Bir süredir Gümüşlük’de eski kazı evinin bulunduğu arkeolojik alan “Kaçak inşaat yapılıyor!”, “Denizi dolduruyorlar!”, “Kural kaide tanımıyorlar!” şeklinde gerek sosyal medyada, gerek yerel ve gerekse ulusal basında haber yapıldı.
Bir süredir Gümüşlük’de eski kazı evinin bulunduğu arkeolojik alan “Kaçak inşaat yapılıyor!”, “Denizi dolduruyorlar!”, “Kural kaide tanımıyorlar!” şeklinde gerek sosyal medyada, gerek yerel ve gerekse ulusal basında haber yapıldı. Günlerdir haber konusu yapılan söz konusu alanı dört yıl önce satın alan şirketin yetkilisine ulaştık.
Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi'nde Antik Myndos Kenti Limanında bulunan, tapu kayıtlarında zeytinli ve incirli tarla olarak tanımlı özel mülkiyete konu arsayı satın aldıktan sonra, arsanın Gümüşlük koyu sahilinde yaptığı düzenlemeler ile söz konusu sahilin kullanımını halka açan ve bazı kesimlerce hedef gösterilen şirketin yetkilisi, suskunluğunu bozdu. Sit alanına inşaat yaptığı iddialarına yanıt veren yetkili,
“Şirketime ve şahsımıza yönelik bilinçli bir karalama kampanyası yapılmakta, tüm bu haberlerin çıkış noktası, Bodrum Belediyesi’nin ve Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun düzenledikleri tutanaktan ve yerindeki fiili durumdan da açıkça görüleceği üzere bu alanda gerçekleştirdiğimiz iki somut iyi niyetli uygulamadır; Birincisi; her hangi bir kalıcı imalat içermeyen, toprak zeminden kazıklar üzerinde yükseltilmiş, bünyesinde engelliler için de alan ayrılmış yaklaşık 20 m²’lik bir tuvalet yapısı ki, halihazırda söz konusu yapı resmi otoritelerden gelen uyarı üzerine kaldırılmış durumdadır. Bu nedenle şu anda bölgede hiçbir engelli tuvaleti olmadığının bu vesile ile ayrıca altını çizmek isteriz. İkincisi ise; arsanın zaman içinde dalgalarla yıkılan çevre duvarı taşlarını kullanılarak arsa içindeki zeytin ağaçlarının korumaya alınması. Söz konusu arsaya herhangi bir inşaat yapmamız söz konusu değil. Metruk ve izbe bir alanı, Gümüşlüğe kazandırdık. Bölgedeki doğal flora ve ağaçlar koruma altına alındı, özel bakımları yapıldı. Girilemez metruk haldeki bu alanı Gümüşlük halkının kullanımına açtık” dedi.
Yetkili “Söz konusu şirket tarafından yasal izin alınmadan yapılan bu iki düzenleme dışında açıkçası, bu denli haber konusu yapılmaya ve hatta abartılmaya değer hiçbir şey yok, merak edenlerin gidip özellikle görmesinde yarar var. Gerek şirket yetkilisinin açıklamalarından, gerekse bölge sakinlerinin verdiği bilgiye dayanarak yakın zamana kadar etrafı dikenli telle çevrili ve mezbelelik halde duran (hatta bir mültecinin trajik bir biçimde kendisini içeride bir ağaca asıp, hayatına son verdiğinin ancak iki gün sonra fark edilebildiği), Bodrum’un en popüler yeme içme mekanlarına komşu sahildeki bu alanın, yapılan düzenlemelerin yasal izin alınıp alınmadığından, bölgenin arkeolojik bir değeri olup olmadığından bağımsız önceki haline kıyasla bugün çok daha güzel ve bakımlı hale getirilmiş olduğu göze çarpıyor.
Bölgenin arkeolojik bir alan olup olmadığı, sit değeri taşıyıp taşımadığı, bu koşullar altında parselde / kıyıda nelerin yapılıp yapılamayacağı konusunda gerekli düzenlemeleri / kuralları tanımlamak bunları denetlemek öncelikle yetkili kişi ve kurumların görevi. Elbette her bir vatandaşın ve/veya Bodrum sevdalılarının bu süreçleri olası suistimallere karşı denetlemesi, yaşadığı çevreye sahip çıkması en doğal hakları ve hatta görevleri. Ama burada görünen, oldukça güzel düzenlenmiş ve özel mülkiyet olmasına rağmen herkesin kullanımına açık bırakılmış bir alan. Ortaya atılan iddiaların doğruluğunu / haklılığını tam olarak bilmeden sosyal medya haberleri ile ön yargılı olmak ne kadar doğru? Edinilen bilgi, bu alanların hiç bir şekilde detaylı irdelenip, kazı çalışmaları yapılıp olası arkeolojik potansiyelinin henüz ortaya konmadığı yönünde. İlgili bakanlığın yeterli etüt ve kazı bütçesi olmadığı için, sadece gözlemsel verilerle ve oldukça ihtiyatlı bir biçimde, somut kazı alanının çevresindeki geniş bir alan koruma amaçlı sit alanı ilan edilmiş” diye konuştu.
Defalarca haber konusu yapılan ve hatta hedef gösterilen şirket yetkilisinin verdiği bilgiye göre, daha önce kazı evi olarak kullanılan ve metruk halde olan arazide gerçekleştirilen çalışmaların sonra ermesiyle söz konusu alan temizlenerek halkın kullanımına açıldı. Doğal doku bozulmadan herkesin rahatça kullanabileceği bir alan oldu. Ayrıca önümüzdeki dönem için de yasal izinler alındıktan sonra kültür sanat etkinliklerinin yapılabileceği küçük düzenlemeler yapılacak. Açık hava etkinliği tarzında yapılacak kültür sanat faaliyetleri için de bu alan kullanılabilecek. Tüm bunlar yapılırken bölgenin dokusu korunacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan şirket yetkilisi “Burada şirketime ve şahsıma sahip olunan arsa üzerinden bilinçli bir karalama kampanyası yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Gerek basın ve gerekse sosyal medya üzerinden yalan haber ve algı operasyonları yapanlar / yaptıranlar kişisel çıkarlarının, ticari kaygılarının peşinde koşmaktadırlar. Burada tüm iyi niyetim ile doğaya, çevreye ve yöre halkının ve Bodrum sevdalılarının hassasiyetlerine, bölgenin potansiyel arkeolojik değerlerine duyduğum saygı ile yaptığımız düzenlemeler ortadadır. Bizleri, çalışma kültürümüzü tanımadan ve koruma / kullanma dengesini gözeterek bölgeye katacağımız değeri görmeden özellikle sosyal medya üzerinde yoğun saldırıya maruz kaldık. Ortaya atılan kasıtlı iddiaların hiç biri gerçeği yansıtmamaktadır. Şahsi menfaati için bu gibi karalama kampanyalarını bölgede bir yöntem haline getirmiş bir şahıs tarafından yürütülmekte olan bu algı operasyonunun arka planını bilmeyerek bu sürece tüm iyi niyeti, çevre ve toplum duyarlılığı ile katkı verenleri tenzih ediyor, konu ile ilgilenen sivil toplum örgütleri ve resmi otoriteler başta olmak üzere tüm kesimleri burada yaptıklarımı görmeye, yapmak istediklerimi doğrudan bizlerin ağzından dinlemeye davet ediyor, yorumu sizlere bırakıyorum” dedi.
Öte yandan söz konusu şirketin bahse konu arsada yaptığı düzenlemeleri doğru bulan, destekleyenler de var. Gümüşlük formunda paylaşım yapan Tamer Feyzi Topal, “Galiba haksızlık yaptık tanımadan saldırdık, yaptığı güzel şeyleri görelim tanışalım, önce iletişim” ifadelerini kullandı. Gümüşlük sakinlerinden Zane Bayram da “Söz konusu alan yıllardan bu yana metruk bir alandı. Gümüşlüğe yakışmayan bir görüntü vardı. Şimdi yapılan çalışmaları görüyoruz hiçbir ağaca zarar verilmemiş, alanın doğası korunmuş. Burada denize girebiliyoruz arkadaşlarımız ile oturup vakit geçiriyoruz. Katkı sunanlara teşekkür ediyorum” dedi. Ayrıca Tamer Feyzi Topal’ın paylaşıma Gümüşlük Formu sakinlerinden de destek geldi .Forum üyeleri Volkan Başeğmez’in projesine yaptıkları paylaşımlarla destek verdi.
Ayrıca son günlerde çıkan haberler ve çevrecilerin tepkileri üzerine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Gümüşlük sahilinde yer alan işletmeler ile kıyı kesimleri için inceleme talimatı verdiği öğrenildi.