Gamze Aras'ın ilk romanı ''Otuz Tohum'' A7 Kitap tarafından yayımlandı. Romalı, efsanevi İran hükümdarı Padişah Cemşîd'in döneminde onların sahiplerini anlatan eski bir miti temelde yer alır.
sanat tarihi Gamze Aras, okuyucuları mitoloji, tarih, aşk ve şahsiyetlerin büyülü ülkelerdeki bir ortaya çıkışı. A7 Kitap tarafından yayımlanan Otuz Tohum , masal tadında kurgusuyla hem edebiyat hem de tarihseverleri kendine hayran bırakacak bir roman.
27 Kasım 2024, İstanbul,
Gamze Aras'ın ilk romanı ''Otuz Tohum'' A7 Kitap tarafından yayımlandı. Romalı, efsanevi İran hükümdarı Padişah Cemşîd'in döneminde onların sahiplerini anlatan eski bir miti temelde yer alır. Gamze Aras, bu hikâyeyi, akademik bilgilerden ve mitolojik araştırmalarından güç alarak, sade ve etkileyici bir dille yeniden kurguluyor. Romanın adını taşıyan "otuz tohum", Cemşîd'e kuşlar tarafından taşınan gizemli üzüm tohumlarını simgeliyor. Cemşîd ve Âfitab'ın badireleriyle dolu aşk hikayelerine insanların büyülü insanların insanlarına yer veriyor.
Hikâyeyi anlatan Sinmâ kısaca bir kuş, okurları masalsı bir anlatımla karşılanıyor. albümün açılış cümleleri Sinmâ'nın sesinden geliyor:
"Benim adım Sinmâ. muhtemelen hiç bilmiyorsunuzdur beni, ne de adımı. Ben kuşların en yaşlısıyım, hem de en genci. Tüm kuşlarda varım, yaşadığım ruhlardan birazıyım. Boyut, insanlardan göründüğü zamanlardan bir hikâye anlatacağım Siz bir masal diyebilirsiniz belki ama değil, hepsi bunlar. İşte bu: Şarabın Hikâyesi.”
Otuz Tohum , yalnızca bir aşk hikayesi değil; aynı zamanda tarihsel ve mitolojik unsurlarla zenginleşmiş bir anlatı. Cemşîd'in keşfetmesi, düğününde kuşların sihirli bir kadeh hediye etmesi gibi olaylar, antik dünyanın zengin sembollerini modern bir dille yeniden canlandırıyor.
Yazar Gamze Aras, Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu. Yüksek lisans tezini İstanbul'un Eyüp'teki üzüm motifli mezar taşları üzerine yapılmış olan Aras, şarap tarihi ve üzüm kültürü üzerine keşif araştırmaları gerçekleştirmiş. Aryan mitolojisinin etkileyici performansıyla dalarak ve bu mitlerden ilham alarak yazan Otuz Tohum , yazarın akademik bölümü ve yaratıcı kurgusunun bir arada yer aldığı.
Şarapla ilgili olan ilgi ve mitolojiye sahip olduğu tutku, yazar bu romanı yazmaya yönlendirmiş. Aras'ın araştırmalarına dayanan yazılarına ve makalelerine uzumce.com adresinden ulaşılabiliyor.
Prof. Dr. Nimet Yıldırım / Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı
Zevkle okunacak etkileyici ve sürükleyici bir kitap
Antik dünyada İran coğrafyasının en ünlü hükümdarı Cemşîd, yazılı kaynaklarda şarap dahil birçok önemli unsurun kâşifi olarak anlatılır. Mitolojilerde kuşlar ve onun kökeni gizemli tohumlar da çok önemli yer edinmiştir. Bu unsurlarla bezenmiş Otuz Tohum, sade ve akıcı bir dille, kişi, olay, tarih, mitoloji örgüsü çok güçlü olan bir roman olarak bugünlerde sunuluyor.
Cemşîd'in evinde bulması, Âfitab ile evlenmesi, kuşların Cemşid'e düğün hatırası olarak Cam-ı Cem adlı sihirli kadeh getirmeleri… Otuz Tohum, klasik çağlarda yaygın olan kuş hikâyelerini de anımsatan, öyküsünü modern çağa özgün diliyle aktaran başarılı bir anlatı. Zevkle okunacak etkileyici ve sürükleyici bir kitap… Bu serüveni kurgulayan değerli Gamze Aras'ı kutluyorum.
Y. Sabit Ağaoğlu /Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağcılık Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi
Aryan mitolojisi ile kurgulanmış güzel bir roman
Gamze Aras ile yollarımız, kendi bağcılığı, şarapçılık ve şarap tarihi işlemlerinin geniş çapta kesiştiği noktalardır. Sanat Tarihi lisans ve yüksek lisans eğitimi almış, üzüm motifli mezar taşları üzerine hazırlanmış yüksek lisans tezi sonrasında da bağcılığa ve şarapçılığa merak sararak çalışmalara başlamıştı. Bu bilgileri paylaşmaya başlayın.
Şarabın bulunuşunun Padişah Cemşîd'e atfedildiği efsane, benim de Ziraat Fakültesi'nde izlediğim Bağcılık derslerinde devamındam bir hikayeydi. Gamze Aras, profesyonel tarihsellik olduğu için şarap verilerini araştırırken, bu efsanenin içinde olduğu Aryan (İran) mitolojisinde ilgili kaynakları incelemiş ve bunlardan esinlenerek bu güzel romanı yazılmıştır. Çok iyi kurgulanmış kitabını okurken, pek çok ilginç bilginin edinilmesiyle kalmadım; bir Bağcılık hocası olarak dağarcığımı da zenginleştirdim. Ellerine sağlık sevgilisi Gamze.
YAZAR HAKKINDA
Gamze Aras 1972'de doğdu. Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı branştaki Yüksek Lisans eğitimine ara vererek, dil eğitimi için İngiltere'de dokuz yıl yaşadı. Türkiye'ye döngüsünden bir süre sonra, yarım kapsamlı Yüksek Lisans eğitimine devam ederek, bunu 2015'te tamamladık.
Yüksek Lisans tez konusu, o gün şarap tarihi ve dolayısıyla üzüm ile ilgilenmeye başlamasından dolayı, İstanbul'un Eyüp dağıtımında bulunan üzüm motifli mezar taşları, olarak seçildi.
Tarihe, kültürün tarihine ve mitolojilere olan ilgi ile, birinin ilk çıkış çıkışı ve Anadolu Şarap Tarihi konusunda kişisel düzeyde incelemeler yaptı. Türkiye'de üzüm, şarap ve şarap tarihi ve kültürü ile ilgili birkaç söyleşi yapılmış ve makaleler yazılmıştır. Yazarın çeşitli mecralarda yayınlanan yazılarına, uzumce.com internette saklanıyor.
Şarabın tarihini araştırırken, zengin Aryan (İran-Hint) mitolojisiyle tanıştı. Bu mitolojideki şarabın bulunuşuna dair olan mit, onu bu hikâyeyi uzun bir masal gibi kurgulanmış Otuz Tohum adlı romanı yazmaya teşvik etti.