• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 30 Mayıs 2024 12:59

Muğla'da ormanlara giriş yasaklandı!

Muğla'da ormanlara giriş yasaklandı!
Muğla Valiliği’nden bugün yapılan açıklamada 1 Haziran ile31 Ekim tarihleri arasında il merkezi ve ilçelerde ormanlara giriş, konaklama ve piknik yapılmasının yasaklandığı belirtildi.

Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonun 03.04.2024 tarih ve 2024/01 sayılı kararının 22’ inci maddesine dayanarak aşağıda sınırları belirtilen ormanlara girişlerin, 01.06.2024 – 31.10.2024 tarihleri arasında yasaklanması, 6831 Sayılı Orman Kanunun 74’ üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9’ uncu ve 66’ncı maddeleri uyarınca uygun görüldüü belirtilerek belirtilen ilçe , mahalle sınırları içerisindeki  ormanlık sahalara yetkililerden ve yetkili makamlardan izinli olanların dışında girilmesinin kesinlikle yasak olduğu  açıklandı. Yasak olan ormanlık alanlar ve çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasak olduğu vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan tescilli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabilecekleri açıklandı,

voyage otel

 

 

Valilikten yapılan yazılı açıklamada “Bu piknik alanlarında ateşsiz piknik yapılması sırasında, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, vatandaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacaklardır.


 Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler, inşaat atıkları ve hafriyatı, cam türü atıklar vb. bırakılması yasaktır.

Orman içi ve kenarında tadilat ve yeni yapım kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleri ve firmalar Oksi-Asetilen Kaynağı, Elektrot Art Kaynağı vb. kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az 2 adet 12 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorundadırlar.

Orman Yasasının 31 ve 32’ inci maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Bu mahallelerimizde hasat makinesinin yanında 12 kg’lık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurma zorunludur. Bunun denetimi Kaymakamlıklarımız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, kolluk kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.

Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları; yerleşim yerleri ve ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak, söndürme ve koruma ekiplerini kuracaklardır. Orman ile parsel sınırları içerisinde yanıcı maddeleri temizleyerek mineral toprağı açığa çıkartmak suretiyle koruma bandı oluşturulacaktır. Bu konudaki denetim ve kontrol işlemleri Muğla Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yetkili ve sorumlu kurumlar tarafından yerine getirilecektir” denildi.Yasaklanan il ve ilçelerdeki mahalleler tek tek belirlendi.


Enerji Nakil Hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. – TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli hatların, hat altının ve çevresinin bakımlarını gerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir.

Belediyeler orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde, kullanılan alan içerisinde orman sınırı ile arasına koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.

Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, Belediye Zabıta Birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak, gerekirse Kaymakamların emirleri ile tüm kamu personel ve olanaklarından, önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ile yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir.

Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik alanları, düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır. Bunun denetimi Kaymakamlıklarımız, kolluk kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.

Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaktır.

Orman sahilindeki limanlarda (marinalarda) izinli bağlamalar dışında uzun süreli ve izinsiz bağlamalarla ilgili kontrol ve gerekli işlemler Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlıkları tarafından yapılacaktır.

Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam, çöp vb.) atılması ve bırakılması yasaktır.