Global İpek Yapı & Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, Bodrum’da ev almanın Avrupa’dan daha pahalı olduğuna dikkat çekerek, “Bodrum’da ev almak İngiltere’den daha pahalı. İngiltere’den bir evi yüzde 30 daha ucuz alınıyor'dedi
Global İpek Yapı & Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, emlak ve konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye genelinde konut piyasasında düşen satış oranına ilişkin böyle bir süreci öngördüklerini belirten Ramazan İpek, “Şuan para ile para kazanma sistemi mevcut. Bu bağlamda yatırımcı bulmak zorlaştı. Şu dönemde daha küçük ölçekli yapılarla ilerliyoruz. Beli başlı firmaların sıkışmışlıklarından dolayı veya acil satılması gereken konutların alım ve satımı yaygın. Beklentimiz para ile para kazanma sisteminin derhal son bulması ve reel emlak piyasası şartlarına dönülmesidir. Bu durum daha üretken bir piyasa yaratacaktır diye düşünüyorum. Gelinen nokta öngördüğümüz bir süreçti. Yakıtlara gelen zamlar, ulaşım ücretlerini yükselişi, kira fiyatlarının kuralsızca artışı, insanların geçinemiyor olması gibi etkenler nedeniyle sürecin tıkanacağını öngörüyorduk. Bu yünlü de zaman zaman demeçlerimiz oldu.” Dedi.
Piyasalardaki dalgalanmanın Bodrum’u da etkilediğini ifade eden İpek, Bodrum’da ev almanın Avrupa’dan daha pahalı olduğuna dikkat çekerek “Ülkede çapında sektörde yaşanan olumsuz durum Bodrum’da da his ediliyor. Konut satış hızındaki düşüş Bodrum’u da etkiledi. Yine döviz bazlı satışlarda Bodrum’da konut satış fiyatları artmış durumda. Döviz son bir yılda yükselmedi. Fakat buna rağmen Türkiye’de ve Bodrum’da ev fiyatları arttı. Bu sektörde dengesizliğe neden oldu. Öyle ki gelişen bu durum karşısında artık Bodrum’da ev almak İngiltere’den daha pahalı duruma geldi. İngiltere’den ev almak Bodrum’a göre yüzde 30 daha ucuz. Bodrum için bu tür satışlar olmuyor artık. Özetle biz Avrupa’dan daha pahalı ev satar duruma olduk.” Diye konuştu.
ORTAK AKIL VURGUSU
Sektördeki sorunun çözümü için ortak akıl vurgusu yapan İpek, “Bu sorunun çözü ve piyasalardaki denge için kalıcı bir iş birliğine ihtiyaç var. Kişisel çıkar ve beklentiden uzak toplumu kucaklayıcı bir politika lazım. Toplum değişik kesimlerinden görüş ve öneriler alınmalı beklentiler ifade edilmeli. Esnaf ve üretici bu konuda dikkate alınmalıdır.” Dedi.
MALİYETLER ARTIYOR
Maliyet artışlarına da değinen İpek, sözlerini şöyle sürdürüldü: “Piyasalardaki dalgalanma ve sorunların getirdiği olumsuzluklarda var. Artan maliyetler nedeniyle konut üreticisi de zor durumda. Yine maliyetler arttıkça kaliteden ve malzemeden ödün veriliyor Bir döngü galinde ve bir birini etkileyen süreçleri yaşıyoruz. Ben bu tablonun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Ekonomide dengeler oturacak en kısa zamanda. Faizler düştükten sonra piyasalar eski sürecine dönecektir.”