İzmir açıklarında meydana gelen depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Depremin ardından yaşanan süreci değerlendiren İZDEDA, yaralarının sarılmadığını söyledi.
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bir basın toplantısı düzenleyerek depremin ardından geçen iki yılı değerlendiren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, yaraların sarılmadığını söyledi.
Özkan, dernek olarak sadece ev konusunda değil, depremzedelerin nerede ihtiyacı varsa orada olmaya çalıştıklarını söyleyen Özkan, "Geçen yıl 280 depremzede öğrencimiz burs bulmamız için derneğimize başvuru yaptı. Bunlardan 240 öğrencimize çoğunluğu bir yıllık burslar bulabildik. Bu yıl ise derneğimize 200 öğrencimiz başvuruda bulundu. Henüz bursu kesinleşen öğrencimiz bulunmuyor. Bu da bizim yavaş yavaş unutulduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.
'DEPREM VERGİSİ BİZİM İÇİN KULLANILMADI'
Geçen iki yıllık süreçte yaralarının sarılmadığını belirten, Özkan, " 79 bin 272 depremzede varken yalnızca 3 bin 500 kişi şimdiye kadar yapılan konutlardan faydalandı. 8 bin orta hasarlı ve 67 bin az hasarlı depremzede yapılan konutlardan faydalanamıyor. Biz bir kere kentsel dönüşümcü gibi görüldük. 1999 yılından beri toplanan deprem vergisi bizim için kullanılmadı. Bu vergileri başka yere kullanmış olabilirsiniz bizi ilgilendirmez ama bizim ihtiyacımız olan zamanda bu vergiler bizim için kullanılmalıydı" ifadelerini kullandı.
Birgün gazetesi'nin haberine göre, Rezerv alana yapılan 3 bin 600 konutun yalnızca yarısının depremzedelere verileceğini vurgulayan Özkan, şunları söyledi: "Rezerv alan depremzedenindir. Biz oradaki konutlarda depremzede dışında birini görürsek kendimizi konutlara zincirleriz. Boş bırakılan adalara evler yapılırsa 8 bin orta hasarlı depremzede de ev sahibi olabilir. İZDEDA KOOP ile 10 adet halk kooperatifi kuruldu. 486 bağımsız bölüm kurtarıldı. Yıl sonuna kadar hedefimiz 50 kooperatif kurmak."