Vergi sisteminde yaşanan dijital dönüşüm noktasında Türkiye’de alt yapının yetersiz olduğunu ifade eden Öztürk, “Türkiye hızlı ve plansız dijitalleşiyor. Hız ve plansızlık kaos üretiyor. internet ve bilgisayar alt yapısı servis veremiyor" dedi.
(BODRUM)Selçuk Arslan- Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde görev yapan Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Üyeleri ‘Enflasyon Vergisi’ uygulamasını protesto etti. Bugün Bodrum Vergi Dairesi önünde bir araya gelen Muhasebeci ve Müşavirler burada yaptıkları basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi.
Grup adına basın açıklamasını Kazım Öztürk, yaptı. Eylemi gerçekleştirmelerinde geçici vergi dönemlerinde bilanço yapılma zorunluluğu olduğunu belirtti.Maliye bakanlığının enflasyon muhasebesi uygulamasını eleştiren Öztürk, “Enflasyon muhasebesinin ara dönemlerde uygulanması bazı sakıncalar içeriyordu. Bu uygulamanın yanı sıra bir de ara dönemde bilanço istenmesi, Maliye bakanlığında alınan kararların sağlıklılığından şüphe duymamıza neden olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada, aşağıdaki banka ve karşısındaki süpermarket enflasyon muhasebesi yapmıyor. karşıdaki brandacı oto bayi enflasyon muhasebesi yapıyor ve enflasyon düzeltmesi vergisi verecek. Vergi adalet gerektiriyor, adalet vergi gelirlerinin artmasını sağlar. Yetkililerin bunların farkında olduğunu biliyoruz. Israrlarını anlamıyoruz. Maliye bakanlığı, son beş yıldır, düzenli olarak personel azaltan tek bakanlıktır. Kamu personeli yerine, yüz bine aşkın meslek mensubundan yararlanmaktadır. Bir çok bakanlığın iş ve işlemlerini bizler yapmaktayız.” Dedi.
“DİJİTAL ALT YAPI YETERSİZ”
Vergi sisteminde yaşanan dijital dönüşüm noktasında Türkiye’de alt yapının yetersiz olduğunu ifade eden Öztürk, “Türkiye bizim üzerimizden dijitalleşiyor. Maliye Bakanlığı, 2023 sonu itibari ile 300.000 e-fatura mükellefi planladı, yıl sonuna gelindiğinde, gerçekleşen 1.100.000 üzerinde oldu. Bu sonuç, bir başarı olarak, kamuoyuna gösteriliyor, oysa Türkiye hızlı ve plansız dijitalleşiyor. Bu hız ve plansızlık kaos üretiyor. internet ve bilgisayar alt yapısı çoğu zaman servis veremiyor. Bilgisayar başında sabahlıyoruz. Çünkü, bir beyanname gönderememe cezası 20.000 TL Milyonlarca işletmenin, e-faturaları ve banka hareketlerini İnternetten alıyor, Yine internet ortamında kayıt ediyor, beyana ve bildirimlere dönüştürüyoruz, Ülkemizin internet ve bilgisayar altyapısı buna ne kadar uygun, bu kadar yükü kaldırır mı, araştırılmadan her şey internet üzerinde yapılma çalışılmaktadır. Veri almak veri göndermek eziyete dönüşmüş durumdadır. Bilgisayar ekranları karşısında kalp krizi geçiren bir meslek olduk.” Diye konuştu.
Son yıllarda mevzuatın iyice anlaşılmaz yoruma açık bir dil haline geldiğini belirten Öztürk, “Bir simitin KDV oranı kaçtır, sorusunun cevabı simitin sunuma göre değişiyor. Bu kadar ayrıntı, karmaşa yalnız bizi değil iş yaşamını da olumsuz etkiliyor Mevzuat dilinin açık, net ve anlaşılır olması vergi sisteminin sorunlarını azaltacağından eminiz. Yetkililerden yasama dilinin düzeltilmesini vergi düzenlemelerinin sadeleştirilmesini talep ediyoruz. Velhasıl; Maliye bakanlığının yazılımcılarının deneme tahtası, bürokratlarının kapıkulu değiliz, olmayacağız, artık. Sayın vergi mükellefi, “Ne kadar vergi öderim” sorunuzun cevabını artık bilmiyoruz.” İfadelerini kullandı.
YASAL DÜZENLEME TALEBİNDE BULUNDULAR
Öztürk, 3568 sayılı yasanın yeniden düzenlemesi çağrısı yaparak, “Yıl sonu beklenmeden asgari ücret tarifesinin güncellenmesini istiyoruz. 35 yıl öncesinde hazırlanan 3568 sayılı yasa adaletsizlik içermektedir. YMM’ lerin vesayetini istemiyoruz. Türmob’da eşit bir temsiliyet istiyoruz. Meslek yasamız bizi sorumlu kılıyor fakat yetkilendirmiyor. YMM vesayeti kaldırılmadığı sürece yeni eylemler yapacağımızı, bu eşitsizliğin üzerine kararlılıkla gideceğimizi bütün ilgililere buradan duyuruyoruz. Odalarımızın ve Türmob’un bizi yeterince iyi savunup veya savunmadığını tartışmak yerine. Bundan sonra, yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek, sorunların çözümlerinin oluşturmak için doğrudan harekete geçeceğiz. Artık yaşadığımız sorunların çözümünü birilelerinden beklemeyeceğiz. Çözümü tartışacağız, çözüm önereceğiz, çözüm üreteceğiz. Maliye bakanlığından, her ilde meslek mensupları ile ortak çalışma ekipleri kurulmasını, çalıştaylar yapılmasını talep ediyoruz.” Şeklinde taleplerini sıraladı.