• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 08 Şubat 2025 12:23

Santorini'de yaşananlar jeologları ikiye böldü

Santorini'de yaşananlar jeologları ikiye böldü
Bazı uzmanlar, deprem dizisinin daha büyük bir sarsıntının habercisi olmadığını ve giderek azaldığını öne sürerken, bazıları da daha büyük bir deprem beklentisi içinde.

Yunanistan'ın Santorini Adası'nda günlerdir meydana gelen depremlerin ardından daha büyük bir depremin gelebileceği endişesi devam ederken, sismologlardan çelişkili görüşler geliyor.

voyage otel

Bazı uzmanlar, deprem dizisinin daha büyük bir sarsıntının habercisi olmadığını ve giderek azaldığını öne sürerken, bazıları da daha büyük bir deprem beklentisi içinde.

Yunan jeofizik ve sismoloji profesörü Costas Papazachos, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Artık daha net özellikler gösteren ve 'dolmaya' başlayan fay segmentini gözlemledikçe giderek daha iyimser oluyoruz. Bu, daha güçlü bir sarsıntı olasılığının giderek azaldığını ve böyle bir senaryonun giderek daha az olası olduğunu gösteriyor," dedi.

Avrupa-Akdeniz Siesmoloji Merkezi Genel Sekreteri Rémy Bossu ise daha büyük bir depremi olasılığına işaret ederek, olağandışı sarsıntıların değerlendirilmesinin "günler, hatta haftalar" alacağını, ancak bu deprem silsilesinin genellikle daha büyük bir sarsıntının öncesinde meydana geldiğini dile getirdi.

Çarşamba günü yerel saatle 21:09'da Yunan adaları Amorgos ve Santorini arasında kaydedilen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntının ardından daha büyük deprem endişesi artmışrı. Son günlerin en güçlü sarsıntısı olan bu depremin, beş kilometre derinlikte meydana geldiği tahmin ediliyor.

Sarsıntı silsilesi sürerken, olağanüstü hal ilan edilen Santorini'den ayrılan kişi sayısı 11.000'i geçti. Bunlardan 7.000'i feribotla, 4.000'i ise hava yoluyla ayrıldı.

Yunan gazetesi Ekathimerini'ye göre jeolog Papazachos, hafif sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini öngörüyor ve "Daha güçlü bir sarsıntının bile adada nispeten sınırlı bir etkisi olacağını" söylüyor.

CNN'e konuşan sismolog Bossu, Santorini'yi sarsan ve "deprem silsilesi" olarak bilinen mevcut sismik aktiviteyi "çok sıra dışı" diye nitelendirdi.

"Normalde gözlemlediğimiz şey, büyük bir depremin ardından, zamanla büyüklüğü ve sıklığı azalan artçı şoklardır" diyen Bossu şöyle ekledi: "Burada çok farklı bir (fenomen) gözlemliyoruz. Büyüklüğün zamanla arttığını ve oranın da arttığını görüyoruz, bu yüzden bu tipik bir davranış değil."

İngiliz Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan Dr. Margarita Segou ise BBC'ye yaptığı açıklamada, depremlerin her gün "darbeler halinde" meydana geldiğini söyledi.