İnşaat maliyet endeksi, yıllık yüzde 47,95, aylık yüzde 0,54 arttı. Maliyet artışını değerlendiren MY Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, son aylarda fiyat artış hızının gerilediğini ancak maliyetlerde artışın süreceğini ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı İnşaat Maliyet Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,95 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,28, işçilik endeksi yüzde 1,23 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 33,55, işçilik endeksi yüzde 104,83 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 49,97, aylık yüzde 0,77 arttı
MALZEME ENDEKSİNDE DE YÜKSELİŞ
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,97 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,60, işçilik endeksi yüzde 1,17 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 35,38, işçilik endeksi yüzde 105,27 arttı.
MEHMET KAYA: KOLAYLAŞTIRICI ADILAR ATILMALI
Artan inşaat maliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulunan MK Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, son aylarda fiyat artış hızının gerilediğini ancak maliyetlerde artışın süreceğini, konut fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini söyledi. Kaya “İnşaat maliyetlerinde geçen yıl ciddi artışlar nedeniyle konut fiyatlarında rekorlar kırılmıştı. Hatta Eylül 2022’de resmi maliyet artış hızı yüzde 114 olarak açıklanmıştı. Bu yıl bir önceki ay açıklanan maliyet artışı yüzde 60 seviyesindeydi. Geçen seneye göre artış hızının frenlendiğini görebiliyoruz.” Dedi.
Kaya, konut maliyetlerinin konut fiyatlarındaki artıştan fazla olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi bir inşaata kalkışırsanız maliyetleri hesaba katmak zorundasınız. Öyle maliyetler çıkıyor ki şaşıp kalıyoruz. Sattığımız konutun geliri ile aynı özelliklerde yeni bir konut yapamıyoruz. Bu durum konut fiyatlarına yansıyor. Durum öyle bir hal aldı ki Bodrum’da artık beyaz yaka diye tanımladığımız kesim ev alamaz hale geldi. Doktor, hakim, öğretmen gibi meslek gruplarına mensup vatandaşlarımız için Bodrum’da ev almak hayali oldu. Bu konuda kolaylaştırıcı adımların atılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İnşaat ve yapı sektöründeki sıkıntılara da değinen Kaya, “Yap-sat sektöründe de büyük sıkıntılar var. Arsa bedelleri ve imalatlar çok yüksek yap-sat müteahhitleri iyi fiyata satamıyor. Satamayınca da taahhüt bitmiyor ve şantiye duruyor. Mazota gelen zamdan otomatik etkilenen sektörlerden biriyiz. Mazota zam gelince başta beton ve demir fiyatları olmak üzere bütün kalemlerin maliyetleri artıyor. İnşaatın ham maddesi olan demir ve beton zamlanınca inşaat sektörü durağanlaşıyor. Çünkü ilk kazma hafriyat demir ve betonla başlıyor. Özellikle arsa bedellerinin düşürülmesi gerekiyor. Yine en çok zorlandığımız bir diğer konuda Bodrum’da elaman bulamıyoruz. Maliyetlere bağlı olarak kira artışı nedeniyle insanlar Bodrum’da çalışmak istemiyorlar. Biz kendi alanında uzman elaman bulamıyoruz. Bu bağlamda üretim kalite dengesinde sorunlar yaşıyoruz. Bazen elaman nedeniyle iş sözleşmelerimizi zamanında teslim edemiyoruz. Bu durum hem müşterileri hem de biz üreticileri zor duruma sokmakta ” ifadelerini kullandı.