Muğla’nın Yatağan İlçesi Turgut Mahallesi yakınlarında işletilen mermer ocağının kapasite artışı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal eden mahkeme zeytin ve orman varlığına dikkat çekti
Muğla’nın Yatağan İlçesi Turgut Mahallesi yakınlarında işletilen mermer ocağının kapasite artışı yargıya takıldı. Muğla 1. İdare Mahkemesi Mermer ocağı kapasite artışı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti.
“PROJE KAMU YARARINA AYKIRI”
Muğla Valiliği’nin Yatağan ilçesi Turgut Mahallesi sınırlarında faaliyet gösteren Şah Prova Mermer San.Tic. Şirketi kapasite arıtırımı için 06/04/2022 tarihinde verdiği “ÇED Gerekli değildir” kararına Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından dava açıldı. Yaklaşık 250 dekarlık bir alan için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına açılan davada bölgedeki zeytinlik alanların bulunduğuna vurgu yapılarak mermer ocağından çıkacak tozların zeytinciliğe ciddi zararları olacağı belirtildi. Dava dilekçesinde rehabilitasyon projesi bile bulunmayan projenin kamu yararına aykırı olduğu dile getirildi.
BİLİRKİŞİLERDEN CİDDİ UYARILAR
Dava sürecinde 13 Eylül tarihinde yapılan bilirkişi incelemesinde çevre mühendisi, orman mühendisi, arkeolog, ziraat mühendisi, maden mühendisi, biyolog ve jeologdan oluşan yedi kişilik bilirkişi mahkemeye heyeti projeye verilen ÇED gerekli değildir kararın uygun olmadığı sonucuna varan bir rapor sundu. Bilirkişi raporunda hidrojeoloji, çevre, arkeoloji ve maden mühendisi uzmanların proje ile ilgili olumlu görüş bildirmelerine karşın özellikle flora, orman ve ziraatçı bilirkişi uzmanları projenin ciddi olumsuz etkileri olacağına dair uyarılarda bulunarak “ÇED gerekli değildir” kararının uygun olmadığını dile getirdiler. Bitki uzmanı bölgede bitki türü sayısının oldukça sınırlı olduğunu ve habitat kayıplarının olacağına dikkat çekti.
"4382 KIZILÇAM AĞACI KESİLECEK!"
Bitki uzmanının yöredeki kızılçam ormanının zarar göreceği uyarısına orman bilimi uzmanı bilirkişi de projede verimli orman alanlarında bulunan 4382 kızılçam ormanının kesileceğinin belirtildiğine dikkat çekerek bunun bir ormanın tahribatı ve ekosistem için telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkaracağını dile getirdi. Ziraatçı bilirkişi uzmanı ise mermer ocağına en yakın zeytinlik alanın ÇED sınırının 690 metre doğusunda olduğunu ve mermer ocağındaki faaliyetin bu zeytinlerin gelişimine olumsuz etki edeceğini dile getirdi.
MAHKEME: ÇED HUKUKA UYGUN DEĞİL
Bilirkişi raporunu değerlendiren mahkeme heyeti oybirliği ile verdiği kararında ÇED dosyasının “sahadaki orman alanları ve bitkisel çeşitlilik (flora) gibi çevresel etmenler yönünden eksik ve yetersiz olduğu hususlarının bilirkişi raporuyla ortaya konulması nedeniyle, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.
“SERMAYE TALANINA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Mahkemenin kararını sevinçle karşıladıklarını belirten Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, “Alanda Zeytinlik alanlar, orman ve endemik türler olmasına rağmen Muğla Valiliğinin bu kararını anlamış değiliz. Mahkeme iptal başvurumuzu yerinde hukuka uygun bulup Muğla Valiliğinin bu kararını iptal etmiştir. Ormanlar, sahiller, toprak, su, hava halkındır. Dernek olarak halka ait ne varsa sermayenin talanına karşı hukuku işletmeye devam edeceğiz” dedi.