Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme ve Bodrum turizminde yaşanan gerilemede suçu belediyelere attı.
Yılın ikinci çeyreğine ve ilk yarısına ait turizm verilerini paylaşmak için Atatürk Kültür Merkezi’nde ekonomi ve turizm basını ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme ve Bodrum otellerindeki düşük doluluklara özellikle değindi.
“Sezonu 12 aya yaymak için proje başlattık”
Çeşme ve Bodrum’daki otellerin düşük doluluklarda kalmasında olimpiyatlar, Yunan Adaları’nın Türklere kapıda vize vermesi ve Türklerin tatil sürelerindeki düşüşün de etkili olduğunu kaydeden Ersoy, ancak temel sorunun bu iki ilçenin bir pazara bağımlı olması ve sezonu 12 aya yayamaması olduğunu ileri sürdü. Göreve geldiğinde bu sorunları aşmak için Çeşme ve Didim turizm projelerini hazırladıklarını kaydeden Ersoy, ancak projelerin yerel belediyelerce engellendiğini ifade etti. Ersoy konuşmasının ilgili bölümünde şunları söyledi:
Burada sorunun esası, Çeşme ve Bodrum’da sezonun kısa olması ve ağırlıklı olarak tek pazar (Türkiye pazarı) endeksli bir sektör oluşmuş olması. Bu bölgelerde 40 yıldır hatalı bir strateji ile geliştirilmiş bir turizm politikası var.
Biz göreve geldikten sonra ilk hayata geçirdiğimiz projelerden biri Ege Turizm Merkezleri projeleri kapsamında Çeşme ve Didim projeleriydi. Didim projesinin Bodrum ile ne alakası var derseniz, aslında Didim Turizm Projesi, Bodrum Havalimanı merkezli bir projeydi. Yani havalimanı olarak Bodrum Havalimanı kullanılacaktı.
“Ege turizm projeleri sezonu 12 aya yayma üzerine kurgulanmıştı”
“Bu turizm merkezleri sezonun 12 aya yayılması üzerine kurgulanmıştı. Yani içinde turizmi 12 aya yayacak olan golf, futbol, motor sporları ve doğa sporları ile kültür ve sanat merkezleri, etkinlik ve konser alanları ve Ege’nin en büyük müzesinin de olacağı bir turizm merkezi planlanmıştı. Yani hem turizmi 12 aya yaymak hem de her kesime hitap edecek nitelikli konaklama ortamı oluşturuluyordu. Bu proje kapsamında çok önemli bir sonuç daha alınacaktı. Biliyorsunu İzmir ve Bodrum ağırlıklı olarak İstanbul üzerinden uluslararası trafiğe bağlanıyor. Bu proje gerçekleşseydi, direkt uçuşlarla dünyanın pek çok noktasına bağlanıyor olacaktı.
“Belediyeler projeye siyasi yaklaştı”
Ancak maalesef yerel yönetimler projeye siyasi yaklaştılar. Birçok hukuki süreç başlatıldı. Projenin gelişim hızı yavaşlatıldı, önü tıkandı. Şu anda çok yavaş da olsa ilerliyor ama süreç bu şekilde tıkanmasaydı 2018’de başladığımız proje şu anda hayata geçmiş olacaktı ve biz bugün Çeşme ve Bodrum ile ilgili bir konuşma yapmak zorunda kalmayacaktık.”