Bodrumlu mali müşavirler ücretlerinde enflasyon farkı talep ediyor.
Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdoğan, yaptığı yazılı açıklamada enflasyon ve ekonomide dengelerin bozulması nedeniyle mali müşavirlik ücretlerinin yüzde 60 oranında artış yapılması gerektiğini dile getirdi.
Mehmet Akdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 22.12.2021 tarihindeki resmi gazetede yayımlanan 2022 yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik asgari ücret tarifesindeki mali müşavirlik ücretleri enflasyonun yüksek oranlarda seyretmesi ve ekonomide dengelerin bozulması nedeniyle anlamını yitirmiştir. Ücretlere en az % 60 oranında artış yapılarak güncel hale getirilmesi gerekmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı için yayınlamış olduğu ücret tarifesini 2021 yılı ücretlerini % 25 oranında arttırarak belirlemiştir. TÜİK rakamlarına göre, TÜFE Haziran ayında bir önceki aya göre % 4,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 42,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,62 artış gerçekleşti. Mali Müşavirlik asgari ücret tarifesi, gerçekleşen enflasyon nedeniyle yetersiz kalmıştır. Ofis maliyetlerimiz açıklanan enflasyon oranlarının çok çok üzerinde artış göstermiştir. Gerçek tablo resmi rakamlardan daha vahimdir.
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan en fazla etkilenen kesim biz Mali müşavirleriz. Bu mesleği sürdürebilmek için büyük zorluklara katlanmaktayız. Ülke ekonomisi için çok önemli sorumluluklar üstleniyoruz. Vergi mükelleflerinin iş ve işlemlerini yerine getirebilmek, kamuya finansman akışını sağlamak için sürekli çalışıyoruz. Pandemi döneminde dahi kesintisiz çalışarak bu görevimizi yerine getirdik. Geldiğimiz bu noktada faaliyetimizi sürdürmek ve ayakta durabilmek için büyük mücadele veriyoruz.
2022 yılı ücret tarifesinin yüzde 60 oranında artırılması için birliğimiz TÜRMOB tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir. Ancak bu güne kadar herhangi bir zam ve güncelleme yapılmamıştır. Ayrıca maliye bakanlığının ücret tarifesi genel bir tarife olduğundan, yerel ölçekte bu ücret tarifesi bizleri ayrı bir sıkıntıya sokmaktadır. Bakanlığın genel tarifesinde 1. Grup iller için belirlenmiş olan ücretler dahi, Bodrum ölçeğinde düşük kalmaktadır. Genel tarife ve yereldeki ekonomik ölçülerin arasındaki büyük fark, bizleri olumsuz yönde etkilemektedir. Hizmetimizin yerel ekonomik ölçülere göre hak ettiği karşılığı alacağı bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir.
Ülkemizin içinde bulunduğu mevcut ekonomik şartlar doğrultusunda hizmet maliyetlerinin artmasından dolayı, Hazine ve Maliye Bakanlığı asgari ücret tarifesine herhangi bir zam ve güncelleme yapmadığı takdirde Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odası üyeleri olarak Temmuz ayından itibaren ücretlerimizi tavsiye kararı olarak yüzde 60 enflasyon farkı oranında artıracağımızı Ticari kamuoyuna saygıyla duyururuz.”