve ilgili için teşekkür ederim. Bu bölgeler turizm bölgeleridir. Bu tür turizm bölgelerinde alt yapılarının turizm bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini söylüyoruz. Alt yapı yatırımlarının toplamı 650 Milyon diğer yatırımlar 98 Milyon TL bodrum otogarı bitti. Yerlerin ihalesine çıkıldı. Oldukça yüksek bir müracaat var. O ihaleler bittikten sonra otogar aktif hale gelmiş olacak. Bunlarda yaz sezonu başlangıcına kadar bütün sistem oturmuş olacak. Bodruma toplam olarak 748 Milyon TL yatırım yapılmış olacak. Geriye dönük baktığınızda bir dönemde 2 dönemde yapılan yatırımlara baktığınız bodrumun bu zamana kadar aldığı en büyük yatırımdır. Bu rakam bir rekordur.” diye konuştu.
Gürün: Yüzde 46’yı hitap eden alt yapı yüzde 91’e çıkmış olacak
Alt yapı çalışmalarının bitmesini Ahmet Aras ile birlikte heyecanla ve merakla beklediklerini dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “ Şuanda Bodrum nüfusunun yüzde 46’sı atıksu alt yapısından faydalanıyor ancak alt yapı çalışmalarımızın tamamlanmasıyla birlikte bu rakam yüzde 91’e çıkmış olacak. Bu oldukça önemli ve bodrum’a yakışan, ihtiyaç duyulan bir yatırım. Bodrum Atıksu Arıtma kapasitesi, 42 bin 800 metreküp gün iken 139 bin 600’e çıkacak. Sadece Gündoğan- Göltürkbükü tarafından eksiğimiz kalıyor. Orayı turizm bakanlığımıza aktardık. Ancak alınmış bir karar yok. Ayrıca burada yapılan arıtma tesislerinden çıkan deşarj suyu yeşil alanlarda kullanılabilecek nitelikte olacak. Dolayısı ile suyu çok tasarruflu kullanmış olacağız. Yeni döşenecek olan ishale hatları ile bu arıtmalardan çıkan su direk olarak denize verilmeyecek. Arzu edenler ulaşabildiğimiz bölgelerde oteller, villar ve belediyemizin yeşil alanları bununla sulanma imkanı olacak. Geri dönüşünü bu şekilde sağlamış olacağız.” İfadelerini kullandı.
Gürün: Çözmesi gereken kurumun DSİ
DSİ içme suyu hatları ile ilgili açıklamalarını “maalesef yeniden paylaşmak istiyorum” diyerek paylaşan Gürün, “ Hiç bir kurumla kavga etmek, tartışmak suçu ona yüklemek gibi bir derdim yok. Ben sadece mahkeme tarafından da tespit edilen durumu sizlerle paylaşıyorum. Dolayısı ile çözecek, çözmesi gereken kurumun DSİ olduğunu mahkeme kararıyla tespit edilmiş ve çözümün noktasını da görmemiz gerekiyor. Benim derdim Bodrum’un suyu. Dolayısıyla şuana kadar ishale hatlarında 2 binin üzerinde patlak oldu. Bu olağan dışı bir şey. Patlağın nedeni belli. Bu hukukun de çeşitli raporlarla da tespit edilmiş durumda. Mahkeme bilir kişi raporu patlamalarda MUSKİ’nin kusurlu olmadığını resmen hukuken tespit etmiş durumda. Hata projelendirme ve yapı denetim süreçlerinde DSİ imalatlarının usulüne göre yapılmaması yüklenicin kusuru olduğu resmen tespit edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Gürün: Ben defolu malın parasını ödersem bu kamu zararıdır
DSİ hatlarının yeniden Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması hukukun imkan sağlamadığına dikkat çeken Başkan Gürün, “Zamanında Bodrum Belediyeler birliği tarafından işletme devri alınmış ama tesis alınmamıştı. Biz teslim almadık, hala daha almadık. Ancak işletme devri alındığı için biz işletmeciliğini yapmak zorundayız. Her patlağa büyükşehir gittiği için sanki büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda ve “bunun kusuru neden düzeltmiyor” deniliyor. Orada ödenmesi gereken ve bir kısmı devam eden borç ödemeleri var. Bu alacaklarımdan vazgeçtim derse biz her şeyi yapmak için hemen başlarız. Ama ben defolu malın parasını ödersem kamu zararıdır. Ben vatandaşımızı anlıyorum “kim çözerse çözsün” diyor ama ben hem özürlü hattın parasını ödüyeyim hem de büyükşehir belediyesi olarak tekrar yatırım yapma imkanım hukuken yok. Buna müdahil olamam çünkü kamu zararı. Biz bunun Cumhurbaşkanlığı makamında da 5 dakika konuşmanın önemli kısmını buna ayırdık. Şuanda halen sistemde arıza yapan 53.27 kilometre CTP, 49.7 kilometre HDP boru bulunuyor. Bu arızaların Muğla’ya yaşattığı kayıp 41 milyon 24 Bin TL. Su kaybı ise 5.32 Milyon metreküp su kaybedildi. Keşke çözüm sadece bizim elimizde olsa. Alt yapıda yaptığımız mücadeleyi onun içinde yapar kredi bulur yapardık.” dedi.