• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 22 Temmuz 2024 13:44

Kıyı işgal edip demirlediler! Halka denize ulaşamıyor...

Kıyı işgal edip demirlediler! Halka denize ulaşamıyor...
9 haftadır devam eden Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak eylemi Kadıkalesi Halk Plajı’nda devam etti. Otellerin halk plajlarını işgal ettikleri yetmediği gibi denizin içini doldurup işgal ettikleri sahildeki yürüyüşe dev demir kapılar çektikleri görüldü.


Muğla’nın Bodrum ilçesinde dokuz haftadır süren Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak eylemi Kadıkalesi Halk Plajı’nda devam etti. Pazar günü akşam saatlerinde  Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi çağrısı üzerinde Kadıkalesi Camii’ne önünde toplanan 150 kişilik grup halk plajında  denizin içine kadar yerleştirilen şezlong, şemsiye, masa ve sandalyeler nedeniyle eylem sırasında denizin içinde yürümek zorunda kaldı. Eylemciler sık sık “Yasayı Uygula İşgali Kaldır”, “Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” “Denizler Dereler Nehirler Sermaye Değiller”“ sloganları attı. Ellerinde “Balıklar Foklar Şimdi Neden Yoklar”, “Denize Erişim Herkesin Hakkı”, “Rant Plajı İstemiyoruz”, “Kıyılar Herkesin Hakkı” yazılı dövizler taşındı. Eylemcilere tatil yapan yerli turistlerde katılıp yürüyerek ve alkışlarla destek verdi.

voyage otel

 

 

KIYILARI İŞGAL ETTİLER YETMEDİ DENİZİ DOLDURUP İŞGALE DEVAM ETTİLER

 

Eylem sırasında bazı beş yıldız otellerin halk plajını işgal ettiği yetmiyormuş gibi birde denizin içini doldurup işgale devam ettikleri, restoran, kafe yaptıkları, şezlong, şemsiye masa ve sandalyelerle deniz içindeki dolguyu özel plaj haline getirdikleri görüldü.

 

YÜRÜYÜŞ YOLUNU DEV DEMİR KAPI İLE KAPATMIŞLAR

 

Halk plajındaki yürüyüş yolunun bazı oteller tarafından dev demir kapılar yapılıp kapıların kilitlenerek geçişe izin verilmediği görüldü. Eylemciler halk plajına yapılan dolgulu işgallere ve demir kapıyı protesto etti. Eylemciler demir kapı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

 

ANAYASAYI UYGULAYIN VE İŞGALLERE KALDIRIN

 

Halk plajının ortasında Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına basın açıklamasını Çiğdem Dedeoğlu ve Selda Yeter okudu.

Ortak basın açıklamasında “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi olarak 9 haftadır, Bodrum’un farklı koylarında yaptığımız eylemlerde, Anayasanın 43. maddesinde yazan kanunları yüksek sesle dile getirdik. Bugün 21. Temmuz 2024 Pazar günü Kadıkalesi koyunda bu maddeleri, sesimiz yetkililer tarafından duyulana, yasa uygulanmaya başlayana kadar bir kez daha yüksek sesle okuyacağız. Anayasa madde 43, kıyı kanunu 5. maddesi derki; kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Herkesin eşit ve özgürce yararlanmasına açıktır. 6. maddede, kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. İş bu aykırılıklarda, denetleme ve aykırılığı ortadan kaldırma yetkisi, valilikler ve belediyelere verilmiştir.Bizler bu eylemlerimizle bir kez daha haykırıyoruz. Anayasayı uygulayın ve işgalleri kaldırın” denildi.