• Nevavprestij
POLİTİKAHaber Girişi : 21 Mart 2022 14:27

Kıyamet projesine ruhsat veren Başkan konuştu: Projeye karşı durulmamalı

Kıyamet projesine ruhsat veren Başkan konuştu: Projeye karşı durulmamalı
Ali Ağaoğlu'nun yapacağı 16-30 bin kişilik tatil köyü projesine ruhsat izni veren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat “Karşı durulmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Çevreciler ise belediye önünde eylem yaptı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü ve flamingoların cenneti olarak bilinen Tuzla Sulak Alanı kıyısında 480 bin metrekarelik alanda yaklaşık 16 bin kişilik tatil köyü yapacak olan ünlü iş insanları Besim Tibuk ve Ali Ağaoğlu’nun ortaklığındaki şirket, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı bildirimde, 25 bin 708 m2’lik alan için inşaat ruhsatının alındığını bildirmişti.  

 

İnşaat ruhsatın CHP’li Milas Belediyesi tarafından verildiğini öğrenildi. Projenin, dünyanın sayılı sulak alanları arasında sayılan ve yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Mandalya Körfezi’ne ciddi zararlar vereceğini savunan çevreciler ise Milas belediyesi önünde eylem yaptı. MUÇEP'li çevre gönüllüleri, Milas Belediyesi önünde toplanarak “Korumaktan yana olmak varken, ruhsat vermek nedir” eylemi yaptı. Eyleme Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri ve vatandaşlar da destek verdi.

 

Muğla Çevre Platformu adına basın açıklamasını MUÇEP Milas Eş Sözcüsü Neşe Tuncer, yaptı.  Tuncer, “Biz binlerce yıllık tarihe dayanan ekolojik ve kültürel bağların hepimizin yaşamı açısından önemini kavramış bireyler olarak, şimdi burada Milas’ta, Milas sınırları içinde olmakla beraber, ne sadece Milas’a ait olan ne de kaderi sadece halihazırdaki kamu yöneticilerine teslim edilebilecek bir alanın önemini yeniden hatırlatmak ve bu alanın ölüm fermanı niteliğindeki projeye geçiş izni verenlere karşı sözümüzü söylemek üzere buradayız” dedi.

 

Proje alanın daha önce kesin korunacak alanlar listesine alındığını hatırlatan Tuncer, “Bargilya Sulak Alanı, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve Kesin Korunacak Hassas Alan olarak en üst seviyede koruma statülerine sahip. Yetkililer için tercüme etmek gerekirse, deniyor ki, “buraya zarar verebilecek herhangi bir işleme izin verme. Yaşat. Koru.” 26 Haziran 2021’deki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “kesin korunacak hassas alan” ilanından sonra, Bargilya Sulak Alani için “koruma amaçlı imar planı” hazırlanmış mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?” diye sordu. 


BAŞKAN TOKAT: “KARŞI DURULMAMALI”

 

Proje ile ilgili açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, toplumun yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Projenin ilçe turizmine katkı sunacağını belirten  Başkan Tokat, “Bu planlamalar çerçevesinde burada bir yatırım var. Bu projeler, yatırımlar görülmeden herkes bir şeyler söylüyor. Tabi ki Tuzla’daki sulak alanın durumu ile ilgili biz de herkes kadar hassasız. Hatta burada açılmış bir davamız da var. Sulak Alana dokunacak, herhangi bir şekilde bir şey olursa biz onun karşısına dikiliriz. Ama burada bir mülkiyet ve buna bağlı imar düzenlemesi var. Buna göre ve Avrupa ölçeğinde planlanmış çevreci ve her türlü enerjisi, atığı, suyuyla geniş çaplı düşünülmüş ve Milas içerisine yapılması planlanmış bir yatırım. Bununla ilgili bizim yasal çerçevede yapılan müracaatlarla ilgili karar verme mecburiyetimiz var. Bu noktada keyfimiz böyle istiyor diyerek başka bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bu bölgede turizm anlamında çevre dengeleri düşünülerek yapılmış bir proje. Ben karşı durulmaması düşüncesi içerisindeyim. Çünkü Milas, turizm potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi noktasında ana noktalarda hassasiyetleri göstererek bizim bir karar üretmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.