• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 10 Şubat 2022 13:12

Göçmenlere insanlık dışı muamele! Yaralı halde denize attılar

Göçmenlere insanlık dışı muamele! Yaralı halde denize attılar
İçişleri Bakanlığı, Yunan Sahil Güvenlik unsurlarının Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Milli Park açıklarında denize attığı yaralı kadını, Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin sığındığı kayalıklardan kurtardığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı önceki gün Kuşadası'nda yaşanan olayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Dipburun Jandarma Karakoluna gelen Yemen uyruklu 2 düzensiz göçmen, sahilde ayağından yaralı olan 1 kadın düzensiz göçmen olduğunu bildirerek yardım talebinde bulundu.

voyage otel

Görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu karadan ulaşım olmayan bir mevkiden yaralı kadın göçmeni kurtararak Kuşadası'nda 112 Acil Sağlık Ambulansı personeline teslim etti. Yemen uyruklu göçmenler verdikleri ifadede, Yunan Sahil Güvenlik Botunun değerli eşyalarını aldıktan sonra can yeleksiz olarak denize attığını söyledi.

 

Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Kolu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki göç politikalarına ilişkin yazılı acıkama yaptı. Yapılan açıklamada, “İnsanların yaşamlarını tehlikeye atan göç politikalarına son verilmeli” çağrısı yapıldı.

Edirne sınırında donarak ölen 19 mültecinin hatırlatıldığı açıklamada, yaşanan durumun Türkiye ve AB göç politikalarının bir sonucu olduğu belirtildi. Açıklamada olayın sorumlularının bulunarak cezalandırılması talep edilirken, insan haklarını temel alan göç politikaları geliştirilmediği sürece bu durumlarla karşılaşmaya devam edileceği ifade edildi.

 

"GÖÇ POLİTİKALARININ KARŞISINDAYIZ"

 

Ülke yöneticileri tarafından sınır politikalarının, insanların yaşamlarının üstünde tutulduğu belirtilen açıklamada, “Bu şekilde davranan her türlü göç politikasının karşısındayız” ifadelerine yer verildi. Açıklamada göç politikalarının insanlara onurlu bir yaşamı sağlamayı öncelemediği sürece aynı sorunların yaşanacağı dile getirilerek, şöyle denildi: “Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2016 senesinde imzalanan anlaşma sonrasında sınır geçişlerinde azalma görüldü; ancak bu antlaşma ne göçmenlerin hayat şartlarını ne de karşılaştıkları haksızlıklar durumunda hak taleplerini güvence altına almaktadır. Tam tersi, göçmenlere sınırda insanlık dışı tutumların hepsinin üstünün kapanmasına da neden olmaktadır.

 

GÖÇMENLERE İNSANLIK DIŞI MUAMELE

 

Yunanistan’a geçen tüm düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edileceği maddesi, Yunanistan kolluk kuvvetleri tarafından göçmenlerin insanlık dışı tutumlarla Türkiye topraklarına geri itilmesine neden olmaktadır. Bu antlaşma ile Türkiye düzensiz göçmenlerin sınırdan geçişini önlemek konusunda sorumlu tutulmuştur; ancak onurlu yaşam şartları sağlanmadığı sürece göçmenler deniz ya da karayolları ile sınırlardan geçmeye devam etmektedir. Sayılardaki büyük düşüş, 2016 senesinden sonra bu antlaşma sonrası sınır kontrollerinin artırılması ile başlamıştır.