İZSU Genel Müdürlüğü, Kınık ilçesindeki atık su arıtma tesisi sorununun bazı siyasetçiler tarafından yanlış ve eksik bilgilerle gündeme getirildiğini belirterek, bu önemli yatırımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından engellendi
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), Kınık’taki atık su arıtma tesisinin yapımının bizzat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından engellediğini açıkladı. Açıklamada, “Kurum olarak Kınık ilçe merkezinde oluşan atık suların arıtılması için kurulması gereken atık su arıtma tesisini kurma ve işletme sorumluluğunu yerine getirmemize olanak tanınmamıştır” denildi.
Kınık ilçesinin kanalizasyon altyapısının 31 Mart 2014 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk sahasına dahil olduğunu belirtilerek, ilçenin altyapısının bu tarihten önce farklı kurumlarca ucunda hiçbir atık su bertaraf tesisi bulunmaksızın inşa edildiği, İZSU Genel Müdürlüğü’nün ilçede atıksu arıtma tesisi yapılmasına ilişkin çalışmaları hızla başlattığı ancak tesisin yapımına engel olmak için bizzat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından imar planının iptaline yönelik dava açıldığı dile getirildi.
ATIK SU ARITMA TESİSİNİ KURMAK İÇİN OLANAK TANINMADI
İZSU’dan yapılan açıklamada, “İdaremizce Kınık ilçe merkezi ve civarında yer alan Yayakent, Poyracık, Dündarlı, Sucahlı, Kocaömerli ve Işıklar yerleşimlerinin atık sularının toplanması ve bertarafı amacıyla ivedilikle kanalizasyon ve iletim hatları için uygulama projeleri hazırlanmış ve bu proje ile uyumlu olmak üzere atık su arıtma tesisi yapımına uygun kriterlere sahip bir alan belirlenmiş ve akabinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca da istendiği üzere imar planı çalışmasına başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan tahsis talebinde bulunulmuş, ancak planlama sürecinde söz konusu taşınmazın atık su arıtma tesisi olarak kullanılmasında kaymakamlık tarafından bir sakınca bulunmadığının bildirilmesine rağmen söz konusu parselin tahsisi uygun görülmemiştir. İlgili kanunun 30. maddesi kapsamında kamulaştırma yapılmasının istenmesi üzerine, İZSU bölge için büyük önem arz eden bu kamu yatırımından vazgeçmemiş ve kıymet takdiri yapılarak ilgili kurumdan bedeli karşılığı satın almak üzere her çalışmayı tamamlamıştır” denildi.