Bodrum Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmasında konuşan Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun "Sizlerin desteğiyle, yereldeki kaynakları da kullanarak çözmek için 5 yıllığına sizden inisiyatif istiyorum" dedi
Bodrum Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile Bodrum Azka Otel’de gerçekleştirildi. Büyük buluşmaya, Bodrum’da turizme yönelik faaliyet gösteren tüm meslek odaları ile STK’ların temsilcileri katıldı.
Bodrum’daki turizm sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla yapılan “Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması”na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Cumhur İttifakı Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın ve Cumhur İttifakı Ak Parti Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun’un yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı il ve ilçe müdürleri, Cumhur İttifakı partilerinin il ve ilçe başkanları, muhtarlar ve turizm ile ilgili faaliyet sürdüren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
"Sizlerden 5 yıllığına izin istiyorum, bizi bir deneyin"
Bodrum Azka Otel’deki toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bodrum Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması’nın açılış konuşmasını Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun yaptı. Turizmde bir dünya markası olan Bodrum’un sorunlarıyla birlikte büyüdüğünü ve sorun biriktirmeye devam ettiğini belirten Mehmet Tosun, “Önemli bir turizm merkeziyiz ama altyapıdan üst yapıya, yoldan çevre düzenlemesine, deniz ve doğanın kirlenmesine ve gittikçe turizmin üç aya sıkıştığı bir turizm ile karşı karşıyayız. Dünyanın hiçbir yerinde üç ay turizm yapıp 12 ay geçinen bir sektör yok.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine “Bodrum’un birikmiş sorunlarını merkezi hükümetin de desteğiyle çözün” diyerek görev tevdi ettiğini söyleyen Mehmet Tosun, “Seçilmemiz durumunda Bodrum’da biriktirmiş olduğumuz ne sorun varsa hepsini çözeceğiz arkadaşlar. 1 Nisan’dan itibaren seçimin hemen ertesi günü sezonu başlatıyoruz. Önümüzdeki süreçte kışın çalışıp 1 Nisan’dan itibaren şehri turizmciye, denizcilere teslim eden, yazın da bu çalışmaların planlamasını yapan bir belediyecilik serüvenine hazırlanıyoruz.”diye konuştu. Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü “Sizlerden sadece belediye başkanlığı için yetki istemiyoruz. Sayın Bakanımızla da adını koyduk, Bodrum Belediye Başkanlığının ötesinde merkezi hükümetin kurumlarıyla ve büyükşehir belediyesiyle sizler arasında köprü oluşturacağız. Biz Sayın Aydın Ayaydın ile birlikte koordinasyon görevini yerine getirecek bir göreve talibiz. Gerçek bir Bodrum fotoğrafını oluşturduk ve sandıkta sizlere güçlü bir seçenek olarak sunuyoruz. İnşallah 31 Mart seçimleri itibariyle yeni bir dönem başlayacak. Bizim Bodrum’da yeni bir belediyecilik serüvenine, yeni bir heyecana ve motivasyona ihtiyacımız var. Denizcilerimizin sorunları var. Bodrum Limanı sıkışmış durumda. Tesislerimiz 5 yıldızı 7 yıldızı hak ediyor. Sokaklarımız tek yıldızı bile hak etmiyor. Bununla yüzleşeceğiz. Sizlerin desteğiyle, yereldeki kaynakları da kullanarak çözmek için 5 yıllığına sizden inisiyatif istiyorum. Beş yıl sonunda yapamazsak bizi gönderin. Bizi bir deneyin. Bunu istiyorum. Turizmcilerimiz, STK’larla hep beraber yöneteceğiz bu şehri. İnsan odaklı, katılımcı bir anlayışla, devletimizin kurumlarıyla iyi ilişkiler içinde olmak suretiyle., sizleri de merkeze koymak suretiyle inisiyatif aldık. Ben sizlerden biriyim. Bodrumluyum ve Bodrum’un sorunlarını çözmeye talibim. Bahanemiz yok, işimiz çok. Bizim bunları çözecek motivasyonumuz da enerjimiz de var.”
"Muğla'nın bir turizm master planı yok"
Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın da turizm master planı olmayan bir Büyükşehir Belediyesi ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Ayaydın “Master Plan yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ndedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na siz planları sunmazsanız bu bakanlıkların yapabileceği bir şey yoktur. Bütüncül planları yapmak Belediye’nin işidir. Şehrin potansiyelini en iyi yerel bilir. Altyapıdan üstyapıdan sorumlu olan belediyelerdir. Ancak ne bir imar planı var ne de bir master plan. Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye Türkiye’nin göz bebeği cennet turizm merkezlerimiz ama planları yok” diye konuştu.
Muğla’da uzun yıllar turizmcilik yaptığını söyleyen Ak Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete de konuşmasında “Genel seçimlerde siyasi tercihinizi yaptınız. Şimdi Bodrum’u kimlerin yöneteceğine karar vereceksiniz. Bugüne kadar tercih yaptınız. Aynı işlemden farklı sonuç beklemek boşuna olur. Aynı zihniyette, siyasi görüşte insanlara görev verdiniz, şans verdiniz. Geldiğimiz nokta ortada. Bir çok sorunla boğuşan bir Bodrum var. Tatil dönemlerinde çileye dönüşen bir dönem yaşıyorsunuz. En önemli gördüğüm sorun imar. İmar olmayan bir yerde ne trafiği, ne suyu, ne altyapı, çözemezsiniz. Sizi bu dönem Bodrum milliyetçiliği yapmaya, kendi sorunlarını çözecek bir toplum oluşturmaya davet ediyorum. “ diye konuştu.
Bodrum’da düzenlenen Turizm Sektörü ve STK Buluşmasında turizmcilere seslenen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da uzun yıllardır Bodrum’da yaşadığını ve Bodrum’un birçok sorununa hakim olduğunu söyledi. Türk turizminin son beş yılda pek çok sorunu mega seviyede yaşadığını anlatan Ersoy, turizmin artık dünyadaki tüm sorunlardan etkilendiğini vurgulayarak, 2018’de bakanlık olarak başlattıkları strateji değişikliği ile krizlere karşı önlem almaya başladıklarını anlattı. Ege Bölgesi’nin turizm pastasından yüzde 10 pay aldığını söyleyen Ersoy, “Bodrum’un Muğla’nın bu zenginliğe sahipken turizmden hak ettiği payı alamaması düşündürücü” dedi. Ersoy, turizmcilere hitaben yaptığı konuşmasında, “Belediye Başkan Adaylarından Turizm Master Planlarını isteyin” çağrısında bulundu. Ersoy konuşmasına şöyle devam etti “Bodrum, Türkiye’nin en nitelikli turizm gruplarını ağırlayan bölgesi. Büyük bir hazine Bodrum. Ama onlara hizmet edecek ne altyapı ne üst yapı var. Turizm sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olabilecek bir sektör değil. Bütün bölgenin sahip çıkması gereken, yerel yönetimlerin merkezi yönetim ile birlikte ortak projeleri hayata geçirmesi gereken bir sektör. Eğer bir turizm şehriysek, gelirlerimizin büyük kısmı turizme endeksliyse o zaman yerel yönetim seçimlerinde mutlaka adaylarınızdan turizm master planlarını isteyin. Turizm master planları büyükşehir belediyelerinin konusudur. Çünkü potansiyeli en iyi sizler bilirsiniz. Bodrumla ilgili bana bir proje geldiğinde can-ı gönülden yapmaya hazırım. Bodrum’u sadece Bodrum olarak görmüyoruz. Türkiye’nin marka yüzü, tanıtım yüzü olarak görüyoruz. Bodrum nitelikli turizm açısından Türkiye’nin bir cazibe noktası. Biz bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Sizlerden tek isteğimiz bize yardımcı olmanız. Bir çok proje geliştiriyoruz. Bir çoğu da dinlenmeden, siyasi gerekçelerle, rant projesi denip reddediliyor. Projeleri inceleyin. İki tarafı da dinleyin. Zaten siz şehriniz adına en doğrusuna karar vereceksiniz. Bize anlatma fırsatı verirseniz, bizler de proje detaylarını seve seve paylaşırız.”
Bodrum Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması, konuşmaların ardından soru cevap şeklinde devam etti. Turizmciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Bodrum’da turizme dair yaşadıkları sorunları dile getirerek, çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.