• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 27 Aralık 2024 16:48

Maraş Katliamı'nın 46.yılı anıldı

Maraş Katliamı'nın 46.yılı anıldı
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği ve Bitez Cemevi, Maraş Katliamının 46. yılında anma etkinliği gerçekleştirdi.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği ve Bitez Cemevi, Maraş Katliamının 46. yılında anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğinde Maraş Katliamının 12 Eylül faşist darbesine sebep olan katliamlardan olduğu, katliamı devletin günlerce tıpkı Çorum’da, Gazi’de ve Madımak’ta olduğu gibi sadece seyrettiği vurgulandı.

voyage otel

 

 

Bitez Mahallesi'ndeki Cemevi'nde gerçekleşen etkinliğe Dernek Başkanı Gamze Ardağ, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Sağkal, Kanat Özsert'in yanı sıra sivil toplum örgüt temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Anma, katliamda hayatlarını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

 

Ardından Yönetin kurulu adına açıklamayı Ulaş  Sevindi yaptı. Sevindi, yedi gün süren saldırılar sırasında katledilen yurttaşlara, yakılan evlere, iş yerlerine dair bilgiler aktardı. Sevindi, katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadığı hatırlatılarak, “12 Eylül faşist darbesine sebep olan katliamlardan biri olarak kabul edilen Maraş’ta ki bu Alevi katliamını devlet günlerce sadece seyretti. Tıpkı, Çorum’da, Gazi’de ve Madımak’ta seyrettiği gibi. Bugün burada 46. Yılında Maraş katliamını anmak ve yaşadığımız, yaşama potansiyelimiz olan katliamların karşısına koyduğumuz iradenin çelikleşmesi için bir aradayız. Biz Aleviler bu coğrafyada her daim kıyıma uğrayan, devletin yürütme organlarında ve sosyal alanında kendisine yer bulamamış insanlarız. Bu kıyım yalnızca fiziki değil ! bilinçli bir asimilasyon politikası ile devam etmekte ve Kültür Bakanlığının başını çektiği, cem vakfının aparatı olduğu yeni bir süreç ile kendisini diri tutmaktadır. Suriye'de ise fiziken devam eden Alevi katliamına karşı dünyanın her yerinde eşit yurttaşlık hakkını haykırmak bizlerin birincil görevidir."diye konuştu.

 

 

 

Anma etkinliğinde söz alan Bodrum Belediye Meclis Üyelesi Hüseyin Sağkal ise bu topraklarda bu tür acıların yaşanmaması gerektiğini söyledi.

 

 Sağkal, "Hayata geçirilen, gerici- faşist güçlerin saldırıları sonucu Maraş’ta kadın, çocuk, genç, yaşlı, hamile, hasta ayrımı yapımaksınız Alevi vatandaşlarımız saldırıya uğradı. Devletin resmi kayıtlarına göre 111 kişi, canlı tanıkların ifadelerine göre ise bu rakamın daha üzerinde insanımız vahşice öldürüldü, yüzlerce insanımız yaralandı, binlercesi evlerinden, yurtlarından koparıldı. Başka ülkelerde göçmek zorunda kaldı"diye konuştu.

 

Sağkal, üzerinden neredeyse yarım asır geçmesine rağmen, gerçek suçluların cezalandırılmadığını ifade etti. Etkinlikte günün anlam ve önemine diar İlhan Özçelik tarafından deyiş ve türküler okundu.

 

 

MARAŞ KATLİAMINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

 

 

19 Aralık 1978 gecesi, Maraş’ta Çiçek Sineması’na bomba atıldığı yönündeki yalan haberlerle başlatılan ve kentte bilinçli olarak tırmandırılan Alevi-Sünni gerginliği, kısa süre içinde Alevilere yönelik acımasız saldırılar üzerinden kanlı bir katliama dönüştürülmüştür. Maraş katliamı sürecinde yaşananlar, ülke tarihinin en vahşi, en kanlı katliamlarından birisinin yaşanmasına neden olmuştur.

 

20 Aralık’ta Alevilerin oturduğu bir kıraathane bombalanmış, 21 Aralık’ta iki TÖB-DER’li öğretmen faşistler tarafından katledilmiştir.

 

22 Aralık’ta cenaze töreni sırasında halka saldıran gerici faşist güçler, kalabalığı dağıttıktan sonra kent merkezine yürüyüşe geçmiş, polis engeli ile karşılaşmadan kent merkezinde bulunan Alevilerin iş yerlerini tahrip ederek üç kişiyi katletmiştir.

 

23 Aralık’ta ‘polis-halk çatışmasını’ önlemek bahanesiyle kentteki bütün polislerin geri çekilmesi sonrasında, 24 Aralık’ta çevre il ve ilçelerden getirilen silahlı faşist de saldırıları ile Alevilerin yaşadığı mahallelerde ülke tarihinin en acımasız katliamlarından birisi yaşanmıştır.

 

26 Aralık’ta durdurulan saldırılarda resmi kayıtlara göre 111 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştır.