Dünyaca ünlü fotoğraf makinesi üreticilerinin de konuk olduğu zirvede, söyleşiler ve atölye çalışmaları gerçekleşti.
11 – 13 Şubat 2022 tarihlerinde Antalya’da Fotoğraf Organizasyonları Derneği (FOTON) tarafından düzenlenen Fotoğraf Zirvesi'nde alanında uzman konuşmacı olarak davet edilen çok sayıda ünlü fotoğraf sanatçısı bilgi ve deneyimlerini paylaştı ve kendi uzmanlık alanlarında sunumlarını gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü fotoğraf makinesi üreticilerinin de konuk olduğu zirvede, söyleşiler ve atölye çalışmaları gerçekleşti.
Fotoğraf Zirvesine konuşmacı olarak davet edilen kentimizin ünlü fotoğraf sanatçısı Oğuz Hamza da, “Turizm Destinasyon Tanıtım Fotoğrafçılığı” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Bodrum özelinden hareketle, bir kentin tanıtım fotoğraflarının nasıl çekilmesi, hangi çekim tekniklerinin kullanılması, global turizm rakiplerine göre kentin farklılıklarının hangi karelerle anlatılması, fotoğraflarda bakış açısı, estetik ve tanıtımın bütünleşmesi gerekliliği, turizm fuarlarında kentleri tanıtmak için kullanılan fotoğraflardaki yanlış ve eksiklikler gibi konular üzerinde durdu. Anadolu ve dünyadan tanıtım amaçlı çektiği fotoğraflardan örnekler gösterdi.
Fotoğraf sanatçısı Oğuz Hamza, Antalya’daki Fotoğraf Zirvesinde yaptığı sunumda; Anadolu’daki uygarlıkların ve arkeolojik mirasın dünyada eşsiz olduğunu, bu konulardaki fotoğrafların tanıtımlarda mutlaka kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Ama bu tür çekimlerde farklı bir bakış açısının gerektiğini, eserin ruhunu yansıtan çekimlere ihtiyaç olduğunu, gerekirse aynı antik kente farklı ışık koşullarında birkaç defa giderek fotoğraflanması gereğinden söz etti. Aynı zamanda çekimi yapılacak antik kentin tarihsel serüvenini bilmenin de şart olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda Bodrum’a gelip tanıtım ve turizm konusunda bir konferans veren Alman TUİ Ceo’sunun “Dünyada Türkiye kadar arkeoloji zengini ülke yok. Türkiye’nin kültür mirası altın değerindedir. Ancak, anlatamıyorsunuz, tanıtamıyorsunuz.” sözlerini kendine motto yaptığını söyledi
Fotoğraf Zirvesinin son günü, organizasyonun başında bulunan ünlü savaş muhabiri ve belgesel yapımcısı Çoşkun Aral’a da “Bodrum Fotoğraf Kitabını” armağan etti.
Oğuz Hamza, Paris, Frankfurt, İstanbul gibi kentlerde sanat fotoğrafları sergileri açmış, Bodrum Tanıtım Filmi, 3 Boyutlu Tanıtım Filmi ve Türkiye’de bir ilk olan Mavi Yolculuk Tanıtım Filmlerinin de görsel sanat danışmanlığını yapmıştır. Halen Antik Karya kentlerini fotoğraflamaktadır. Dünyanın 8. Harikası diye nitelenen Milas Hekatomneion Mezar Anıtı ve Lahdinin çok özel fotoğraf çekimlerini gerçekleştirmiştir. Bodrum Belediyesi ve Akademia Vakfının birlikte yürüttüğü “Halikarnassos Sur Duvarları” Projesinde arkeoloji ve tanıtım fotoğrafları ve videoları çekmeye devam etmektedir. Bu konuda bir “Fotoğraf Projesi” hazırlığı içindedir.
3 gün süren etkinlikte, aralarında FOTON Derneği kurucusu Coşkun Aral ile tanınmış foto muhabirleri Bünyamin Aygün, Rıza Özel ve Eyüp Coşkun, gazetecilik deneyimlerini anlattı. Ayrıca, Mehmet Turgut portre fotoğrafçılığı ve iletişimi, Mustafa Seven ve Murat Gür ise sokak fotoğrafçılığı konuların işledi. Yarının dünyasının fotoğrafı konulu sunumuyla Devrim Danyal, Metaverse, NFT, gibi güncel konuları ve dijital dünyada eserlerin nasıl sergileneceğini açıkladı. Handan Dayı ise post-modern fotoğrafta gerçeklik tartışmalarını, Aslı Güvenç yemek fotoğrafçılığını, Onur Çam spor fotoğrafçılığını, Uğur Umay “Sanat ve Prodüksiyon Dünyası” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Daha pek çok workshop katılımcılardan tam not aldı.