Kadın muhtar adayları eşit temsil istiyoruz sloganı ile bir araya geldi. Bir günlük eğitim çalışmalarında önemli konular ele alındı. Eğitim sonunda kadın katılımcılara sertifika verildi
Kadın muhtar adayları eşit temsil istiyoruz sloganı ile bir araya geldi. Bir günlük eğitim çalışmalarında önemli konular ele alındı. Eğitim sonunda kadın katılımcılara sertifika verildi.
Ege Kadın Buluşması Platformu’nun Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı işbirliğinde kadınların eşit temsiliyetini sağlamak için birlikte yola çıktığı , “GÜL ESİN KADIN MUHTARLAR AKADEMİSİ” nin sonuncusu, Muğla ilinin Bodrum ilçesinde gerçekleştirildi.
Gül Esin Kadın Muhtarlar Akademisi ile kadın muhtar adaylarını toplumsal cinsiyet eşitliği , insan hakları, kadına yönelik şiddet, adaylaşma ve seçim stratejileri , yerel demokrasi ve yerel katılım gibi konularda güçlendirmeyi amaçlanmakta.
“Gül Esin Kadın Muhtarlar Akademisi” kapsamında , Ege Bölgesi’ndeki İzmir, Muğla, Aydın, Kütahya, Manisa, Uşak-Afyon-Kütahya illeri için Uşak’ta olmak üzere toplam 8 ilde , kadın muhtar adaylar için , birer günlük yoğunlaştırılmış sertifika eğitimi verildi.
Zoru Başaran, İlham Veren ve Rol Model Kadın Muhtarlar !!!!!
Konuya ilişkin yapılan açıklamada “Biliyor ve görüyoruz ki, Gül Esin’den bugüne kadın muhtarlar bölgelerinde fark yaratmaya, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya, kadınların yaşamın her alanında etkin olması için çalışmaya ve rol model olmaya devam ediyor. Daha Eşit ve Kapsayıcı Bir Mahalle Mümkün !! Eşit Temsil ve Eşit Katılım Muhtarlıktan Başlar !! Şimdi Kadınlara Muhtarlık Kapısını Açmanın Tam Zamanı !!” denildi.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’de kadınların siyasete katılımının en zayıf halkası “muhtarlık” kurumudur. Kadınlar köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkını 26 Ekim 1993 tarihinde kazandı. Cumhuriyetimizin 100 yaşını kutladığımız 2023 itibariyle, 32.201 mahalle ve 18.291 köy olmak üzere 50.498 muhtar bulunmaktadır. 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam 1134 kadın muhtar görev yapmaktadır. Kadın muhtar oranı sadece % 2.24 olup, kadınların yerel yönetime giriş kapısı “muhtarlık” kurumudur. Muğla ilinde de 567 muhtar görev yapmakta iken sadece 17 kadın muhtar bulunmaktadır.