Manisa Organize Sanayi bölgesindeki PepsiCo fabrikasında çalışan işçiler, iktidarın kıdem tazminatına yönelik saldırılarına karşı ortak mücadele yürütülmesini istiyor.
“Normalleşme” açıklamalarıyla birlikte, pandemi süreci ve gevşetilen tedbirler tartışılmaya devam ediyor. Açıklanan “İstihdam Kalkanı Paketi” ile kıdem tazminatının fona devredileceği tekrar gündeme getirildi. Manisa Organize Sanayi bölgesinde yer alan PepsiCo fabrikasından bir işçi de sendikaların asgari ücret görüşmelerinde olduğu gibi masadan kalkıp gitmek yerine genel grev çağrısı yapmaları gerektiğini söyledi.
Tek Gıda-İş sendikasına bağlı fabrikanın üretim bölümünde çalışan işçi, gıda firması oldukları için pandemi süreci boyunca üretimde olduklarını belirterek Tek Gıda-İş Genel Başkan Mustafa Türkel’in "İşyerindeki vakaların sorumlusu işverenlerimiz olamaz" açıklamasının yerinde olmayan bir söylem olduğunu ifade etti. Gerekli önlemlerin alındığı koşullarda kimsenin işi bırakmak istemediğini belirten işçi, “Sendika başkanı, ‘Salgın yönetmeliğinde herhangi bir sıkıntı varsa, temsilci arkadaşlarla irtibata geçin ve bize mutlaka iletin’ gibi daha çok işçinin yanında olduğunu belirten bir açıklama yapması gerekirken bu tarz söylemler 'İşçiyi mi yoksa patronu mu temsil ediyorlar' sorusunu akıllara getirir” dedi.
"FONLARDAN İŞÇİLER DEĞİL, PATRONLAR YARARLANIYOR"
Kıdem tazminatının fona devrinin tartışıldığı dönemde, salgının başından beri devletin patronlara para aktarmak için çaba sarf ettiğini söyleyen işçi, “İktidarın oluşturduğu fonlardan hangi işçi yararlanabildi ki şu ana kadar? İşsizlik fonu bunun bir örneğidir. Çok ciddi bir para var ortada ama sadece rakamlardan ibaret. Biz işten atıldıktan sonra para vermemek için birçok bahane sunuyorlar. Verdiğimiz paranın onda birini bile vermiyor devlet bize. Bu salgın sürecinde fonlardan topladıkları paralar gerçekten kullanılsaydı hiç kimse sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatabilirdi. Yani bu ülkede hiçbir emekçi fonlardan hayır görmemiştir” diyerek İstihdam Kalkanı Paketinin içeriğini inceledikten sonra endişelendiğini belirtti.
Ülkemizde, çalışan hiçbir işçinin iş güvencesi olmadığını söyleyen işçi, kıdem tazminatının işçinin can suyu olduğunu belirterek ekledi: “İşsizliğin giderek arttığı bu süreçte, insanlar kıdem tazminatıyla küçük de olsa bir nefes alabiliyorken tazminatın fona devri kabul edilemez bir durumdur.”